תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?

תפוח עץ הוא אחד מהפירות הפופולאריים בעולם, מה הופך אותו לכזה והאם הוא אכן כה בריא?  הכל בכתבה הבאה:

תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?
תוכן עניינים

תפוח עץ: הקדמה ממש קצרה

יש שיגידו שהכל התחיל אי שם כשהנחש פיתה את חווה התמימה לטעום את פרי עץ הדעת.
אחרים יגידו שתפוח עץ שנפל על הראש של מר ניוטון אחראי על גילוי מרעיש בתולדות ההיסטוריה – כח הכבידה. התפוח מקבל התייחסות רבה באומנות ובספרות. האלים אף חבים לו את חיי הנצח שלהם. שלגייה כנראה תעיד אחרת.

לצערנו כנראה שאכילת תפוח עץ לא תקנה לכם חיי נצח, תגרום לכם לדעת הכל או להגות חוק פיזיקלי שיחקוק את שמכם בדפי ההיסטוריה. אבל, האם בכל זאת כדאי לכם לשלב תפוח בתזונה שלכם? התשובה הפשוטה היא כן, אבל בטח תשמחו לדעת למה ואיך. 

פרוסות תפוח עץ

מקורו של תפוח עץ

מקור תפוח עץ הוא בהרי קזחסטן! בגרסה המקורית, הלא מתורבתת שלו נטען שהוא חמוץ מספיק כדי לגרום לכם לצעוק. אם כך, מזל שהודות לתכונות המבנה הגנטי שלו, אף תפוח לא דומה לאבותיו וניתן לפתח מגוון זנים, בטעמים וצבעים שונים ולהתאים את התפוח לכל סביבת גידול ואקלים.

כיום קיימים בעולם אלפי זנים של תפוחי עץ ואפילו ברשתות השיווק במדינת ישראל נוכל למצוא מגוון רחב ביניהם יונתן, חרמון, גראנד סמית׳ ופינק ליידי, המאפשרים לנו לבחור את התפוח המתאים להעדפותינו האישיות, בין אם נעדיף חמוץ או מתוק, רך או קשה, ירוק, אדום או צהוב.

תפוח עץ קלוריות

תפוח עץ בגודל בינוני (שמשקלו 170 גרם), בערך בגודל האגרוף שלכם, יכיל 92 קלוריות בממוצע. באותו תפוח קלוריות מעטות יותר כאשר הוא ללא קליפה!  בצורה זו יכיל 82 קלוריות בלבד. אם ברצונכם לדעת כמה קלוריות יש ב 100 גרם של תפוחי עץ – התשובה היא 52 קלוריות בלבד.

תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?

אשמח לשמוע עוד!

לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים

תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?

תפוח עץ ערך תזונתי

תפוח עץ בגודל בינוני, בערך בגודל האגרוף שלכם, יכיל:

לצד אלו, בנוסף, תפוח עץ מכילגם  מינרלים וויטמינים.

תפוח עץ מורכב בעיקר מפחמימות

הוא עשיר בסוכרים פשוטים כמו פרוקטוז, סוכרוז וגלוקוז, לצד סיבים תזונתיים שהופכים אותו דווקא לפחמימה מורכבת מבחינת אבות המזון.

בתפוחי עץ מגוון רחב של וויטמינים ומינרלים, אמנם אינם נחשבים עשירים בהם, שכן כמותם אינה גבוהה בתפוח באופן יחסי למאכלים אחרים. 

למרות זאת, מחקרים רבים הראו שלאכילת תפוחים עשויה להיות השפעה חיובית על הבריאות בכמה אופנים, בעיקר הודות לתכולה גבוהה של סיבים תזונתיים ופוליפנולים (עליהם דיברנו רבות בכתבה על אוכמניות ושמן זית למשל).

17% מצריכת הסיבים היומית המומלצת

תפוח בינוני מכיל כ 4 גר׳ סיבים תזונתיים, המהווים כ 17% מהצריכה היומית המומלצת.

סיבים תזונתיים הם פחמימות שהגוף שלנו לא מסוגל לפרק ולכן הם אינם מספקים קלוריות.

הסיבים מגדילים את נפח המזון העובר במעי וכך מגבירים את תחושת השובע, לכן הם נחשבים כמסייעים בירידה במשקל ובשמירה עליו.

בנוסף, הם ידועים כמסייעים בהורדת רמות הסוכר בדם וכמשפרים את פעילות מערכת העיכול, זאת בזכות העובדה שהם מגיעים בשלמותם למעי ושם משמשים מזון לאוכלוסיית החיידקים הטובה המצויה בו באופן טבעי (או במילים אחרות – פרביוטיקה!).

תפוח עץ מקור לאשלגן

כמו בטטה ואבוקדו גם תפוח עץ מכיל אשלגן. למעשה, אשלגן הוא המינרל העיקרי בתפוחי עץ, משחק תפקיד חשוב בגופנו. הוא עוזר בוויסות משק הנוזלים בגוף וחשוב לצורך הפעילות החשמלית של הלב.

מספר מחקרים מראים שצריכת אשלגן נאותה קשורה לשמירה על לחץ דם תקין, ובכך מסייעת במניעה של התקפי לב, שבץ מוחי ועוד.

שפע של ויטמין C

תפוח עץ בינוני מספק כ 8.5 מ״ג של ויטמין C, כ-10% מההמלצה היומית לאוכלוסייה הבוגרת.

ויטמין C ובשמו המלא חומצה אסקורבית, הוא אחד הוויטמינים החשובים בשמירה על הבריאות ומשתתף בכ-300 תהליכים המתרחשים בגוף מדי יום.

ויטמין C הוא נוגד חמצון המסייע לבלום תהליכי חמצון בגוף וכך מגן עלינו באופן פוטנציאלי ממגוון מחלות שבבסיסן עומד תהליך חמצוני, כמו סרטן ואפילו אלצהיימר.

בנוסף, הוא משחק תפקיד חשוב בפעילות תקינה של מערכת החיסון, בניית קולגן וריפוי פצעים, ומניעת אנמיה.

פולילנולים בתפוח העץ

פוליפנולים הם קבוצה של תרכובות צמחיות בעלות תכונות אנטי דלקתיות ונחשבים נוגדי חמצון חזקים.

מחקרים שונים מראים קשר בין צריכה של פוליפנולים למניעת מחלות כמו סרטן ושמירה על קוגניציה וזיכרון.

ריכוז גבוה של פוליפנולים ביחד עם נוגדי חמצון אחרים כמו ויטמין C וקרטנואידים (אותם הגוף הופך לויטמין A) הופכים את התפוח למאכל ששווה לשלב בתזונה אנטי דלקתית. פוליפנולים בתפוח עץ הם:

קוורצטין –במחקרים בבעלי חיים נמצא כבעל אפקט נוגד דלקת דלקת, סרטן ודיכאון. כמה מחקרים מעניינים קשרו בין צריכה של קוורצטין לבין נירמול רמות גבוהות של לחץ דם אצל הסובלים מלחץ דם גבוה. עם זאת חשוב לציין שעל הסובלים מלחץ דם גבוה להיוועץ עם רופא בנוגע לטיפול תרופתי או שימוש בתוספים.

קטכין – קיים בכמויות גבוהות גם בתה ירוק והראה במחקרים בבעלי חיים אפקט חיובי על התפתחות המוח ותפקוד השרירים.

חומצה כלורגנית – מצויה גם בקפה ונמצאה כמסייעת בהורדת רמות הסוכר בדם ותורמת בתהליכי ירידה במשקל. בנוסף היא נמצאה גם כמונעת התפתחות תאים סרטניים ובעלת השפעה מיטיבה על תפקוד הלב, לחץ הדם, השרירים והכבד.

תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?

אשמח לשמוע עוד!

לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים

תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?

ההבדל בין תפוחים בצבעים שונים

וודאי תהיתם בעצמכם לפחות פעם אחת – האם תפוח אדום מכיל יותר סוכר מתפוח ירוק? הרי, הוא מתוק יותר. כמו אנקדוטות רבות שבטח שמעתם בתחום התזונה, גם כאן מדובר במיתוס!

תפוח ירוק אמנם חמוץ יותר, אבל כמות הסוכר בו וכך גם כמות הקלוריות דומה לזו שבתפוח אדום.

הסיבה לחמיצותו של התפוח הירוק היא תכולה גבוהה יותר של חומצה מאלית.

ההבדל היחיד בין תפוח עץ בצבעים שונים הוא בסוג נוגדי החמצון שבהם (ממש כמו במקרה של עדשים). הרי נוגדי חמצון שונים מקנים צבעים שונים.

תפוח עץ ירידה במשקל ובריאות

הבנת הרכב תפוח עץ שופכת אור על המשפט המוכר: An apple a day keeps the doctor away .

בשונה מדיאטת חומץ תפוחים או מגוון דיאטות משונות אחרות, קיימות ראיות מחקריות המצביעות כי תפוח עץ עשוי לסייע בהורדת רמות הסוכר בדם. זאת הודות לכמויות נכבדות של סיבים תזונתיים שיש בו.

סטטוס תקין של רמות סוכר בדם הן אפקט מגן מפני התפתחות סוכרת מסוג 2.  בנוסף, תפוח עץ עשוי להגן מפני מחלות לב ומחלות שבבסיסן תהליכי חמצון כמו סרטן ואלצהיימר.

תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים ותכולת קלוריות נמוכה, הופכת את התפוח למזון ידידותי גם עבור אלה מאתנו הנמצאים בדיאטה לצורך ירידה במשקל.

אכילת תפוחים עשויה להוריד את הצריכה הקלורית היומית ולקדם ירידה במשקל בטווח הארוך, כפי שהוכח במחקר שערך 12 שבועות בו נשים שצרכו 1.5 תפוחים ביום, הצליחו להשיל כ 1.3 ק״ג ממשקלן.

כמה תפוחים מותר לאכול ביום?

ההמלצה היומית לצריכת פירות עומדת על 2-3 פירות ביום. האם זה אומר שמומלץ לצרוך 3 תפוחים ביום? ממש לא.

חשוב לזכור שתמיד נעדיף לגוון את התזונה שלנו, על מנת להימנע ככל הניתן ממצבי חוסר או עודף ברכיב תזונה מסוים.

מאותה סיבה, מומלץ גם לגוון את זן התפוח, בכל זן מצויים נוגדי חמצון אחרים ושילוב מגוון הזנים יאפשר לכם ליהנות מיתרונותיהם הבריאותיים של כולם. את התפוח מומלץ לאכול עם הקליפה, בה נמצאים כמחצית מכמות הסיבים ורוב נוגדי החמצון.

תפוח עץ: השורה התחתונה

בשורה התחתונה למוניטין שצבר התפוח בתור מאכל בעל השפעה חיובית על הבריאות קיים ביסוס מדעי במחקרים רבים.

הפופולאריות שלו נובעת כנראה מסיבות אחרות וניתן לשייך אותה לעובדה שעץ התפוח מסוגל לגדול כמעט בכל מקום בעולם, הפירות העסיסיים זמינים, קלים לנשיאה ואחסון, בעלי חיי מדף ארוכים וניתן לעשות איתם כמעט הכללאכול היישר מהעץ, לבשל, לאפות, לייבש, לגרד או להתסיס.

הם יכולים לשמש ארוחת ביניים קלילה או להוות מרכיב מרכזי בקינוח מפנק.

תפוח עץ: ערך תזונתי,קלוריות, האם יש הבדל בין הסוגים השונים ומדוע הוא כל כך בריא?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

7 תגובות

      1. קרן שלום. לפי מה שאני יודע יש הבדל משמעותי בין הסוכר גלוקוז (שנכנס ישר לדם, מעלה את האינסולין, והעודפים הופכים להיות טריגליצרידים) לבין הסוכר פרוקטז (שנכנס לכבד, והכבד ממיר אותו, ומשנע אותו למקומות נצרכים. אם מחסני הסוכר והגליקוגן במצב די ריק, אזי הכבד ממיר אותו לגלוקוז ואם מאגרי הגליקוגן מלאים, הכבד הופך את הפרוקוז לשומן, לכבד שומני ולטרי גליצרידים.
        אם אני צודק אזי צריך לספור לחוד את הפרוקטוז משאר הפחממה (גלוקוז, עמילן וכד), ולתת לנו טבלה שמראה את תכולות שני מרכיבי הסוכר בנפרד.
        כמו כן יש מצב שכדאי להמליץ על צורת אכילת הפירות באופן שונה ממה שמתיחסים היום.
        אשמח לקבל תשובה, וטבלה תואמת. בברכה נמרוד

        1. שלום נמרוד,
          ידע מרשים.
          גם גלוקוז וגם פרוקטוז ישמשו לאנרגיה ובנייה של TG בהתאם לצורך של הגוף.
          צריכה עודפת של שניהם מובילה לתוצאה שאיננה רצויה- עודף ייצור של TG או תאי שומן.
          לכן, במידה ואוכלים פירות בכמות המתאימה לנו אין משמעות לכמות הפרוקטוז\ גלוקוז בהם

  1. כתוב בספר בראשית “פרי עץ הדעת”.
    מאן דהוא צייר את חווה נותנת לאדם את הפרי.
    היום ולא ידע מהו הפרי הוא צייר תפוח עץ.
    אין לדעת בוודאות שזה היה תפוח עץ.
    לידיעתכם, שלשה תפוחים שינו את העולם.
    הראשון של חווה אימנו.
    השני של אייזיק ניוטון.
    השלישי שי סטיב ג’ובס.

    1. הי דורית, התשובה היא כן – למשל ויטמין C יפחת בעת הבישול של התפוח. אבל סיבים למשל יישארו

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: