“יש לי קצת סוכר” או “הסוכר שלי קצת גבוה” אלה משפטים שאני שומעת על בסיס יומי. ולמעשה, כשהסוכר “קצת גבוה” צריך לפעול הכי מהר שאפשר ולא לחכות לאבחנה של סוכרת. למעשה, כשהסוכר בדם לאורך השנים מטפס ומגיע ל 90 מג”\ד”ל (בטווח העליון של הסוגריים) כבר אז עדיף לפעול. למה? ההסבר המפורט על סוכרת בכתבה הבאה.
סוכרת היא מצב כרוני שבו הגוף לא מצליח לווסת את רמות הסוכר בדם בצורה תקינה. כלומר, רמות הסוכר בדם נשארות גבוהות מהרצוי באופן קבוע. מדובר במחלה המטבולית הנפוצה ביותר בעולם המערבי, והיא פוגעת במיליוני אנשים. כאשר רמות הסוכר (גלוקוז) בדם עולות ונותרות גבוהות לאורך זמן, ניתן להגיע לסיבוכים. עלול להיגרם נזק לכלי הדם, לעצבים, לאיברים חיוניים כמו הלב, הכליות והעיניים, ועוד. הגוף זקוק לגלוקוז כמקור אנרגיה, והוא מקבל אותו מהמזון, בעיקר ממזונות עשירים בפחמימות. ההורמון אינסולין, שמיוצר בלבלב, אחראי על הכנסת הגלוקוז לתאי הגוף, שם משמש כדלק לפעילותם.
במצב תקין, כאשר רמות הסוכר בדם עולות לאחר ארוחה, הלבלב מפריש אינסולין שמכניס את הגלוקוז לתאים ומוריד את רמתו בדם. התאים משתמשים בסוכר זה והגוף מתפקד בצורה מיטבית.
כשיש סוכרת, מנגנון זה נפגע משלל סיבות שאפרט בהמשך (גורמים אפשריים למחלת סוכרת). במקרים מסוימים, הלבלב לא מייצר אינסולין (כמו בסוכרת מסוג 1), ובמקרים אחרים התאים בגוף לא מגיבים לאינסולין כראוי (בסוכרת מסוג 2). כך נשארות רמות הסוכר גבוהות בדם לאורך זמן.
סוגים שונים של מחלת סוכרת
ישנם שלושה סוגים נפוצים של סוכרת:
סוכרת סוג 1
זו למעשה מחלה נוגדת עצמי. מצב אוטואימוני שבו מערכת החיסון תוקפת את תאי הבטא בלבלב (אלה האחראים על ייצור האינסולין). כתוצאה מכך, אין ייצור אינסולין. סוכרת זו מופיעה בשלבי החיים המוקדמים ולכן זכתה לכינוי “סוכרת נעורים” והיא מחייבת טיפול באינסולין לכל החיים. יש לציין כי בעקבות טראומה ייתכן והמחלה תתפרץ גם בגילאים מבוגרים.
סוכרת סוג 2
זו הצורה הנפוצה ביותר של סוכרת כפי שאנו מכירים אותה כיום. בעבר הייתה מזוהה יותר עם גיל מבוגר, אך היום גם צעירים ובני נוער עלולים לסבול ממנה בשיעור שהולך וגובר. במהלך מחלת סוכרת זו, תאי הגוף אינם מגיבים כראוי לאינסולין שהגוף מפריש,. בעקבות כך, הלבלב מגביר את קצב הייצור אך לאחר תקופה אינו מצליח לייצר מספיק אינסולין כדי לפצות על התנגודת שנוצרה. בניגוד לסוכרת מסוג 1 סוכרת מסוג 2 איננה מחלה מולדת, אלא כזו שמתפתחת לאורך שנים עד להופעת בדיקות דם חריגות. בעוד שקיים קשר גנטי כמובן, סוכרת סוג 2 קשורה באופן חד משמעי לסגנון חיים לא מספיק פעיל ותזונה שאינה בריאה.
אשמח לשמוע עוד!
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
סוכרת היריון
מצב שמופיע רק במהלך ההיריון. נשים עלולות לפתח עמידות לאינסולין בזמן ההיריון, דבר שמוביל לעלייה ברמת הסוכר בדם. הסוכרת חולפת לאחר הלידה, אך נשים שסבלו ממנה מצויות בסיכון גבוה לפתח סוכרת סוג 2 בעתיד.
קיימים סוגים נדירים יותר של סוכרת כמו סוכרת מסוג MODY או LADA. אנחנו נתמקד בכתבה זו במחלת סוכרת מסוג 2
כיצד מאבחנים סוכרת מסוג 2?
אבחון סוכרת נעשה בהתאם לקריטריונים מדויקים המבוססים על רמות הסוכר בדם. אבחנה של סוכרת נעשית אך ורק על ידי רופא והיא נשענת על פי רוב על 3 בדיקות עיקירות:
- בדיקת סוכר בצום (Fasting Plasma Glucose – FPG):
זו למעשה בדיקת הדם הרגילה אותה אנו מכירים.- סוכרת: אם רמות הסוכר בצום (לאחר 8-12 שעות) עומדות על 126 מ”ג/ד”ל או יותר בשתי בדיקות שונות.
- טרום סוכרת: אם רמות הסוכר הן בין 100-125 מ”ג/ד”ל, זה מוגדר כ”טרום סוכרת”.
- נורמלי: מתחת ל-100 מ”ג/ד”ל.
- בדיקת העמסת סוכר (Oral Glucose Tolerance Test – OGTT):
במהלך בדיקה זו אדם ששותה תמיסת סוכר, ורמות הסוכר שלו נבדקות שעתיים לאחר השתייה.
- סוכרת: אם רמות הסוכר שעתיים לאחר השתייה הן 200 מ”ג/ד”ל ומעלה.
- טרום סוכרת: ערכים בין 140-199 מ”ג/ד”ל.
- נורמלי: פחות מ-140 מ”ג/ד”ל.
- בדיקת המוגלובין מסוכרר (HbA1c):
בדיקה מתבצעת בבדיקת דם רגילה והיא נותנת מידע על ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים. כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות לאורך זמן, ישנו חלבון בגופנו אליו מתחיל להיצמד סוכר. הערך הנמדד הוא כמות החלבון המסוכרר הזה.
- סוכרת: אם ערכי HbA1c הם 6.5% ומעלה.
- טרום סוכרת: בין 5.7% ל-6.4%.
- נורמלי: פחות מ-5.7%.
- בדיקת סוכר אקראית (Random Plasma Glucose Test):
במקרים מסוימים, אם נמדדות רמות סוכר אקראיות מעל 200 מ”ג/ד”ל יחד עם תסמינים של סוכרת (כמו צמא מוגבר, השתנה תכופה או ירידה במשקל בלתי מוסברת), ניתן לאבחן סוכרת.
לפי הקריטריונים הנ”ל, האבחנה תתבסס על לפחות שתי בדיקות חיוביות שנעשות בזמנים שונים.
טרום סוכרת- המצב שלעתים מזניחים
רגע לפני שאפרט על כל הפעולות שניתן לעשות על מנת לשפר את מצב הסוכרת, חשוב לשים זרקור על המצב הבריאותי בו פעולתנו נדרשת מיידית ולרוב מתפספסת- טרם סוכרת.
אם כן, הבריאותי שקודם לסוכרת סוג 2 מכונה טרום סוכרת. במצב זה, רמות הסוכר בדם גבוהות מהרגיל, אך אינן גבוהות מספיק כדי לאבחן סוכרת מלאה. אנשים עם טרום סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2, אך בעזרת שינויים באורח החיים ניתן למנוע או לעכב את התפתחות המחלה.
בטרום סוכרת, הגוף כבר מתחיל לפתח תנגודת לאינסולין, אך הלבלב מצליח לפצות על כך ולהמשיך להפריש כמות מספקת של אינסולין. עם הזמן, אם לא יבוצעו שינויים בתזונה ובאורח החיים, הלבלב עלול להתעייף ולא יוכל לעמוד בדרישות, מה שיוביל להתפרצות סוכרת סוג 2.
ההגדרה של טרום סוכרת מתעתעת שכן, אין מספר אחד בו יש לקבוע. אם אדם עושה בדיקות דם ובאופן עקבי מידי שנה הסוכר עולה, ייתכן וכבר בסוכר של 90 מ”ג\ ד”ל יש לערוך התערבות תזונתית ולהתייחס כטרום סוכרת.
מסיבה זו רצוי וכדאי תמיד לעבור על בדיקות הדם יחד עם רופא ודיאטנית, להשוות לבדיקות משנים קודמות ולזהות מגמות לפני שהן הופכות למחלות. גם אם הרופא לא זימן אותך לביקור.
אשמח לשמוע עוד!
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
מצב נוסף שלעתים מתספספ נקרא תסמונת מטבולית. זהו מצב בריאותי המופיע אפילו לפני טרום סוכרת וטיפול בו מקדם מניעת סוכרת מסוג 2.
מהם הגורמים לסוכרת מסוג 2?
סוכרת סוג 2 נובעת משילוב של גורמים גנטיים ואורח חיים בלתי בריא. הנה כמה מהגורמים המרכזיים למחלה:
- השמנה
אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות סוכרת סוג 2 הוא השמנה, ובעיקר הצטברות שומן באזור הבטן. שומן בטני זה משפיע על רגישות התאים לאינסולין וגורם לתנגודת לאינסולין. זה נכון, לא כל מי שכבד משקל יפתח סוכרת. אך זהו גורם סיכון שאי אפשר להתעלם ממנו. - חוסר פעילות גופנית
אורח חיים בלתי פעיל מגביר את הסיכון לפתח תנגודת לאינסולין ולסוכרת סוג 2. פעילות גופנית משפרת את רגישות התאים לאינסולין ומסייעת בהפחתת רמות הסוכר בדם. מנגנון זה יכול להתפתח גם באנשים שאינם מתמודדים עם השמנה. - תזונה לקויה
תזונה עשירה בסוכר, שומן רווי ופחמימות דלות סיבים תזונתיים מעלה את רמות הסוכר בדם וגורמת להעמסת יתר על הלבלב. לאורך זמן תזונה לקויה בהחלט יכולה להוביל להתפתחות סוכרת. על כן יש חשיבות למעבר לתזונה נכונה. - גורמים גנטיים
גנטיקה משחקת תפקיד חשוב בסיכון לפתח סוכרת סוג 2. אנשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה. חשוב לזכור שגנטיקה היא רק “פוטנאיל”. אם יש גנטיקה לסוכרת לצד אורח חיים בריא ייתכן ולא תתפתח המחלה. אורח חיים מאוד לא בריא לעומת זאת, עלול להוביל לסוכרת גם כשאין בסיס גנטי. מה שכן, אנשים בעלי בסיס גנטי יצטרכו, ככל הנרא, לשמור ביתר על בריאותם. - גיל
ככל שהגיל עולה, עולה הסיכון לפתח סוכרת סוג 2, בעיקר בשל הירידה בפעילות הלבלב ותגובת התאים לאינסולין. - לחץ נפשי ומצבי דחק
סטרס כרוני עלול להעלות את רמות ההורמונים שמקדמים את עליית הסוכר בדם ולהחמיר את תנגודת האינסולין.
אשמח לשמוע עוד!
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
אורח חיים בריא ומחלת סוכרת מסוג 2
שינוי תזונתי הוא אחד הכלים המשמעותיים ביותר לשליטה בסוכרת סוג 2, ולעיתים אף יכול להוביל לשיפור משמעותי במצב הבריאותי ואף גמילה מתרופות. לעתים הרופאה תאשר שינוי תזונתי איכותי תוך דחיית טיפול תרופתי. לעתים יחייב הרופא בטיפול תרופתי כבר בעת האבחנה- הסיכוי להצלחת טיפול רפואי גדל לצד שינוי תזונתי ואורח חיים.
הנה מספר עקרונות חשובים להשפעת אורח החיים על סוכרת סוג 2:
- הפחתת צריכת פחמימות “פשוטות”
תזונה עשירה בסוכרים פשוטים ובמזונות מעובדים מעלה באופן חד את רמות הסוכר בדם. הפחתת צריכת הפחמימות האלה והחלפתן במזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו ירקות, קטניות ודגנים מלאים. אלה מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך המובילים לשיפור ברמות הסוכר בדם וגם בתגובה לאינסולין. דיאטה ים תיכונית למשל, יכולה להתאים במצבים כאלו. ובניגוד למה שחושבים על פי רוב אין צורך אמיתי בדיאטה ללא פחמימות כלל. - שמירה על משקל גוף תקין
ירידה במשקל, אפילו של 5%-10% מהמשקל ההתחלתי, יכולה לשפר בצורה משמעותית את רגישות תאי הגוף לאינסולין ולהוריד את רמות הסוכר בדם. - הוספת שומנים בריאים
צריכת שומנים בלתי רוויים כמו אלה שנמצאים באבוקדו, טחינה גולמית, שמן זית, אגוזים כמו אגוזי מלך וזרעים כמו זרעי פשתן יכולה לתרום לשיפור בקצב עליית רמות הסוכר בדם. - פעילות גופנית סדירה
לצד שינוי תזונתי רצוי להגביר את הפעילות הגופנית. פעילות גופנית אירובית כמו שחייה, הליכה וריקוד יכולה לסייע בהורדת רמות סוכר גבוהות בדם. אימוני כוח כמו הרמת משקולות, שיעור עיצוב או פעילות כנגד משקל גוף יכולה לסייע בהגברת רגישות תאי הגוף לאינסולין. כלומר לצמצם את התנגודת. - הפחתת מתח
ניהול סטרס הוא גורם חשוב במניעת סוכרת, במיוחד בתקופה שבה חיים עמוסים ולחוצים הם דבר שבשגרה. סטרס גורם לשחרור הורמונים שמעלים את רמות הסוכר בדם, מה שעלול להחמיר את תנגודת האינסולין ולהוביל להתפתחות סוכרת.
אשמח לשמוע עוד!
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
לסיכום, סוכרת סוג 2 היא מחלה כרונית שניתן למנוע ולשלוט בה באמצעות שינויים באורח החיים. בעוד שיש גורמים גנטיים שאינם ניתנים לשינוי, מרבית הגורמים הקשורים בהתפתחות המחלה ניתנים לניהול, כולל תזונה, פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין והפחתת סטרס. חשוב לאמץ אורח חיים בריא גם אצל אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון, כמו אלה עם היסטוריה משפחתית או רמות סוכר לא תקינות, כדי להפחית את הסיכויים לפתח את המחלה.
בסופו של דבר, שינוי באורח החיים אינו רק מונע סוכרת, אלא גם משפר את איכות החיים הכללית. שמירה על איזון נכון בין פעילות גופנית, תזונה, שינה וניהול סטרס תורמת לא רק להפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2, אלא גם למניעת מחלות נוספות ולשיפור הבריאות וההרגשה הכללית.