אינדקס גליקמי: מהו כולל ומה חושף בפנינו המחקר העדכני ביותר בתחום?

אינדקס גליקמי הוא מונח שפותח בשנות ה 80′ ומאז משמש אותנו בעולם התזונה. האם המדד מעודכן? האם יש קשר בין אינדקס גליקמי להשמנה? הכל בכתבה הבאה:

אינדקס גליקמי: מהו כולל ומה חושף בפנינו המחקר העדכני ביותר בתחום?
בכתבה הזו תקראו על:

אינדקס גליקמי - מה הוא מספר לנו?

אינדקס גליקמי (מדד גליקמי)  הוצג לראשונה בשנת 1981 על ידי פרופסור דיוויד ג’נקינס, מאוניברסיטת טורונטו. ג’נקינס הקצה מספר בין 0 ל -100 למאכל כפונקציה של המהירות בה אותו המאכל משפיע על רמות הסוכר בדם שלנו.

אינדקס גליקמי גבוה מסמן מזונות אשר אכילתם מובילה לעלייה מהירה יותר ברמות הסוכר בדם (במשך שעתיים לאחר אכילתם). זאת ביחס לעלייה ברמות הסוכר בדם בעקבות אכילת המזון נחשב למזן הביקורת והוא סוכר טהור או לחם לבן.

אינדקס גליקמי נמוך מסמן מזונות אשר קצב הפירוק שלהם לסוכר איטי יותר. 

אינדקס גליקמי: מהו כולל ומה חושף בפנינו המחקר העדכני ביותר בתחום?

מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך

מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך הם כאלה המוגדרים עד למספר 55. הרשימה ארוכה והנה כמה דוגמאות: קטניות (כמו גרגירי חומוס, עדשים ופסטה עדשים, אפונה ירוקה ושעועית), פירות ההדר אשכוליות ותפוזים, תפוחים ואגסים גם בעלי אינדקס גליקמי נמוך. ישנם מאכלים אשר מבחינת אבות המזון אינם שייכים למשפחת הפחמימה אך בהחלט מכילים פחמימות. גם אותם מסווגים לפי אינדקס גליקמי. יוגורט, חלב ניגר וערמונים הם כמה דוגמאות למאכלים כאלה. 

מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה

אינדקס גליקמי גבוה, נחשב לכזה המקבל ציון של מעל 70. כפי שציינתי קודם לחם לבן וסוכר מקבלים את הציון 100. לצידם בעל ציון 100 וא גם תפוח אדמה. אורז לבן מקבל ציום של 83, משקאות ממותקים ציון של 97 בממוצע וישנם כמה מאכלים בעלי אינדקס גליקי גבוה מ 100 כמו פריכיות אורז אשר מקבלות אינדקס גליקמי. של 110 וגם קורנפלקס עם מדד של 119.

מאכלים בעלי אינדקס גליקמי בינוני

כמו תמיד גם במקרה הזה המאכלים שלנו אינם נחלקים למדד גבוה או נמוך בלבד יש גם מאכלים בעלי אינדקס גליקמי שמוגדר בינוני והוא נמצא בטווח שבין 56 – 69. בקבוצה זו נכללים פסטה, שיבולת שועל, דבש, ענבים, צימוקים וגם גלידה.

לא על האינדקס לבדו

עד כאן, הכל נשמע פשוט וקל. ובכן, לא בדיוק. המהירות בה מזון משפיע על רמות הסוכר בדם שלנו לא יכול להיות מדד יחיד לבריאותנו שכן, הגוף הרבה יותר מורכב. לצורך העניין אכילה של מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך בכמות מאוד גדולה – יכולה להשפיע מאוד על רמות הסוכר בדם שלנו. 

כך, הוטבע מונח נוסף “עומס גליקמי”. הוא מתייחס לשיקלול של אינקס גליקמי של המאכלים הנאכלים ולכמות הפחמימה בהם. החישוב פשוט: מכפילים אינדקס גליקמי של מאכלים בכמות הפחמימות במזון, ומחלקים ב-100.

החלוקה היא לעומס גליקמי גבוה ונמוך. עומס גליקמי גבוה הוא מעל 20 ונמוך הוא מתחת. ל 10. 

הקשר בין אינדקס גליקמי לעלייה במשקל

נשים בצד לרגע את השיח לגבי חשיבות האינדקס הגקלימי עבור אלו המתמודדים עם סוכרת, או כמניעה של סוכרת. נתמקד בשאלה שמסעירה את עולם המדע כבר שנים רבות; האם יש קשר ישיר בין תזונה הכוללת מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה לפוטנציאל לעלייה במשקל?

הסברה שהייתה בעבר היא שבעקבות העלייה המהירה ברמות הסוכר בדם ויצירת תגובת אינסולין גדולה יותר (אינסולין הוא ההורמון שאחראי לוויסות רמות הסוכר בדם) – אכילה של מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה תוביל לעלייה במשקל. לאורך השנים מחקרים שונים נעשו כדי לתמוך או להפריך את הסברה. 

לאחרונה פורסם מחקר גדול בו המדענים סקרו את כל המחקר שנעשה עד היום בתחום וניסו להשיב על השאלה – האם אינקדס גליקמי משנה במקרה של מניעת השמנה והשמנת יתר? במילים פשוטות יותר – האם אינדקס גליקמי של מאכלים משפיע על עלייה במשקל?

מה מלמד אותנו המחקר ?

לאחר שניתחו נתונים מכמעט 2 מיליון מבוגרים מתוך 43 מחקרי העוקבה שנכללו בסקירה, המדענים הגיעו למסקנה כי לא היו הבדלים עקביים במדד מסת הגוף או BMI, בין מבוגרים שצרכו יותר מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה לבין אלו ששניזונו מדיאטה המכילה יותר מאכלים בעלי אידקס גליקמי נמוך. 

כמה מחקרים הראו יתרון לתזונה עשירה יותר במאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, אחרות הראו יתרון דווקא לתזונה עשירה במאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה. ב”מבט על” על התוצאות מכל המחקרים יחד, מצאו החוקירם כי 70% מתוך 27 מחקרים אשר השווה באופן ייעודי בין דיאטות בעלות אינדקס גליקמי גבוה ונמוך  לירידה במשקל מצאו כי לא הייתה השפעה שלילית לדיאטות בעלות אינדקס גליקמי גבוה.

אז איך כדאי להתייחס לאינדקס גליקמי?

למרות שהוא עושה לנו “חיים פשוטים” אינדקס גליקמי הוא מדד דיי מיושן ורחוק מלהיות מדוייק. הפרמטרים שישפיעו על המשקל שלנו באופן דרמטי יותר הם הערך הקלורי של התזונה היומית שלנו, איכות המזון (מעובד לעומת גולמי, עם תוספת סוכר לעומת אלו ללא תוספת…), כמות של סיבים תזונתיים בו ומידת הדחיסות האנרגטית שלו. על כן, יש להתייחס למכלול האוכל אותו אנו צורכים בדיאטה שלנו ולא רק על מדד יחיד שעלול לגרום לנו לקבל מסקנות שגויות.

אינדקס גליקמי: מהו כולל ומה חושף בפנינו המחקר העדכני ביותר בתחום?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: