קולורבי: ערך תזונתי ו – 3 סיבות שיגרמו לכם להתחיל לאכול אותו עוד היום

כולנו מכירים אותו אבל לאו דווקא אוכלים אותו. הוא לא מעדן באופן מיוחד אבל קולורבי מכיל כל כך הרבה ערכים תזונתיים החשובים לתזונה נכונה שאחרי הכתבה הזו בטוח תתחילו לאכול ממנו:

קולורבי: ערך תזונתי ו - 3 סיבות שיגרמו לכם להתחיל לאכול אותו עוד היום
בכתבה הזו תקראו על:

קולורבי שייך למשפחת המצליבים

למרות שהוא נראה כמו לפת, מבחינה בוטני קולורבי למעשה משתייך לאותה משפחה כמו הברוקולי והכרובית. עוד משהו מעניין הוא שלקולורבי טעם הדומה לשורש של הברוקולי (החלק שאינו עלי)! הוא ירק יחסית  “בשרני”, לכן אפשר להתשמש בו בהרבה דרכים. הוא מכיל ריכוז מעניין של ערכים תזונתיים כל כך מיוחדים שאם הוא היה יקר ואקזוטי היו קוראים גם לו סופר פוד. בואו נכיר מקרוב קולורבי (הנה משפט שלא חשבתם שתשמעו הא?!)

קולורבי שייך למשפחת המצליביםקולורבי שייך למשפחת המצליבים

קולורבי ערך תזונתי

קולורבי שייך למשפחת הירקות וזו הסיבה שהוא עומד להיות דל בקלוריות (לעומת פחמימות אחרות). עדיין, כמות גדולה מידי עלולה להכיל הרבה יותר קלוריות ממה שחשבתם אז גם במקרה הזה לא להגזים. כמו שאתם כבר יודעים אני אוהבת לדבר בכמויות שבני אדם אוכלים ולאו דווקא במנות של 100 גרם לכן שימו לב לערכים בחצי קולורבי אותו תוכלו לנשנש בין ארוחות או לחתוך לסלט שלכם. 

מנה שכוללת חצי קולורבי קצוץ (55 גרם) מכילה 15 קלוריות מהן 3.5 גרם היא פחמימה והרבה מאוד סיבים (מבחינת ריכוז). אם נדייק בחצי קולורבי 5 גרם של סיבים תזונתיים בממוצע. וגם  גרם חלבון

מקור למגנזיום

בתזונה הארץ ישראלית כדאי לנו לשים לב למגנזיום באוכל שלנו. השינויים במי השתייה וגידול המזון גורמים לכך שיהיו פחות עשירים במגנזיום מבעבר. הדילול הזה במגנזיום בא לידי ביטוי בגוף שלנו ואנחנו עלולים לפתח מחסור במינרל. הדעות לגבי תיסוף במגנזיום לכלל האוכלוסיה שנוי במחלוקת. היות וכרגע אין לכם כלים לדעת אם חסר לכם מגנזיום (מדובר במינרל שהוא תוך תאי ולכן בדיקות הדם לא יעידו על הכמות שיש לנו בגוף) כדאי לשים לב לכמות שלו במזון. 

חצי קולורבי יעניק לנו 10.5 מ”ג מגנזיום מתוך 400 המ”ג שגברים צריכים ביום ו – 310 מ”ג שנשים צריכות. לא רע!

קולורבי וחומצה פולית: כמה לא צפוי

חומצה פולית במזון בדרך כלל מגיעה אלינו מירקות עליים וירוקים. לכן, רבים מופעים לגלות שגם קולוקבי נכלל ברשימת המאכלים שמכילים חומצה פולית (או ליתר דיוק פולאט). מצד שני זוכרים שבתחילת הכתבה אמרנו שהוא שייך לאותה משפחה של הברוקולי… ובכן גם בפן הזה. חומצה פולית חשובה לשמירה על מערכת הדם שלנו ולנשים בהריון צריכתה חשובה במיוחד היות ומחסור בויטמין עלול לגרור התפתחות לא תקינה של העובר. יש לזכור! תמיד! חיזוק של מינרל במזון אינו תחליף לתוסף במידה ויש צורך בכך.

ויטמין C: לא רק בתפוז

חצי קולורבי יכול להכיל 34 מ”ג של ויטמין סי. מדובר בכמעט 50% מהצריכה היומית המומלצת לנשים ובערך 40% מהצריכה היומית המומלצת לגברים. ספרו לכל החברים שלכם שקונים כל היום תוספים! שימו לב כמה קל לצרוך ויטמין C במזון אם רק מתעניינים.

3 סיבות שבגללן כדאי לכם להתחיל לאכול קולורבי עוד היום

חיזוק מערכת החיסון

מערכת החיסון שלנו “מופעלת” על ידי אלמנטים שונים ובניהם ויטמינים ומינרלים. ויטמין C למשל, מתפקד בגופנו כנוגד חמצון. כך “שומר” על תאי מערכת החיסון מפני נזק חמצוני ומסייע ל”הארכת חייהם”. ויטמין B6 למשל, לוקח חלק בהתפתחות של כדוריות דם לבנות ותאי T. מדובר באותם התאים שתפקידם להלחם בחומרים זרים וכך מהווים את המפתח למערכת חיסון חזקה. מחסור בויטמין עלול לגרום להחלשות של מערכת החיסון.

באופן זה קיים קשר בין אוכל לבין חיזוק מערכת החיסון שלנו. קולורבי לא יחזק את מערכת החיסון שלנו. אכילתו תתרום לנו ויטמין B6 וויטמין C. אלה, יצטרפו למקורות האחרים שאנחנו אוכלים לאורך היום וכך ננצייד את גופנו בכל האלמנטים להם זקוק לשם חיזוק מערכת החיסון. ניחשתם נכון! קולוקבי מכיל ויטמין C וויטמין B6 בשפע.

הקשר בין אכילת קולורבי למניעת סוכרת ומחלות לב

כל הפירות והירקות (וגם פחמימות בצבעים שונים כמו קטניות) מכילים נוגדי חמצון. נוגדי החמצון הם למעשה אותן התרכובות המעניקות לפרי או לירק את צבעו ומגנים עליו מפני נזקי חמצון. כשאנחנו אוכלים את אותם הפירות והירקות אנחנו “משיגים” את ההגנה המיועדת להם עבור גופנו. 

נוגדי החמצון מסייעים לגופנו להלחלם ברדיקלים חופשיים ובכך למנוע את נזקי החמצון. נזקי חמצון יכולים להיות למשל פגיעה בגמישות ורכות עור הפנים. בתוך הגוף יכולים לבוא לידי ביטוי כמחולל מחלות שונות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם ועוד.

כל צבע של פרי או ירק מעידים על סוגים שונים של נוגדי חמצון הקיימים בו. בירקות אדומים למשל נמצא בעיקר נוגד חמצון בשם ליקופן. בקולורבי נמצא כמה מיוחדים ופחות נפוצים.

לנוגדי החמצון בקולורבי שמות קליטים וקלילים:
איזותיוציאנטים וגלוקוזינולטים. בקולורבי סגול תמצאו גם אנתוציאנין (אבל רק בקליפה הסגולה). כמו שהמרצה שלי לכימיה היה אומר: אלה השמות אבל לא צריך לזכור. מה שחשוב לזכור הוא הפעולה שלהם אותה פרטתי בתחילת הפסקה.

שמירה על בריאות חיידקי המעי שלנו

בתחילת הכתבה ציינתי כי קולורבי עשיר בסיבים תזונתיים. מעבר לכך ייאמר לזכותו שהוא גם עשיר במגוון שונה של סיבים (כן, יש סוגים). הסיבים המסיסים של הקולורבי מסייעים בשמירה על רמות קבועות של סוכר וכולסטרול בדם (לכן במקרים של בדיקות דם בהן הערכים גבוהים ההמלצה היא להגדיל את צריכת הסיבים היומית). הסיבים הבלתי מסיסים מסייעים למערכת העיכול (בואו נקרא לילד בשמו לרגע- עוזרים ביציאות טובות ומוצקות) וגם מגיעים למעי הגס שלנו. במעי הגס פוגשים אותם סיבים את חיידיק המעי שלנו והופכים להם למצע אוכל. 

פירוק הסיבים על ידי חיידקי המעי שלנו גורם להפרשת חומרים אשר תורמים לבריאות שלנו ומשפיעים על מגוון תהליכים. במקרה של קולורבי חיידקי המעי שיהנו מנוכחות הסיבים שבו הם בעיקר: ביפידובקטריה ולקטובצילי. הפעילות המטבולית שלהם (פירוק הסיבים והפרשת חומרים) עשויה להגן מפני השמנת יתר וגם מחלות לב.

צמח קולורבי

כך תשלבו קולורבי בדיאטה שלכם

הדרך הברורה מאליה היא שילוב של קולורבי חי בסלטים, בפלטת ירקות או לנגב בעזרתו חומוס עדשים. המרקם שלו קשה וצבעו לבן ומגניב כך שאולי תצליחו לשכנע את הילדים שלכם לאכול אותו בשילוב של מקלות גזר למשל. תוכלו לגרד אותו או לחתוך אותו לרצועו\ קוביות. במקרה שכזה שווה לשקול טעימה עם או בלי הקליפה. לעתים הקליפה החיה קצת קשה וזה עלול לגרום לכם לוותר לחלוטין על הירק הזה.

אפשרות נוספת היא לשלכם את הקולורבי שלכם תוכלו גם לבשל ולשלב במגוון מתכונים כמו מוקפצים, אנטיפסטי או כל מתכון שדורש ירקות פריכים. אל תשכחו שמלבד ה”בשר” של הקולורבי הוא מכיל גם אחלה עלים. עלי קולורבי יחסית עבים באופן שקצת מזכיר קייל. תוכלו להכין מעלי קולורבי צ’יפס מגניב בתנור או לבשל אותו במרק (היות והעונה שלו היא בעיקר חורף).

קולורבי: ערך תזונתי ו - 3 סיבות שיגרמו לכם להתחיל לאכול אותו עוד היום

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

19 תגובות

  1. כתבה מעניינת.
    לא מספרים על קולורבי הרבה..
    עכשיו ידוע לנו יותר .
    תודה על ההסבר.

  2. כדי להיטב את מצבו של כבד מאד שומני איזה ירק או מה עלי לעשות
    תודה
    ברוך פישלר

      1. לא נכון . כבד שומני ניתן לתקן בקלות.עי אכילת מאכלים שעשירים בגלונגופינים . תוך מספר שבועות יחול.שיפור משמעותי. בעיקר אם זה נעשה בצמוד לשתיה מרובה של מי חצב או מי קוקומין

  3. תודה על האינפורמציה
    נכנסתי לתפריט תזונה ולא באמת מצאתי חלופה מעניינת בפה בזמן צפייה בטלוויזיה. בעיקר בשעות הקטנות של הלילה…
    הקולורבי ממש טוב וכיפי, סוג של חטיף טעים ועם מעט שמן זית, מלח ופלפל זה מושלם! תודה על האינפורמציה עכשיו אוכל לישון בשקט !

  4. תודה על הכתבה המעניינת והחשובה.
    האם קלורבי מוחמץ בהתססה עם מלח הימליה גס שומר על הערכים התזונתיים?
    תודה

    1. הי רעות,
      חלק מהערכים לא נשמרים – אבל! יש יתרון אחר.. הפרוביוטיקה שמגיעה מההתססה! בתאבון

    2. כעקרון שומר על ערכים, מפחית את הסוכר שבתוך הירק אך כנגד זאת מוסיף המון נתרן. היות ואין הרבה סוכר מלכתחילה, זו לא תרומה דרמטית. התועלת העיקרית היא שזה מייצר חיידקים טובים, החסרון זה הנתרן.

  5. התיישבתי עם קערת ירקות חתוכים ותמיד כשזה קורה אני מבררת מה הערכים התזונתיים..
    גילגלתי ומצאתי את זה!
    מדהים
    ומפורט
    אני אוהבת מקלות קולורבי עם מלח גס, לימון וטחינה גלמית
    מומלץ 🙂

  6. שאלה- האם קולורבי מקולף משחיר? ואם כן- איך אפ0שר למנוע זאת ? ותודה- מעניין וחשוב וטעים .

    1. הי, כל ירק מקולף ישחיר בגלל בחמצון. אפשר לנסות לסחוט מעליו מעט לימון כדי לעכב את ההשחרה

    1. הי הי אתה מוזמן לקרוא את הכתבה הייעודית על כולסטרול- הקש בשורת החיפוש את המילה כולסטרול

  7. זה לא נכון לכתוב שהוא לא מעדן במיוחד
    אני וגם רב האנשים שאני מכירה אוהבים קולרבי ואפילו מאד..

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: