תסמונת מטבולית: אבחון,תסמינים והטיפול התזונתי

בעולם בו מחלות מטבוליות מובילות לכל כך הרבה סיבוכים ואיכות חיים נמוכה, ווודאי תשמחו להכיר מצב שהוא מעין נורת אזהרה לקראת הבאות. תסמונת מטבולית, בהחלט יש מה לעשות בנידון.

תסמונת מטבולית: אבחון,תסמינים והטיפול התזונתי
בכתבה הזו תקראו על:

תסמונת מטבולית: מה זה?

תסמונת מטבולית (הידועה גם כתסמונת X) היא מצב שלו קבוצה של  של 5 גורמי סיכון. כאשר אינם מטופלים, גורמי סיכון אלה מגבירים את הסבירות לפתח מחלות לב, סוכרת ושבץ מוחי.

5 גורמי הסיכון כוללים:

  1. לחץ דם גבוה,של מעל 130/85
  2. רמות גבוהות של סוכר בדם (תנגודת לאינסולין), בצום (אך ברמה שנמוכה מההגדרה של סוכרת)
  3. השמנה בטנית של מעל 94 ס”מ לנשים ומעל 102 ס”מ לגברים
  4. רמות טריגליצרידים גבוהות
  5. רמות נמוכות של כולסטרול “טוב” (מסוג HDL)

תסמונת מטבולית אבחון

אבחון של תסמונת מטבולית נעשה בידי רופא. זה יקרה מידה ומתקיימים 3 מגורמים הסיכון הנ”ל יחד. אבחנה כזו, כאמור,תגביר את הסיכון לסיבוכים בריאותיים כולל סוכרת מסוג 2 ועוד. ולכן, כדאי מאוד “לתפוס” אותה בזמן.

תסמונת מטבולית שכיחה מאוד בארה”ב. מעל 40 אחוז מהאנשים מעל גיל 50 מתמודדים עם מצב זה. נכון לכתיבת שורות אלה בישראל לא בוצע מחקר להערכת השכיחות של תזמונת מטבולית.

מה התסמינים של תסמונת מטבולית?

ניתן לומר שכל גורמי הסיכון הם התסמינים של תסמונת מטבולית. אך ככל הנראה רק המנה בטנית היא זו שתורגש ותרגיד כמו “סימפטום”.

יתר גורמי הסיכון יימצאו בבדיקות דם שגרתיות. מכאן החשיבות הגדולה לערוך בדיקות דם לפחות פעם בשנה ולבקר אצל רופא או רופאת המשפחה. 

מדוע חשוב לטפל בתסמונת מטבולית?

ממש כמו תמיד, הסיבה הכי חשובה לטפל במצבים מטבוליים היא על מנת שלא יחריפו.  מחלות מטבוליות בניהן תסמונת מטבולית, לא נעלמות מעצמן. להפך הן מתפתחות ומחריפות. אני לא נוהגת “להפחיד” אבל לפעמים צריך רק קצת. והנה כמה מהסיבוכים שעלולים לנבוע מתסמונת מטבולית הם לרוב רציניים וארוכי טווח (כרוניים):

  • התקשות של העורקים (טרשת עורקים)
  •  סוכרת
  • התקף לב
  • מחלת כליות
  • שבץ
  • מחלת כבד שומני לא אלכוהולי
  • מחלת עורקים היקפיים
  • מחלת לב וכלי דם
  • מחלת הסוכרת על כל סיבוכיה

תסמונת מטבולית טיפול

מטרת הטיפול במקרים של תסמונת מטבולית היא הפחתת הסיכון לפתח סיבוכים בריאותיים ומחלות נוספות.

הטיפול מורכב משינוי תזונתי לרוב לצד הצורך לרדת במשקל, מעבר לאורח חיים בריא ופעיל ושילוב של תרופות במידת הצורך והחומרה של התסמונת המטבולית.

עישון כידוע הוא גורם סיכון, במידה ומעשנים הפסקת עישון ככל הנראה תדרש.

תסמונת מטבולית תזונה

הטיפול התזונתי בתסמונת מטבולית מאוד תלוי מחומרתם (וסוגם) של גורמי הסיכון, לכן אין דיאטה אחת לכולם. אם למשל גורמי הסיכון שלכם כוללים השמנה בטנית, טריגליצירידים גבוהים ולחץ דם גבוה – השינוי התזונתי ככל הנראה יכלול גרעון קלורי (על מנת לתמוך בירידה במשקל), צמצום כמות המלח בתפריט שלכם, צמצום אכילת דברי מתיקה וצריכה גבוה יותר של סיבים תזונתיים.

במידה והכולסטרול מסוג HDL נמוך, ייתכן כי דווקא פעילות גופנית תהיה חשובה יותר משינוי תזונתי הכולל הפחתה של שומן רווי בדיאטה, היות ואותו כולסטרול “טוב” אינו מושפע מתזונה אלא בעיקר מגנטיקה ופעילות גופנית. 

אם כן, קשה לומר מה בדיוק השינוי הנדרש באופן גורף. מה שבטוח ניתן לומר הוא ששינוי תזונתי מגדיל באופן משמעותי את הסיכוי לקטוע את שרשרת ההדרדרות ולא להגיע למצב של סוכרת מאובחנת וגורמי סיכון נוספים.

לסיכום, תסמונת מטבולית היא מצב הפיך. היא קריאת השכמה לעריכת שינוי באורח החיים לפני שיהיה מאוחר. מכאן עולה החשיבות של האבחנה שלה ואת זה ניתן לעשות רק על ידי בדיקות שגרתיות ותשומת לב לבריאות שלכם.

אז, אם יש ספק אין ספק – הקפידו לערוך בדיקות דם תקופתיות ולבקר אצל רופא ורופאת המשפחה. במידה ומתפתחת תסמונת מטבולית גשו לדיאטנית בהקדם ותשנו את המסלול בו צועדת הבריאות שלכם.

תסמונת מטבולית: אבחון,תסמינים והטיפול התזונתי

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: