לפת: 3 עובדות בריאותיות שלא ידעתם וכל הערכים התזונתיים

אמרתם אורח חיים בריא אמרתם לפת! כן, אני יודעת שזה נשמע מוזר אבל תנו לי לשכנע אתכם

לפת: 3 עובדות בריאותיות שלא ידעתם וכל הערכים התזונתיים
בכתבה הזו תקראו על:

לפת: כדאי להכיר

בכל שנותיי כתזונאית מעולם לא שמעתי מישהו אומר משפט כמו “כן, אני משלב לפת בסלט” או ” אני מאוד אוהבת לנשנש לפת”. השם לפת לבדו, עושה לרובנו Turn off רציני ותכלס – בלי סיבה. רגע לפני שנצלול אל פירוט הערכים התזונתיים של הלפת ומה עושים איתה בואו נכיר כמה עובדות בסיסיות אודתיה:

1. למרות שהיא מזכירה תפוח אדמה, לפת שייכת דווקא למשפחת המצליבים.
כן, אותה המשפחה אליה שייכים קולורבי (שזה מאוד הגיוני) , ברוקולי וכרובית (הכי מוזר הא?!).
2. לפת היא גידול מעניין, שכן היא מזינה בני אדם וגם בקר! ניתן למצוא אותה בצבעה המוכר- סגלגל אך חשוב לדעת שיש זן נוסף שהוא לבן לחלוטין.
3. בנוסף לגוף הלפת גם עלי לפת אכילים (וטעימים!).

לפת שייכת למשפחת המצליבים

לפת ערך תזונתי

בניגוד לקולורבי אני מאמינה שאת הלפת לא תבחרו לאכול כנשנוש בריא או במסגרת של פלטת ירקות.
לכן, החלטתי להתייחס לערכים התזונתיים עבור מנה שימושית במטבח- כוס אחת (כלומר 135 גרם):

אם כן, בכוס לפת יש לנו 86 קלוריות בלבד.
מתוכן 8 גרם פחמימה (ירקות מבחינת אבות המזון שייכים למשפחת הפחמימה) .
בכוס לפת יש 1 גרם של חלבון מהצומח ו -2 גרם של סיבים תזונתיים.
כלומר, כוס אחת של לפת מכילה 10% מסך הצריכה היומית של סיבים תזונתיים.

 בדומה לקולורבי גם כוס לפת עשירה ב
ויטמין C, מהווה מקור לחומצה פולית במזון ויש בה כמות לא מבוטלת של סידן! 

שימו ♥ גם לעלי לפת ערכים תזונתיים מרשימים:
בכוס עלי לפת (55 גרם) נמצא 18 קלוריות, 4 גרם פחמימה ו – 2 גרם סיבים תזונתיים (שזה המון) . גם עלי הלפת מכילים ויטמין C, חומצה פולית (תזונה לפני הריון כן?)  וסידן.

3 סיבות להחיל לאכול לפת כבר היום

אם הערכים התזונתיים לבדם לא עוררו בכם חשק עז לאיזו כוס לפת, החלק הבא בכתבה בהחלט יעשה זאת.

מאבק בחיידקים פתוגנים (מזיקים)

בדומה (ממש!) לקולורבי גם לפת מכילה חומרים בשם גלוקוזינולטים (וואי לי איזה שם). גלוקוזינולטים בגופנו מתפרקים לקבוצת חומרים אחרית בעלת שם מורכב לא פחות: איזותיוציאנטים.
איזותיוציאנטים מכילים תרכובות העשויות לעכב צמיחה חיידקית. כך, למנוע שגשוג של חיידקים פתוגנים (מזיקים) כמו איקולי ולשמור על בריאותנו.
מדוע ניתן לומר שאותן תרכובות רק “עשויות” לעכב צמיחה חיידקתי? רוב המחקרים בנושא נעשו בניסויי מבחנה ולא בבני אדם.
אותן מחקרי מבחנה הוכילו לתוצאות מרשימות ועל כן בשנים האחרונות החלו גם ניסויים בבעלי חיים (עצוב אבל עוזר ללמידה).

בניסויים המדוברים בחנו את הפוטנציאל הטיפולי של שילוב איזותיוציאנטים עם אנטיביוטיקה (לעומת טיפול באנטיביוטיקה לבד). עד כה נראה כי השילוב משפיע טוב יותר על השליטה בהתפתחות חיידקים מזיקים.

אז, האם אכילת לפת מהווה תחליף לשימוש באנטיקביוטיקה? ממש, אבל ממש לא! מה שכן אכילת לפת תעניק לנו באופן טבעי את אותן התרכובות שעשויות לת בוסט לאנטיקביוטיקה אותה ניטול. 

לפת ובריאות העצם

כשאנחנו חושבים על בריאות העצמות לרוב נחשוב בראש ובראשונה על סידן. בשנים האחרונות גם על ויטמין D במזון. אך למען האמת, מערך בריאות העצם שלנו כולל עוד ויטמינים ומינרלים נוספים אותם אנו נוטים לזנוח. למשל ויטמין K. כוס לפת מכילה 115% מצריכת ויטמין K היומית שלנו. כמו שציינתי קודם, לפת מכילה גם סידן וויטמין C יחד. כל אלו תורמים לבריאות רקמת העצם שלנו.

הקשר בין לפת ומניעת סוכרת

שמירה על רמות סוכר בדם בטווח הנורמה, חשובה תמיד ובעיקר כשיש סוכרת.
חלת הסוכרת היא מחלה מטבולית קשה שהשכיחות שלה עולה עם השנים. על כן, זהו נושא מאוד נחקר במטרה למצוא דרכים יעילות לשליטה במחלה ואולי אפילו למנוע אותה.

למרות שנכון להיום קיימים פתרונות רבים לניהול מחלת הסוכרת, השאיפה תמיד למצוא עוד פתרונת. ואם אפשר, שיהיו טבעיים!  חקר של פתרונות מסויימים עדיין בתחילת דרכו ורחוק מלהביא בשורה פרקטית. עם זאת חשוב לדעת שמאמצים נעשים ולעקוב אחר ההתפתחות. מדוע אני מספרת לכם את זה? כי מחקרים מעניינים נעשים על מנת לבחון אם מיצוי של לפת יכול לסייע בנרמול רמות סוכר בדם. כדי שבעתיד נוכל (אולי) לפתח תרופה. או להבין מה המינון שכדאי לאכול לצורך כך ובאיזה אופן.

מחקר אחד בן 9 חודשים עקב אחר חולדות להן ניתנה תזונה עתירת סוכר.  נמצא כי טיפול הכולל 45 מ”ג תמצית לפת לכל ק”ג משקל גוף. סייע להורדה של  רמות הסוכר בדם והעלאה של  רמות האינסולין (אותו הורמון האחראי על ווויסות רמות סוכר בדם), בהשוואה לקבוצת הביקורת לה לא ניתן טיפול.

המחקר קבע גם כי התמצית סייעה לתקן הפרעות מטבוליות אחרות הקשורות לסוכרת; כמו רמות כולסטרול גבוהות בדם וטריגליצרידים (שאלו שומנים בדם).

בהתחשב בכך שהמחקרים בתחום (כמו זה שתארתי) בדקו רק סוגים שונים של תמציות על חולדות, לא ברור אם ללפת טרי או לעלי לפת השפעות דומות בבני אדם.

צמח לפת

אוהבים פירה? שלבו בה לפת!

לפת היא ירק שקל לשלב כמעט בכל ארוחה:
1. הדרך הקלה היא להוסיף לפת חיה כמו שהיא (עם העלים) לסלט שלכם.
2. תוכלו להכין
טורטיה ממולאת בירקות צלויים ובניהם לפת.
3. אפשרות נוספת היא לבשל אותה ו”לטמון אותה” המאכלים מוכרים כמו פירה.
4. בזכות העובי שלה,  אפשר בקלות להכין צ’יפס לפת ממש צ’יפס כמו
צ’יפס קייל.
תהיו יצירתיים ובתאבון.

לפת: 3 עובדות בריאותיות שלא ידעתם וכל הערכים התזונתיים

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

12 תגובות

  1. שלום קארן,
    הכתבה היתה מעניינת. דברים שלא ידעתי.
    יש לי בעייה אני נמצאת בתת פעילות של בלוטת התריס ואסססור לי לאכול הרבה ממשפחת המצליבים {אלא אם זה מבושל}
    חשוב לי לשמוע את דעתך.

    1. הי חנה,
      המלצה אישית איננה משהו שאפשר למסור באופן כזה. יש צורך בהיכרות עם התיק הרפואי שלך- לכן את מוזמנת להגיע לפגישות בקליניקה.
      יום נהדר בינתיים

  2. הכתבה מעניינת מאוד, אבל יש כל כך הרבה שגיאות כתיב ופיסוק. לא יכולתי להתרכז.
    כדאי לערוך כל טקסט שמתפרסם.

  3. תודה מעניין מאוד
    האם לפת מבושלת מאבדת מערכה התזונתי והא הערכים עוברים למים שבו רתחה
    תודה

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: