קייל (Kale): ערך תזונתי, האם הוא באמת עדיף מתרד? איך אוכלים קייל? וגם 2 מתכונים מעוררי תאבון

קשה לנהל שיחה על תזונה נכונה בלי לשמוע לפחות פעם אחת את המילה קייל נזרקת לה לאויר. כנראה שכמו כל טרנד עשו ממנו קצת יותר ממה שהוא באמת. עם זאת, אי אפשר להתווכח על הערכים התזונתיים המרשימים שלו. האם קייל הוא כל מה שחשבתם ויותר? 

קייל (Kale): ערך תזונתי, האם הוא באמת עדיף מתרד? איך אוכלים קייל? וגם 2 מתכונים מעוררי תאבון
בכתבה הזו תקראו על:

עלי קיייל...

אם אתם מתעניינים באורח חיים בריא בטח שמעתם את הכינוי “כרוב על”. גם אם אתם לא מתעניינים יש לי תחושה ששמעתם עליו! השם הזה שהודבק קייל ניתן לו בגלל שהוא ירק עלים ירוק שקצת דומה לכרוב הבר ולו ריכוז ערכים תזונתיים הרבה יותר מרשים. מלבד כרוב, המשפחה כוללת גם ברוקולי וכרובית, לפת וקולורבי. עלי קייל מגיעים בשלל צבעים בגוונים של ירוק, סגול ושחור. הירוקים הם כמובן הפופולריים יותר כאן בישראל ומקשטים לא מעט מנות במטבח הביתי ובמסעדות שף.

למרות שכאן הטרנד הגיע אלינו רק בשנים האחרונות, מסתבר שקייל הוא אחד הירקות הכי פופולריים בתזונה הקדומה של ימי הביניים. 

עליי קייל

קייל ערך תזונתי ומרכיבים מיוחדים

הערכים התזונתיים של קייל מאוד מרשימים, בעיקר בגלל ריכוזם הגבוה ביחס לירקות אחרים בקטגוריה שלו. הנה כמה שכדאי לכם להכיר:

קייל במקום תפוז?

ויטמין C במזון הוא אחד הויטמינים החשובים לבריאות הכללית שלנו ובפרט לבריאות מערכת החיסון. כאתם חושבים על ויטמין C אתם וודאי חושבים על תפוז. ובצדק. תפוז מכיל כ – 60 מ”ג ויטמין C. לצידו עוד שלל מאכלים פחות מורכים עם ריכוז ויטמין C לא פחות מרשים . קייל הוא אחד מהם. בכוס קייל (45 גרם) תמצאו 45 גרם ויטמין C. הצריכה היומית המומלצת לגבר היא 90 מ”ג ולאישה 75 מ”ג כך שאכילת קייל בהחלט מקדמת אותנו לעבר היעד. לסיכום העניין הזה, לא במקום תפוז – בנוסף!

מקור לחומצה פולית

כמו עלים ירוקים רבים גם הקייל מכיל חומצה פולית. החומצה הפולית (הידועה גם בתור ויטמין B9) חשובה לשמירה על מערכת דם תקינה ולמניעת מחלות . כוס עלי קייל של 45 גרם מכילה 63.4 מק”ג מתוך 400  מק”ג שאנחנו צריכים ליום. ואם נאכל יותר כמובן שהכמות תגדל בהתאמה.

קייל ושמירה על בריאות העיניים

בעלי הקייל הירוקים נמצאים שני חומרים שתפקידם – שמירה על בריאות העיניים שלנו; זאקסנטין ולוטאין. שניהם (בגדול) מגינים על העיניים שלנו מפני קרינה ונגדי החמצון העלולים לפגוע בה. לכן, אם אתם מאוכלי הגזר לשם שמירה על העיניים הוסיפו קייל לרשימה!

ירק הפלא שירפא כל חולי?

על הקשר בין קייל לשמירה על הבריאות כתבו רבות לאורך השנים. לצד עובדות מדעיות, לצערי, גם לא מעט חצאי אמיתות. בעוד שאין מאכל אשר יכול לרפא מחלות קשות, ישנם מאכלים יותר “דחוסים” בנוטריינטים חשובים.

ה- CDC האמריקני הוא גוף האמון על בקרת מחלות ומניעתן. החוקרים ניסו לקבוע אילו ירקות ופירות הכי אפקטיבים בהעשרת התזונה שלנו בערכים תזונתיים, המזוהים עם שמירה על בריאות ומניעת מחלות כרוניות. הוחלט על רשימה של 17 נוטריינטים אשר את ריכוזם ימדו בפירות ובירקות השונים.

הפירות והירקות אשר יעניקו לנו לפחות 10% ל – 100 קק”ל של אותם נוטריינטים יהיו חלק מהרשימה הנחשקת. קייל אכן נכנס לרשימה במקום ה 15.

איך אוכלים קייל?

איך אוכלים קייל? היא שאלה נפוצה, התשובה קלה יותר ממה שנדמה לכם. מבחינת אבות המזון קייל שייך למשפחת הירקות. לכן, אוכלים אותו ממש כמו שאוכלים כל ירק אחר.

הדרך הכי ברורה מאליה היא לשלב אותו בסלט. קורעים אותו לחתיכות, שוטפים היטב ומוסיפים לכל סלט ירקות שמעוניינים לשדרג.

אפשרות נוספת היא לבשל עם קייל. הכניסו עלי קייל קרועים לחביתה למשל, ממש כמו שהייתם עושים על עלי תרד או פטרוזיליה. שלבו אותו ברוטב שאתם מכינים לפסטה שקשוקה.

אם אתם חובבי שייקים תוכלו בהחלט להכניס את הקייל לשייק הירוק שלכם. קחו בחשבון שיש לו טעם דומיננטי ולכן עלה אחד או שניים יעשו את העבודה.

דרגת התמסרות גבוהה יותר לקייל היא להכין מאכל ממנו בלבד. המאכל הזה הוא צ’יפס קייל! הוא יכול להיות נשנוש בפני עצמו או תוספת פריכה לכל מאכל שתרצו לשדרג.

התייחסו לקייל ממש כמו אל כל ירק אחר ותראו שממש לא חסר מה לעשות איתו בתפריט שלכם לתזונה נכונה.

לסיום, קבלו 2 מתכונים עם קייל:

כדי לעשות את החיים שלכם הרבה יותר קלים הנה 4 רעיונות למאכלים בהם אפשר לשלב בהם קייל + כל המתכונים:

סלט קייל של מירי הבר:

מה צריך כדי להכין את סלט הקייל של מירי הבר, שהיא כמובן בון מירי..

לסלט:

10 עלי קייל

חופן עלי בייבי

3 גבעולי בצל ירוק קצוץ

4 אגוזי מלך חתוכים

4 פקאנים

כף גרעיני דלעת

כף זרעי חמניה

לרוטב:

3\1 כוס שמן זית

2 שיני שום כתושות

מיץ מלימון אחד

2 כפות מייפל או סילאן ללא תוספת סוכר

כפית חרדל דיז’ון

מלח ופלפל לפי הטעם

איך מכינים?

קוצצרים ת הקייל ומערבבים עם הבצל הירוק.

במחבת שחוממה מראש קולים את כל סוגי הגרעינים במשך 2 דקות.

בתום הקלייה מוסיפים את המייפל ומערבבים.

כעבור דקה מעבירים את תכולת המחבת לקרש חיתו וקוצצים.

מערבבים את הגרעינים והאגוזים על הסלט והרוטב ואוכלים בתאבון.

מרק ריבולטה איטלקי של שף פבריצו דואטה

מה צריך?

400 גרם שעועית לבנה לאחר השרייה של 24 שעות

2 שיני שום כתושות

2 ענפי רוזמרין טריים

2 כבעולי סלרי

עלי מנגולד במשקל של 350 גרם

עלי קייל במשקל של 100 גרם

4\1 כוס שמן זית

לחם מחמצת במשקל 250 גרם

200 גרם של עגבניות קלופות

תפוח אדמה בגודל בינוני

2 בצלים לבנים

2 גזרים קלופים

איך מכינים?

להוראות ההכנה של מרק עם קייל צפו בסרטון:

קייל (Kale): ערך תזונתי, האם הוא באמת עדיף מתרד? איך אוכלים קייל? וגם 2 מתכונים מעוררי תאבון

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

4 תגובות

  1. הי,
    שאלה לגבי קייל…
    יש על קייל אמירות שעדיף לא לאכול אותו בצורתו החיה.
    האם יש לכך סימוכין כלשהם?

    1. הי רביד,
      מה זאת אומרת? כל ירק עדיף בצורתו החיה כדי לשמר באופן מיטבי את הערכים התזונתיים בו.
      לאיזה סימכין אתה מתכוון?

      1. יש בעלים חומר שגורם להווצרות אבנים בכליות, בדומה לפטרוזיליה, לוף וכד’. חליטה מונעת את התופעה.

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: