מאקה: הוא מגיע בתור שורש מאקה, אבקת מאקה וכמובן כמוסות. האם כדאי לצרוך מאקה ומה אומר המחקר?

מאקה הוא אמנם שורש אך רובנו מכירים אותו בתור אבקת מאקה. תוסף תזונה שיכול להגיע גם בכמוסות או נוזל. המחקר על מאקה עדיין בשלביו הראשונים ובעיקר בבעלי חיים. האם כבר ניתן כבר ללמוד משהו מהם?

מאקה: הוא מגיע בתור שורש מאקה, אבקת מאקה וכמובן כמוסות. האם כדאי לצרוך מאקה ומה אומר המחקר?
בכתבה הזו תקראו על:

שורש מאקה: מי אתה?

צמח המאקה, Lepidium meyenii בלועזית, או ג’ינסנג פרואני – גדל בעיקר בהרי האנדים שבמרכז פרו. תאני הגידול שם קשים ונמצאים בגבהים של מעל ל -4,000 מטר (לשם פרופורציה, מחלת גבהים יכולה לקרות כבר ב 3000).

מאקה הוא למעשה ירק ממשפחת המצליבים ממש כמו ברוקולי, כרובית, כרוב וקייל. כמו מאכלים אחרים הנחשבים סופר פוד, גם למאקה יש היסטוריה ארוכה של שימוש קולינרי ורפואי בפרו.

החלק האכיל העיקרי של מאקה הוא השורש. הוא גדל מתחת לאדמה וקיים במספר צבעים.

שורש מאקה מיובש בדרך כלל נצרך בצורת אבקה, אך זמין גם בכמוסות ובתמצית נוזלית בשלל חנויות טבע.

שורש מאקה

אבקת מאקה

כאמור, הדרך הנפוצה לצריכה של מאקה היא אבקת מאקה. טעמה אגוזי וכמעט אדמתי (מה שלא כולם אוהבים). אנשים לרוב יוסיפו אותה לשייק בריאות, למתכונים עם שיבולת שועל, פודינג צ’יה ולשלל מאפים.

מאקה ערך תזונתי

אבקת מאקה וגם מאקה כצמח הם מקור למספר ויטמינים ומינרלים חשובים. 

ב – 28 גרם של אבקת מאקה נמצא בממוצע:

קלוריות: 91
פחמימות: 20 גרם
חלבון: 4 גרם
סיבים: 2 גרם
שומן: 1 גרם

כמו כן, ויטמין C, נחושת, מנגן, ברזל ונוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים.

האם כדאי לצרוך מאקה ?

סביב מאקה מגוון רחב של אימרות; מאקה יכולה לסייע לפרויות הגבר, מאקה עשויה לעזור במניעת תסמיני המנפאוזה בנשים, מאקה יכולה לסייע בהגנה מפני השמש וגם אימרה כי מאקה יכולה לעזור בשימור הזיכרון. האימרות האלה אכן נתמכות במדע, אולם המחקרים שנעשו עד היום הם בעיקר בבעלי חיים. המחקרים הם גם בעלי מדגם קטן ולרוב במימון חברות אשר בעצמן מכרות שורש מאקה ומוצריו. על מנת להגיע להמלצה ברורה על מינון כזה או אחר בו כדאי לצרוך מארה,  נדרש עוד מחקר בתחום. זאת גם כדי לומר בביטחון מה התועלת שבכך. היות והמחקר עוד חדש באופן יחסי, ייתכתן ואכן נראה מחקרים משמעותיים בעתיד.

שורש מאקה : חסרונות אפשריים

שורש מאקה ומוצרים (כמו אבקת מאקה) נחשבים בד”כ בטוחים לצריכה (על פי מאמרים שפוסרמו בתחום) עם זאת, אין ליטול מאקה ללא התייעצות עם גורם מקצועי לפני השימוש בפרט עבור 2 אוכלוסיות עבורן שימוש במאקה יכול להיות בעל השפעה שלילית:

  1. אלו המתמודדים עם בעיות בבלוטת התריס, ייתכן וכדאי להזהר משימוש במאקה .הסיבה לכך: מאקה מכיל חומרים שעלולים להפריע לתפקוד התקין של בלוטת התריס. לכן אין להתחיל להשתמש במאקה לפני התייעצות עם הצוות המטפל.
  2. גם נשים בהריון או מיניקות צריכות להתייעץ עם הרופא והדיאטנית שלהן לפני נטילת מאקה. 

איך אוכלים מאקה?

אם התייעצתם עם הדיאטנית שלכם והחלטתם כי מאקה הוא תוסף עבורכם כדאי לדעת שאם בחרתם בשורש מאקה, מומלץ להרתיחו לפינ האכילה. בנוסף, הנה כמה דרכים לשלב אותו בתזונה שלכם:

  1. ראשית ניתן ליטול מאקה בכמוסות ממש כתוסף.
  2. אפשר להוסיף אבקת מאקה לשייקים, למנת שיבולת שועל, למאפים, ואף לחטיף חלבון ביתי. ועוד ועוד. ועוד. 

המינון של אבקת מאקה המשמש במחקרים נע בדרך כלל בין 1.5 – 5 גרם ליום (זיכרו שוב כי המחקרים עדיין לא בסדר גודל מהם ניתן לקבל מסקנות משמעותיות).

מאקה אפשר למצוא בעיקר בחנויות טבע וממשווקים מקוונים שונים.

הוא זמין בצורת אבקה, כמוסות של 500 מ”ג (בד”כ)  או כתמצית נוזלית.

בעוד שמאקה צהובה היא הסוג הזמין ביותר, דווקא הסוגים הכהים כמו אדום ושחור עשויים להיות עשירים בערכים התזונתיים והתכונות שמיחסים לשורש מאקה באופן כללי.

כמה מילות סיכום

מאכלים, צמחים, כמוסות ואבקות הם בעלי יכולות עצמתיות. לכן, אנחנו בחיפוש מתמיד אחר הדבר הטבעי הבא שיועיל לבריאות שלנו. בגלל אותן העצמות שבצמחים אין לזלז בהם (“מקסימום זה לא יזיק…”). כוונתי איננה להפחיד, להפך-  היא לעודד אתכם להפעיל שיקול דעת. כל כמוסה, אבקה או שורש חדש דורשים הבנה ובדיקת התאמה לצרכים שלכם. אם מאקה מוצאת חן בעניכם ואתם מעוניינים לצרוך אותה. וודאו שהצמח מתאים למטרה ועשו זאת בחכמה. זכרו שבמקרה של מאקה רב הנסתר על הגלוי.

מאקה: הוא מגיע בתור שורש מאקה, אבקת מאקה וכמובן כמוסות. האם כדאי לצרוך מאקה ומה אומר המחקר?
מאקה: הוא מגיע בתור שורש מאקה, אבקת מאקה וכמובן כמוסות. האם כדאי לצרוך מאקה ומה אומר המחקר?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

5 תגובות

  1. אהבתי את הכנות והיושר שלך, ניכר מאוד מהכתבה.
    קראתי באחד האתרים שלאישה שיש שרירנים לא כדאי לצרוך את המאקה,
    האם ידוע לך על כך? אם כן, אשמח לדעת למה.

    1. חנה, המון תודה לך. אני לא מכירה התוויה כזו וכדאי להתייעץ עם רופא הנשים שלך בנידון! בריאות

  2. אני משתמשת בקמוסות של מאקה כבר חודשיים ,חודש ראשון עם מינון של כמוסה 1 ליפניי הארוחה והחודש לקחתי 2 כמוסות פעמיים ביום ,יש לי גיל מאבר מוקדם ואני סובלת מי תת פעילות בלוטת הטריס שאותה הורידו לי בגיל 23 ,רוצה להגיד שאני בינתיים מרוצה כי חזרתי להיות אישה נורמלית ויוטר נמרצת אך בצורה מטונה ,נראה לי שאמשיך במאקא

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: