כולסטרול גבוה: האם זו סיבה לדאגה ומה הצעדים שיש לנקוט?

כולסטרול גבוה

תוכן עניינים

איך יודעים אם יש כולסטרול גבוה?​

בדיקת כולסטרול היא אחת מהבדיקות השגרתיות שיש לבצע מידי שנה (או באופן תדיר יותר אם הרופא החליט כך) מתוך מגוון בדיקות תחת הכותרת “ביוכימיה”. הערך התקין של כולסטרול בדם הוא לרוב מתחת ל 200 עבור אנשים בריאים. 

ארוחה מאוזנת לאיזון כולסטרול גבוה

אבל, כל כמות הכולסטרול בדם איננה סוף הסיפור. המדד של כולסטרול TOTAL מתפלג לבדיקות נוספות שהן סוג הכולסטרול:

כולסטרול “רע” LDL- מדובר בכולסטרול אשר נע בדם על ידי נשא חלבוני בעל צפיפות נמוכה. על מדד כולסטרול זה להיות מתחת ל 100 באנשים בריאים, היות וכמות גדולה מידי של כולסטרול מסוג מהווה סיכון למחלות לב ולכלי הדם.
כולסטרול “טוב” HDL – מדובר בכולסטרול אשר נע בדמנו על גבי נשא חלבוני בעל צפיפות גבוהה. על מדד זה להיות מעל 40 עבור גברים בריאים ומעל 50 עבור נשים בריאות. ולרוב כל המרבה הרי זה משובח (רק אם הרופא שלך אישר זאת כמובן).

אם כן, כאשר מתייחסים לצמד המילים כולסטרול גבוה לרוב הכוונה תהיה לרמות גבוהות של LDL (שכתוצאה מכך גם רמות הכולסטרול TOTAL יעלו). בדיקת דם שגרתית תחשוף האם יש לכם כולסטרול גבוה.

סיכון למחלות לב וכלי דם

כולסטרול גבוה הוא אמנם מצד שאינו אידיאלי. אך כולסטרול בכמות שנחשבת לנורמלית נחוצה לגופנו;
 לכולסטרול מגוון תפקידים חשובים כמו ייצור ההורמונים טסטוסטרון ואסטרוגן ייצור ויטמין D, כולסטרול ממלא תפקיד בתהליך עיכול המזון ועוד.

מנגד, כפי שציינתי, כולסטרול גבוה בדם הוא דווקא מצב מסוכן בעיקר באופן כרוני. מצב זה לרוב מוביל לכך שעודפי הכולסטרול מצטברים ולבסוף עלולים לשקוע בכלי הדם. תהליך זה נקרא היווצרות של פלאק טרשתי. כך כלי הדם הופכים צרים יותר ועלולים להסתם. אותה החסימה מהווה גורם סיכון לקריש דם, שבץ או מחלת לב אחרת.

מה עושים במצב של כולסטרול גבוה ?​

בראש ובראשונה ניגשים לרופא המטפל. יחד איתו תוכלו להבין האם אתם מתמודדים עם כולסטרול גבוה שמקורו LDL או HDL. בהתאם לממצאים יוחלט מתווה הטיפול בבעיה. אחד המישורים בהם נישים לבעיה היא התזונה שלכם (גם במידה והרופא ממליץ על טיפול תרופתי וגם אם לא).

שינוי תזונתי והקפדה על אורח חיים בריא ופעיל משמעותיים כחלק מהטיפול בבעיה של כולסטרול גבוה. אורח החיים ישפיע לא רק על הצורך בטיפול תרופתי אלא גם על המינון הנדרש במקרים בהם ההמלצה היא ללכת לטיפול תרופתי. חשוב שיהיה תיאום בין הרופא לדיאטנית שלך כדי להבטיח הצלחה.

יותר סיבים פחות דאגות​

סיבים תזונתיים, הם המפתח לבריאות הכללית שלנו ואחת כמה וכמה במקרה של כולסטרול גבוה. סיבים תזונתיים הם חלק מהפחמימות שאנחנו צורכים. אינם מתעכלים עד הסוף וסופחים “שאריות כולסטרול” מכלי הדם אל מחוץ לגופנו. 

כדי להבטיח צריכה נאותה של סיבים כדאי לעבור לצריכה של פחמימות מלאות בלבד. במקום לחם מקמח לבן לאכול רק לחם מחיטה מלאה. במקום אורז לבן לעבור לאורז מלא או בסמטי (אורז בסמטי מכיל עמילן עמיד המתפקד בגופנו כמו סיב תזונתי). קטניות הן תמיד מקור איכותי לפחמימה עתירה בסיבים תזונתיים. ובמקום פסטה “רגילה” תמיד אפשר לאכול פסטה מקמח מלא.

במצב של כולסטרול גבוה כדאי להמעיט בצריכת שומן רווי​

בניגוד למחשבות העבר לפיהן כולסטרול במזון (כמו חלמון ביצה) יוביל למצב של כולסטרול גבוה. היום אנחנו יודעים שרמות הכולסטרול בדם מושפעות מכמות השומן הרווי בתפריט שלנו. לכן, בכדי להתמודד עם כולסטרול גבוה חשוב להפחית דרמטית צריכה של שומן רווי.

במקום קציצות בקר נסו להנות מקציצות דג או קציצות הודו. שמרו את הסטייק המפנק לעתים רחוקות ונסו להנות מדג שלם בגריל לצד ירקות צלויים. במקום ספגטי בולונז נסו פסטה עם נתחוני עוף. וכמובן, השתדלו גם לשלב לעתים חלבון מהצומח כמו טופו למשל. 

כולסטרול גבוה ותה ירוק​

את היותי חסידה של תה ירוק אתם כבר מכירים! ובכן, תה ירוק קשור לא רק בשמירה על בריאות המוח אלא גם בשמירה על רמות כולסטרול תקינות בדם. שילוב. שלתה ירוק בתפריט להורדת כולסטרול הוא תמיד רעיון טוב.

לא מוותרים על פעילות גופנית​

פעילות גופנית (ובעיקר פעילות אירובית) היא אחד מעמודי התווך של המלחמה במצב של כולסטרול גבוה. בנוסף לפעילות גופנית מכוונת וסדורה (כמו שחייה, ריצה, אופניים ועוד) חשוב לא להזניח אורח חיים פעיל הכולל ריבוי צעדים, עליית מדרגות ודומיהם.

כולסטרול גבוה כמה מילות סיכום​

כולסטרול גבוה הוא מצב נפוץ שיש לשים לב אליו. רצוי לערוך בדיקות דם תקופתיות ויחד עם הרופא והדיאטנית שלך לזהות מצב בו הכולסטרול מטפס מעלה (עוד לפני שתוצאות הבדיקות מגיעות למצב של חריגה מהנורמה).

במידה וכבר הגעתם למצב של כולסטרול גבוה – אל תתייאשו! טיפול נכון ושמירה על תזונה מתאימה יוכלו להוביל לשמירה על בריאות לאורך זמן. חשוב לא להזניח את הטיפול (גם אם החריגה מאוד קטנה) להגיע לרופא ולדיאטנית ולצאת לדרך. יש משמעות לטיפול מהיר כמה שניתן – ואף משמעות למניעה.

רק בריאות!

אשמח לשמוע עוד!

לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים

אשמח להצטרף לקהילה!

אהבת את הכתבה?
הצטרפו לקהילת הבריאות שלי
לקבלת עדכונים והטבות

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: