נוני (Noni) : מהו פרי הנוני? האם כדאי לאכול אותו? ומה אומר המדע?

את פרי הנוני הכרתי דרככם! הקוראים שלי. אז עבורכם קראתי, חקרתי, למדתי וחזרתי עם כל התשובות לגבי נוני. קריאה מהנה

נוני (Noni) : מהו פרי הנוני? האם כדאי לאכול אותו? ומה אומר המדע?
בכתבה הזו תקראו על:

נוני: מאיפה הכתבה עליו נולדה?

כמידי שבוע אני שולחת לכם ניוזלטר עם כל מה שחדש בבלוג הבריאות. אני תמיד מבקשת מכם לשאול אותי שאלות ואכן, מקבלת לא מעט. אחת השאלות שקיבלתי לאחרונה היו על פרי הנוני. האם אני ממליצה על נוני. נכון, אני תזונאית… ועדיין לא מכירה את הכל. לכן כמה שמחתי לקבל שאלה ששולחת אותי לחקריה. ובכן, הנה התשובה שלי לגבי נוני.

עץ פרי נוני

פרי הנוני: קצת היסטוריה וסקירה כללית

נתחיל מהביטוי הנכון של שם הפרי הזה:  NO-nee. נוני הוא פרי טרופי הגדל על עץ בשם מורינדה ציטריפוליה (קליט הא?) . פרי הנוני הוא כזה מכינים ממנו משקה. יותר נכון מיץ, מיץ נוני. 

העץ המדובר (שאת שמו לא נזכיר שוב)  ופירותיו גדלים בדרום מזרח אסיה, במיוחד בפולינזיה. באדמות שנוצרו מלבה קדומה. נשמע בהחלט קסום.

נוני הוא פרי בגודל של מנגו וצבעו צהוב. טעמו מאוד מריר מאוד ובעל ריח חזק, יש האומרים כי הוא מזכיר ריח של גבינה קשה. 

עמים פולינזים השתמשו בנוני ברפואה העממית המסורתית במשך למעלה מ -2,000 שנה. הוא היה נפוץ לטיפול בבעיות בריאות כמו עצירות, זיהומים, כאבים ודלקת פרקים

בימינו, פרי הנוני נצרך בעיקר כמיץ ולרוב לא לבדו אלא כחלק תערובת מיצים. המיץ עתיר בנוגדי חמצון חזקים ועשוי לספק מספר יתרונות תזונתיים.

נוני ערכים תזונתיים

נתחיל מהבסיס, בואו נכיר את התוכן התזונתי של מיץ הנוני. חשוב להכיר בעובדה שהתוכן מאוד משתנה כתלות בהרכב תערובת המיצים שם נמצא את פרי הנוני.

תאמינו או לא, קיים מחקר אשר בדק 177 מותגים שונים של מיץ נוני על מנת לקבוע את הרכבו. במחקר נמצאה שונות תזונתית משמעותיתבין המותגים השונים.

אפרט כאן את הרכב מיץ הנוני הנפוץ ביותר, מדובר במותג המיוצר בטהיטי. הרכב מיץ פרי הנוני במשקה הוא 89% פרי הנוני ו -11% רכזי מיץ ענבים ואוכמניות.

הרכב תזונתי ל 100 מ”ל:

קלוריות: 47 קלוריות
פחמימות: 11 גרם
חלבון: פחות מגרם
שומן: פחות מגרם
סוכר: 8 גרם

מיץ נוני מהווה מקור של ויטמין סי במזון אשר חיוני לבריאות העור והחיסון. יש בו חומצה פולית, הוא מהווה מקור של מגנזיום באוכל וממש כמו שקדים גם הוא מכיל סידן שנדרש לשמירה על בריאות העצם.

נוגדי החמצון של נוני

כפי שכתבתי בתחילת הכתבה, מיץ פרי הנוני ידוע ברמות גבוהות של נוגדי חמצון.

כמה מילים על נוגדי חמצון והתפקיד שלהם: נוגדי חמצון מונעים נזק תאי הנגרם על ידי מולקולות הנקראות רדיקלים חופשיים. הגוף שלנו דורש איזון בריא של נוגדי חמצון ורדיקלים חופשיים כדי לשמור על בריאות. ואכן הגוף שלנו יודע לייצר נוגדי חמצון במידה מספקת. אלא שבעשורים האחרונים שינויים סביתיים גרמו לגדילה משמעותית בגורמי החמצון (זיהו אוויר, קרינה ועוד) אלה הפרו את האיזון. מסיבה זו עלינו “לתגבר” את מערך נוגדי החמצון הטבעי ממקור חיצוני – בעיקר פירות וירקות.

חוקרים חושדים כי היתרונות הבריאות הקדומים של נוני, אלה שנרשמו ברפואה המסורתית  קשורים בתכונותיו נוגדות החמצון העוצמתיות.

נוגדי החמצון העיקריים במיץ הנוני כוללים בטא קרוטן (אותו ניתן למצוא בעיקר בירקות ופירות כתומים ולעתים גם בפירות וירקות אדומים)  כמו גם ויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין C וויטמין  E.

מחקרים מצביעים על כך שתזונה עשירה בנוגדי חמצון – עשויה להוריד את הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת. יש לזכור כי נוני הוא אמנם מקור לנוגדי חמצון ויחד איתו גם יתר הפירות והירקות. האם הוא המקור הכי איכותי? לאו דווקא. האם הוא יכול להיות עוד מקור לאותם נוגדי חמצון. למה לא?

הקשר בין פרי הנוני ופעילות גופנית

אחת האמירות לגבי נוני הן שמיץ פרי הנוני עשוי לשפר את הסיבולת הגופנית. למעשה, תושבי האי הפסיפי האמינו שאכילת פירות נוני מחזקת את הגוף במהלך טיולי דיג ארוכים והפלגות!

כמה מחקרים מראים השפעות חיוביות של שתיית מיץ נוני על פעילות גופנית:

לדוגמה: מחקר בן 3 שבועות בחן את השפעת מיץ פרי הנוני לעומת פלסבו על רצים למרחקים ארוכים. לרצים ניתן 3.4 גרם (100 מ”ל) של מיץ פרי הנוני או פלסבו פעמיים ביום. הקבוצה ששתתה מיץ נוני חוותה עלייה של 21% בזמן הממוצע עד הגעה לעייפות, מה שמעיד על לדברי החוקרים, על שיפור הסיבולת.

הגוף המחקרי אמנם קטן מכדי לקבוע את המינון הנדרש לשיפור ביצועים ספורטיביים, או לקבוע כי נוני הוא שחקן חשוב בזירה הספורטיבית. מה שכן, את העלייה בסיבולת הגופנית מייחסים לנוגדי החמצון הרבים שבמיץ נוני. הסברה היא שנוכחות אותם נוגדי חמצון מסייעים בהפחתת הנזק לרקמת השריר (כזה המתרחש בדרך כלל באופן טבעי מהלך פעילות גופנית) וכך נדחית אותה עייפות.

פרי נוני ערך תזונתי

נוני ומערכת החיסון

על פי כמה מחקרים מיץ נוני עשוי לתמוך בחיזוק מערכת  החיסון.

כמו מיצי פרי אחרים, גם מיץ פרי הנוני עשיר בוויטמין C. 

ויטמין C הוא אחד הגורמים התומכים בבריאות מערכת החיסון. אפשר לקרוא על כך בכתבה ייעודית שכתבתי פה בבלוג הבריאות. 

כמה ממיץ פרי הנוני כדאי לצרוך?

קיים מידע סותר לגבי בטיחות מיץ פרי הנוני, אני מניחה שהעובדה הזו ובעת ממיעוט המחקר בבני אדם.

לדוגמה, מחקר אחד קטן במבוגרים בריאים הצביע על כך ששתיית עד 25 גרם (750 מ”ל) של מיץ נוני ליום נחשבת לבטוחה.

עם זאת, בשנת 2005 דווח על כמה מקרים של רעילות בכבד באנשים שצרכו מיץ נוני. כדי לנסות ולעשות סדר, הרשות האירופית לבטיחות מזון (EFSA) העריכה מחדש את מיץ פרי הנוני. ובשנת 2009 פרסמה הצהרה המאשרת את בטיחות מיץ פרי הנוני לכלל האוכלוסייה. עם זאת, מומחי EFSA אכן דיווחו כי אנשים מסוימים עשויים להיות בעלי רגישות מסוימת ולכך אכן עלולות להיות השפעות רעילות על הכבד. לכן, לפני שילוב מיץ נוני בתפריט חשוב להתייעץ עם איש מקצוע על מנת לבחון את ההתאמה.

בנוסף, במקרים של מחלת כליות כרונית או אי ספיקת כליות יש להימנע משתיית מיץ נוני – מכיוון שהוא עשיר באשלגן.

כמו במקרה של סופר פוד אחרים, גם מיץ נוני עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות. כמו תרופות המשמשות לטיפול בלחץ דם גבוה או תרופות המשמשות להאטת קרישת הדם. מסיבה זו, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל והדיאטנית לפני שתיית מיץ נוני ושילובו בדיאטה.

נוני (Noni) : מהו פרי הנוני? האם כדאי לאכול אותו? ומה אומר המדע?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: