מיץ סלרי: אמת מדעית או מיתוס מוחלט?

בשנת 2018 קשה היה לרפרש את הפיד מבלי לראות תמונה של כוס מיץ סלרי רעננה. כל הסלבס הכי גדולים נהנו מכוס מיץ סלרי או מיץ סלרי כבסיס  לשייק בריאות מפנק. זה פוטוגני מאוד והטרנד שורד עד היום.  אך האם מיץ סלרי באמת שווה את הבאז מבחינה בריאותית? בכתבה הזו נבדוק את הנושא לעומק:

מיץ סלרי: אמת מדעית או מיתוס מוחלט?
בכתבה הזו תקראו על:

מיץ סלרי: אם ביונסה שותה אותו כדאי גם לי?

בפינה חדשה באינסטגרם שלי (ואם אתם לא שם – מיד להצטרף) ביקשתי מכם לכתוב לי מה המיתוסים שהכי מעניין אתכם לדעת אם הם נכונים. מתוך הרשימה הארוכה העין שלי קלטה את ה – מיתוס! הכי פופלרי בשנתיים האחרונות מיץ סלרי לצורך שמירה על בריאות. כמו תמיד, כשאני כותבת על מיתוסים (למשל מים עם לימון בבוקר) אני מבקשת לחדד את השאלה: האם בריא? למה? בריא למי? הרי “בריא לשתות מיץ סלרי” זו אמירה דיי כללית. 

אם כן, יצאתי לחקור מאיפה נולד המיתוס ומה כדאי לנו לעשות. שימו ♥ לכל הטענות וההסברים:

כוס מיץ סלרי

מיץ סלרי ערכים תזונתיים

לפני שנצלול אל המיתוסים סביב מיץ סלרי, נתחיל בהיכרות איתו. מה יש בו?

היות ומיץ סלרי מיוצר מסחיטה של גבעול הסלרי הוא לא יכיל סיבים תזונתיים. כל כוס מיץ סלרי למעשה תכיל כמה וכמה גבעולים – כלומר הכוס תהיה בעלת ריכוז גבוה של נוטריינטים (ויטמינים ומינרלים). בניגוד לכוס מיץ תפוזים למשל, שתהיה עשירה במיוחד בויטמין C וגם בסוכר, גבעול הסלרי דל מאוד בסוכר ולכן גם המיץ שמופק ממנו.

בכוס אחת של מיץ סלרי נמצא בממוצע:

קלוריות: 42.5
חלבון: 2 גרם
פחמימות: 9.5 גרם
סוכר: 5 גרם

ועוד רכיבים כמו סידן, זרחן, ויטמין K, ויטמין C ואשלגן. מיץ סלרי הוא מקור למגנזיום באוכל (או ליתר דיוק שתייה), לחומצה פולית במזון ועוד ועוד. מיץ סלרי גם  עשיר בנוזלים.

בדומה למיץ עשב חיטה, ריכוז הנוטריינטים הגבוה הופך מיץ סלרי להיות מועמד טוב לקבלת התואר המפוקפק – סופר פוד

מיץ סלרי בריא : אמת או מיתוס?

אם מיץ סלרי מאוד טעים לכם, אם אתם מרגישים חזקים ורעננים יותר בעקבות הצריכה שלו – לכו על זה! אבל, כדי לשפוט האם הוא בריא? ולבסס המלצה לקהל הרחב לצרוך אותו יש צורך במחקרים שיוכיחו את הטענות התומכות בשתייה של מיץ סלרי.

"מיץ סלרי הוא אנטי דלקתי"

הסבר: כפי שפירטתי כאן בבלוג הבריאות בכתבה בשם תזונה אנטי דלקתית, קיים קשר בין האוכל שאנחנו אוכלים לבין מדדי הדלקת בגוף שלנו. הכוונה היא לא לדלקת הנגרמת כתוצאה מנוכחות של חיידק, כמו דלקת גרון. הכוונה היא למדדי הדלקת בגוף שלנו המהווים גורם סיכון לפתח מחלות שבסיסן דלקת כמו סרטן, אלצהיימר, מחלות מעי דלקתיות וכדומה. מאכלים שונים מכילים תרכובות שנחשבות “אנטי דלקתיות” והם יכולים לסייע בשמירה על מדדי דלקת נמוכים. הם לא מהווים תרופה או פתרון יחיד אלא עוד דרך לשמור על בריאות כללית. אותן התרכובות הן לרוב נוגדות חמצון.  

מסקנה: נכון להיום אין מחקר אשר בחן באופן ייעודי את הקשר בין שתיית מיץ סלרי לסיכון לפתח מחלות על רקע דלקתי. אם זאת, הוא עשיר בנוגדי חמצון ואם אתם אוהבים את הטעם שלו הוא יכול להצטרף לכל תפריט דיאטה בתור בוסט קטן של נוגדי חמצון.

"מיץ סלרי מרפא מחלות כרוניות כמו סוכרת, אקנה ומחלות כבד"

הסבר: האדם שאחראי ליחסי הציבור המעולים של מיץ סלרי הוא מה שנקרא מומחה מטעם עצמו, אנתוני וויליאם. לטענתו במיץ סלרי קיים “אגד מלחים” שטרם גילינו שפועל דרך הרג של חיידקים פתוגנים (מזיקים) במעי שלנו. אלה שלטענתו מובילים לתחלואה. 

לצערי אין הוכחה לקיומו של אותו אגד מלחים, בנוסף המחקר הספציפי לגבי מיץ סלרי ומחלות כרוניות דל. לכן לא ניתן לקבוע טענות שכאלה.

מסקנה: מיץ סלרי (וכל מזון אחר) אינו מהווה תרופה או דרך טיפול בלעדית למחלות כרוניות. תוספת של מיץ סלרי או מיץ\ מזון אחר לתפריט של אדם שאינו בריא דורש התייעצות עם הצוות המקצועי המלווה.

"מיץ סלרי מנקה רעלים"

הסבר: בדומה לצום מיצים, הטענות לגבי מיץ סלרי הן ששתייתו מובילה לסילוק רעלנים מגופנו. 

רעלנים שונים אכן מצטברים בגוף שלנו; מתכות כבדות מהמזון, זיהום אוויר, שאריות של תרופות ועוד. למזלנו, הגוף שלנו מצוייד מערכת שלמה שמטרתה סילוק אותם רעלנים.  אחרת היינו בצרות גדולות. מיץ סלרי יכול לתמוך במאמץ הודות לנוכחות נוגדי חמצון ורכיבים תזונתיים איכותיים יש בו באופן כללי. בגלל העדר המחקר בתחום לא ניתן להמליץ על מינון מסויים שכדאי לצרוץ ממיץ סלרי. בטח ובטח לא על צום המבוסס שתיית מיץ סלרי בלבד (גם לקופה קצרה  של כמה ימים).

מסקנה: ניקוי המבוסס על שתיית מיץ סלרי עלול להיות מאוד מסוכן, בעיקר עבור אנשים שאינם בריאים. עם זאת, שתיית מיץ סלרי מעת לעת כחלק מאורח חיים בריא ותזונה נכונה יכולה לסייע למערכת נקוי הרעלנים הטבעית של גופנו במאמץ. 

"שתיית מיץ סלרי מובילה לירידה מהירה במשקל"

הסבר: אם תחפשו מידע של “דיאטת מיץ סלרי” לא תמצאו פרוטוקול אחד רשמי. לא מדובר בשיטה שיש למישהו בעלות עליה (בניגוד לדיאטת 17 הימים למשל). יש מגוון פרוטוקולים שונים לביצוע הדיאטה כאשר המשותף לכולן הוא שתיית מיץ סלרי בכמות של 2 כוסות ועד לליטר שלם ביום.

עוד גורם משותף לפרוטוקולים השונים הוא הגבלה קלוריות משמעותית. באופן כזה קשה לקבוע מה מוביל לירידה במשקל. שתיית מיץ סלרי או מיעוט אכילה. כפי שכתבתי בעבר בכתבה על דיאטה מהירה, ירידה במשקל הנובעת מצמצום מסת השומן- מוגבלת בקצב. ירידה מהירה במשקל לרוב נובעת מדילול מאגרי הפחמימה בשריר או חלילה התייבשות. לכן נידונה מראש לכישלון בטווח הארוך.

מסקנה: דיאטות בעלות מגבלה קלורית נוקשה אכן יובילו לירידה מהירה במשקל. עם ובלי שתייה של מיץ סלרי. מלבד העובדה שאותה ירידת משקל לא תאריך ימים, צמצום קלורי גדול מידי עלול להיות מאוד מסוכן. כן, גם אם הוא מוגבל בזמן. מאוזנת ובריאה היא זו שתוביל אתכם למשקל בריא עליו תוכלו לשמור לאורך זמן רב. 

מיץ סלרי: אמת מדעית או מיתוס מוחלט?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

2 תגובות

  1. הי קרן,
    כתבה מעניינת,
    למרות שאני מסכים איתך לגבי אנתוני וויליאם וריכוז המלחים שלו. איני בטוח שאפסיק לשתות מיץ סלרי.

    האם בדקת את עשב החיטה באותה דרך מדעית??

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: