מומיו: ערך תזונתי, מהיכן הוא מגיע והאם באמת כדאי לצרוך אותו?

מומיו הוא מוצר שנחשב למעין סופר פוד בעל מוניטין מעולה בעולם הבריאות. אם הגעתם, לכאן כנראה שהחלטתם לבדוק האם מומיו מתאים לכם. עד סוף הכתבה אני בטוחה שתדעו מה עליכם לעשות:

מומיו: ערך תזונתי, מהיכן הוא מגיע והאם באמת כדאי לצרוך אותו?

כמה מילים רוני: רוני היא תזונאית קלינית, בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, בוגרת הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית. בעלת רישיון משרד הבריאות. רוני התמחתה בבית החולים ברזילי ובמרכז השיקומי ״רעות״. כיום דיאטנית בצוות "קרן אן גיימן" ומתאמת מחקר בבי"ח בלינסון.

תוכן עניינים

מי אתה מומיו?

מומיו הוא חומר דביק, בעל צבע חום-שחור המצוי בתקרות מערות וסדקי סלעים באזורים ההרריים של אסיה ובעיקר בהרי ההימלאיה. הוא מתפתח לאט מאוד. כמה לאט? במשך כאלף שנים. הוא מתפתח משיירים של בעלי חיים וצמחים ומתהווה בצורת טיפות.

מומיו, הנטען כחומר פלאי נמצא בשימוש האנושות למעלה מ-3000 שנה. הוא מוזכר בכתבי הפילוסוף אריסטו, בכתבי רפואה פרסיים, הודיים, טיבטיים וסיניים. מקור השם מומיו ביוון ומשמעותו היא ״החומר המשמר את הגוף״. כנראה שזה המקור גם למילה המצרית ״מומיה״. במצריים העתיקה שימש מומיו לריפוי, קוסמטיקה וגם לחניטה (משונה ככל שהשילוב הזה יישמע, הוא נכון). מומיו הוא בעל טעם וריח, איך לומר, ייחודי. יש הטוענים כי ריחו כשל שתן של בעלי חיים.

מומיו נפוץ גם ברפואה האיורוודית- הרפואה ההודית העתיקה, ונחשב בה לתרופה המורכבת ביותר שנוצרה בטבע.  על פי כתבי הרפואה האיורוודית, מומיו (או בהודית – שילג׳יט) טומן בחובו סגולות מרפאות ואין כמעט מחלה שלא ניתן לטפל בה באמצעותו.

קפסולות מומיו

במקורות אינטרנט רבים ניתן למצוא משפטים כמו “למומיו יתרונות בריאותיים רבים”. אתם חייבים להודות שעם הקדמה כזו זה נשמע דיי מבטיח. 

ככה חשבו גם חוקרים רבים שניסו לבדוק האם החומר הפלאי הזה באמת יכול לסייע בריפוי מחלות ולשפר את הבריאות שלנו. מטרתם הייתה להשיב על השאלה “האם כדאי לנו להשתמש בו כתוסף תזונה?

התשובה הזו נותרה עד היום ללא תשובה ברורה. על מנת לתת מענה לשאלות יש צורך במחקר. לא מחקר אחד או שניים אלא מאות אם לא אלפים שידגימו תוצאות דומות.

בהחלט נעשו כמה מחקרים הבוחנים את השימוש בתוסף מומיו והם אכן העלו כמה יתרונות אפשריים לשימוש בו. לצערי, הגוף המחקרי קטן מהנדרש בכדי לקבל תמונה ברורה לגבי יתרונות התוסף. בכתבה הזו נסקור כמה מאותם המחקרים כדי להבין מה המידע שיש בידינו ומה חסר.

מומיו ערך תזונתי: 0 קלוריות ושפע של מינרלים וויטמינים

בניגוד לצמחים או מאכלים, מומיו הוא מעין מינרל. על כן איננו משתייך לאחת משלוש הקבוצות של אבות המזון המעניקות לנו אנרגיה. הוא לא מכיל פחמימות (סוכרים), חלבונים או שומנים. לכן יש בו למעשה 0 קלוריות.

עם זאת, יש לזכור כי מומיו נמכר כתוסף. כל חברה מחליטה האם היא משווקת מומיו “טהור” או כזה שמכיל חומרים נוספים, כמו פרוקטוזה או גלוקוזה (תוספת סוכר). לכן, יש לשפוט כל תוסף לגופו.

מה שכן, מומיו מכיל מעשרות מינרליים משמעותיים עבור גוף האדם, ביניהם: אלומיניום, סידן, נחושת, ברזל, מגנזיום, מנגן, זרחן, נתרן ואבץ. אל המינרלים הללו מתלווים מגוון וויטמינים, חומצות אמינו (אבני הבניין של החלבון) ןחומצות אורגניות בעלות שמות שאינם ידידותיים כלל כמו טאנינים. טאנינים הקיימים גם בתה וקפה וביין הם אחראיים גם על העפיצות.

מומיו מכיל גם חומצה פולבית, נוגד חמצון חזק. מרבית היתרונות התזונתיים המיוחסים לתוסף מומיו נובעים מנוכחותה של אותה החומצה הפולבית.

מומיו ומינרל הברזל

רמות נמוכות של ברזל יכולות להיות תוצאה של תזונה דלת ברזל, איבוד דם או בעיות ספיגה ויתבטאו בעייפות, חולשה, כאבי ראש ואפילו דופק לא סדיר.

במחקר שהתבצע בחולדות מצאו שבחולדות שקיבלו תוסף מומיו רמות ההמוגלובין ותאי הדם האדומים היו גבוהות יותר. נראה כי תיסוף במומיו עשוי להעלות את רמות הברזל באופן הדרגתי, היות וכפי שציינו קודם מומיו מהווה מקור לברזל.

האם מומיו הוא התוסף האיכותי ומשתלם ביותר לשם העלתא רמות הברזל בדם? ככל הנראה שלא.

לצורך הדיון גם מנקאי מוביל לעליה של רמות ברזל בדם וכמובן גם תוספי תזונה מבוססים מדעית.

זו הזדמנות מעולה להזכיר שכל תוסף תזונה שנועד לשפר את סטטוס הברזל בגופנו צריך להגיע לצד הגברת כמות של מאכלים עם ברזל בתפריט שלנו.

חומצה פולבית והאטת תהליכי הזדקנות?

מומיו עשיר בנוגד חמצון חזק – חומצה פולבית (הבטחתי שנזכיר אותה שוב), הפועל בתהליכי מניעת דלקת. נוגד החמצון עשוי לפעול גם נגד רדיקלים חופשיים והרס תאים.

מחקר שבדק איך משפיע תיסוף במומיו על מחלת האלצהיימר הראה כי תיסוף קבוע במומיו עשוי לתרום לאריכות ימים, להאט את תהליך ההזדקנות ולשפר את הבריאות באופן כללי. 

יש לזכור כי מדובר במחקר אחד בלבד. זה רחוק מאוד מביסוס מדעי הולם כדי לבסס המלצה איכותית.

טענות הקושרות בין חומצה פולבית ומחלת האלצהיימר

מחלת האלצהיימר הידועה, היא הפרעה מתקדמת בתפקוד המח שעשויה לגרום לבעיות זיכרון, התנהגות וחשיבה. בעולם הרפואה קיימים כיום טיפולים להקלת הסימפטומים של המחלה.

חוקרים מאמינים שמומיו, העשיר בחומצה פולבית, עשוי להאט ואפילוי למנוע את התקדמות המחלה. החומצה הפולבית (זו שביקשתי מכם לזכור את שמה בתחילת הכתבה) תורמת לבריאות המח על ידי מניעת הצטברות חלבוני טאו. החלבונים האלה הם מרכיב חשוב של מערכת העצבים, אבל הצטברות שלהם גורמת דווקא לפגיעה בתאי המח (ממש כמו שגם בתזונה, איזון הוא שם המשחק).

חוקרים מאמינים שנוגד החמצון במומיו עשוי לעצור ההצטברות של חלבונים אלה ולהפחית דלקות. כך באופן פוטנציאלי תיסוף במומיו עשוי לשפר סימפטומים של מחלת האלצהיימר.

בשום מקרה לא מדובר באפשות של מניעתה או החלמה. אלצהיימר כיום מחלה חשוכת מרפא. תיסוף על ידי מומיו חייב להעשות אך ורק בליווי דיאטנית תוך תיאום עם הרופא המטפל. זאת על מנת למנוע התנגשות פוטנציאלית בין התוסף והתרופות.

הקשר בין מומיו למחלת גבהים

במחלת גבהים הגוף שלנו מתקשה להסתגל לריכוז החמצן הנמוך באוויר. חוסר היכולת להסתגל עלול להתבטא בבצקת ריאות, נדודי שינה, חוסר אנרגיה, כאבים וליקוי בזיכרון. בזכות תכולת החומצה הפולבית (כן כן אותה אחת) והמינרלים המגוונים, מומיו יכול לפעול כנוגד חמצון לשיפור מערכת החיסון והזיכרון, לפעול נגד דלקות, להגביר את רמות האנרגיה ולשמש כחומר משתן המפנה את עודפי הנוזלים מהגוף.

גם במקרה זה, ניחתשם נכון, רצוי לקבל החלטה על השימוש בתוסף עם אשת מקצוע מתאימה. 

שימושים נוספים שמייחסים לתוסף מומיו

תוספים המבוססים על מאכלים או תבלינים עתיקים (כמו כורכום) לרוב מגיעים עם מוניטין רב שעתה יש לבחון באופן אובייקטיבי במחקר. אם נטען למשל, כי לפני אלפי שנים נעשה שימוש במומיו בכדי לשפר את רמות האנרגיה בגוף לרוב יתכננו מחקר המבקש לגלות כיצד. עד היום נעשו כמה מחקרים שתוצאותיהםם מדגימים קשר בין מומיו לטענות שונות שמייחסים לו. אך עדיין לא נתגלה מדוע – מה המנגון. הנה 2 דוגמאות:

מומיו: מכיל רכיבים העשויים לתרום בשיפור רמת האנרגיה

הסובלים מתסמונת העייפות הכרונית, (שבעבר נקראה גם מחלת היאפים), חווים עייפות או חולשה קיצונית לאורך תקופה ארוכה. עבור הסובלים מן התסמונות, פעילויות יום-יומיות כמו ללכת לעבודה או לקפוץ למכולת, עשויות להוות אתגר ממשי. 

תסמונת העייפות הכרונית מקושרת לחוסר תפקוד של המיטוכונדריה, תחנת הכוח של התאים מהם אנחנו בנויים, שם מיוצרת כל האנרגיה הדרושה לתאים שלנו. 

ניסוי בחולדות הראה שתיסוף במומיו הפחית את השפעת התסמונת במנגנון משוער המונע את חוסר התפקוד של תחנות הכוח הקטנטנות האלה בגוף שלנו. בהסתמך על התוצאות נטען שתיסוף במומיו עשוי לשפר את רמות האנרגיה בגוף. המנגנון שעומד מאחורי התוצאות שנצפו אינו ידוע. על כן לא נוכל להסיק הרבה ממחקר שכזה. מצד שני נוכל להמשיך ולעקוב אחר הנושא. 

מומיו ופוריות הגבר

טסטוסטרון הוא הורמון המין הגברי. בעת מחסור בטוסטסטרון יתכן חשק מיני ירוד, תתכן נשירת שיער, עייפות, אובדן מסת שריר ועליה באחוזי השומן.

על מנת לבחון את הקשר בין נטילת תוסף מומיו נערכו מספר מצומצם של מחקרים. אחד מהם הוא מחקר קליני שהתבצע במתנדבים בגילאי 45-55. נמצאו רמות גבוהות באופן מובהק של טסטוסטרון במתנדבים אשר קיבלו את תמצית מומיו במשך 90 יום לעומת משתתפי המחקר שלא נטלו תוסף מומיו. מנגנון פעילותו של מומיו טרם נתגלה בהקשר הזה. האם די במחקר שכזה בכדי לקבוע כי שימוש במומיו יעיל כטיפול בפוריות הגבר? עוד לא. מה שכן, שווה לעקוב אחר התקדמות המחקר ולבחון את השימוש במומיו יחד עם הרופא המטפל והדיאטנית.

האם מומיו בטוח לשימוש?

מומיו הוא תוסף תזונה בטוח לשימוש ונכון להיום קיימות ראיות דיי משכנעות ליתרונות התזונתיים הפוטנציאליים המיוחסים לו ברפואה האלטרנטיבית, אבל לא מספיק מהן.

המנגנונים עדיין לא ברורים וכמו שבטח שמתם לב, מסקנות החוקרים מסויגות ואין בהם הכרעה נחרצת. בקריאה ביקורתית אפשר לשים לב לשימוש חוזר במשפטים מסויגים כמו ״מומיו עשוי לתרום לאריכות ימים״ על פני אמירות נחרצות כמו ״מומיו מאריך את תוחלת החיים״.

מומיו אמנם נמצא בטוח לשימוש, אבל דרושים עדיין מחקרים נוספים כדי להכריע בנוגע ליעילותו בשמירה על הבריאות שלנו. דרושים גם מחקרים שמטרתם לבסס המלצות לאוכלוסיות מיוחדות כמו ילדים, נשים בהריון, נשים מניקות, חולים במחלות כרוניות כמו סוכרת או בסובלים מלחץ דם גבוה. לכן בהיעדר ראיות, אם אתם משתייכים לאחת מהקבוצות האלה או אינכם בריאים באופן כללי, ההמלצה היא להימנע.

מינון ואופן השימוש

מינון יומי מומלץ על ידי חברות המייצרות את תוספי המומיו השונים הוא – 300-500 מ״ג ליום. את המינון הנכון לכם יש לקבוע בעזרת אנשי המקצוע המתאימים באופן אישי.

את התוסף ניתן לצרוך בקפסולות (שצבען לרוב שחור או חום כהה), כטיפות למהילה במשקה או כאבקה שאותה ממיסים בחלב. יש להיצמד להוראות השימוש על גב המוצר. 

למרות שהוא נחשב טבעי ובטוח, לא מומלץ לצרוך את המומיו בצורתו הגולמית הלא מעובדת. במצבו הטבעי הוא עלול להכיל מתכות כבדות, רדיקלים חופשיים, פטריות ומזהמים אחרים שדווקא יגרמו לפגיעה בבריאות שלכם.

חשוב לזכור גם שמומיו נחשב צמח מרפא ולא תרופה רשמית, לכן חסרה בקרה על איכות וחוזק המוצרים הנמכרים היום בשוק. אם החלטתם יחד עם הדיאטנית ו\ או הרופאים שלכם שכדאי לכם לצרוך מומיו, וודאו שהמוצר אותו בכוונתכם לרכוש מגיע ממקור מהימן ושהוא מזוקק ומוכן לשימוש. 

מומיו: השורה התחתונה

אם יש ברשותכם אישור מהרופא שאתם אכן בקו הבריאות ולא נמצאים בשלב ייחודי בחיים (כמו הריון למשל) ומומיו עורר בכם סקרנות, אתם יכולים לשקול את השימוש בתוסף.

ההחלטה צריכה להתקבל ביחד עם הדיאטנית שלכם. אם החלטתם להתנסות ממקום סקרן, זה לגמרי אפשרי! רק היזהרו מלהתפתות להבטחות שווא.

למומיו עשויה להיות השפעה חיובית משמעותית לבריאות שלכם ויכול להיות גם שלא. במקרים גרועים יכולה להיות לתוסף השפעה הפוכה ועלול להגרם נזק.

מומיו: ערך תזונתי, מהיכן הוא מגיע והאם באמת כדאי לצרוך אותו?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

30 תגובות

    1. הי,
      אין המלצה כזו בספרות המקצועית. אני מציעה להתייעץ עם אנשי מקצוע באופן אישי ויסודי

    2. לפני 15 שנה אבי היה בן 72 ושבר את החוליה L1
      התחיל לנטול מומיו.. ואחרי 3 חודשים הרופאים היו די בהלם מרמת השיפור. מפה זה כבר להחלטתך..

      1. היות ואני לא מכירה את הפרטים של המקרה אני לא יכולה להתייחס.
        מה שכן, האתר הזה מבוסס מדע 🙂 ולכן אלה יהיו תכניו גם אם יש מקרים פרטיים בהם השתלשלות האירועים הייתה אחרת

        1. הי יעל,
          ראשית אני אישה 🙂
          ואין לי המלצה לרכישה, אני רק מעניקה מידע במקרה של הכתבה הזו.

    1. הכתבה נועדה לבלבל את הקורא . ניכר שההסתיגות נועדה לשמור על הכותבת .מטעמי גישה שאינה רוצה לקדם רפואה טבעית רק בגלל הצלחתה . החשש הרציני הוא מתרופות ולא ממוצרים טבעיים. גם אם אין מחקר. גם לחיסון אין מחקר ובחוסר אחריות אושר למרות נזקים כבדים . מגוחך העיסוק על סכנות במוצר כ”כ בריא. משקף מגמתיות.

      1. שלום,
        הכתבה נועדה לתת את המידע המבוסס שזמין כרגע, כדי לאפשר לכל אחתואחד לקבל החלטה מושכלת.

  1. אבקש לדעת את אופן השימוש בשמן המומיו באופן חיצוני ובאופן פנימי.

  2. מנסיון בשימוש אישי, פעמיים, שבר בקרסול וכף רגל – עוזר לאיחוי מהיר. חבל שאין יותר מחקרים באמת, אבל לצערנו חברות משקיעות היום במחקרים רק בכדורים ותרופות שמניבות להם רווחים.

    1. אני מבינה לליבך ולכן אני כאשת מקצוע לא יודעת להמליץ על מינון או שימוש. מה שכן אני תמיד שמחה לשמוע על התנסות אישית. אי אפשר לגזור ממנה המלצה לעוד אנשים אבל זה עדיין מעניין לשמוע.

  3. לא הייתה התייחסות לגבי שימוש חיצוני במשחת מומיו/שיליג’ט.
    האם ידועים יתרונות כלשהן לגבי שימוש כזה?

    1. הי מיכאל, אני דיאטנית ועל כן אני כותבת רק בתחום המומחיות שלי. אני חושבת שמידע על שימוש חיצוני אפשר להשיג אצל רופאי עור למשל

  4. רכשתי כדורי מאמיו עם תאריך 21.12.19 (אין סימון EXP) האם זהו תאריך יצור ? או תאריךתוקף ?

  5. האם למי שחלתה בעבר בסרטן (השד), לא קבלה טיפולים כימוטרפיים לא הקרנות ולא טיפול הורמונלי, מותר לצרוך את המומיו?

  6. כתבה מענינת. תודה. מה ההתיחסות במחקרים לגבי נטילת מומיו לריפוי שברים שאוחו ע”י ברגים ומתכות.
    כמו כן מה מקור המחקרים שאת נשענת עליהם. תודה

    1. הי שרית,
      אני לא מכירה מחקרים בנושא שציינת. אני עושה סקירת מאמרים דרך אתר PUBMED ובוררת את אלו שאיכותיים מבחינה מחקרית.

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: