לחם בריא: מה הוא לחם בריא ואיך נבחר אותו?

מי לא רוצה לבחור לחם בריא? זה קשה ולא סתם! בחירה של לחם בריא היא מורכבת. הרבה פעמים בגלל מה שמותר או אסור ליצרנים לכתוב על גבי האריזה או שהמתכון מבלבל. בואו לללמוד איך לבחור לחם בריא – אבל באמת

לחם בריא: מה הוא לחם בריא ואיך נבחר אותו?
בכתבה הזו תקראו על:

מה זה בכלל לחם בריא?

החיפוש אחר לחם בריא, כזה שאפשר לאכול ממנו ולהנות מכל ביס בעודו עושה לנו הרבה טוב – מובן! עם זאת, כדי להבין באמת האם לחם בריא לנו או לא כל כך, כדאי להגדיר את המילה בריאות.

על פניו לחם המכיל 100% קמחים מלאים הוא בריא. מצד שני, אם אתם מתמודדים עם מעי רגיז – סיבים תזונתיים בתקופות מסויימות עלולים להיות בדיוק ההפך מבריאות. האם אתם בדיאטה לירידה במשקל? במידה וכן, אולי לחם בעל ערך קלורי נמוך יותר בריא יותר עבורכם? אולי דווקא הלחם יכול להיות עשיר בקלוריות על חשבון הממרחים שעליו?

בכתבה הבאה לא אקח בחשבון את המצבים הייחודיים שתארתי מעלה. במידה ואתם מתמודדים עם מעי רגיז, רגישות לגלוטן או כל מצב אחר, אני מזמינה אתכם לייעוץ אישי אצלי בקליניקה לצורך בניית תפריט מותאם אישית לצרכים שלכם. הכתבה הבאה תתייחס לקהל הרחב, בה אני מגדירה לחם בריא כלחם מלא.

המדריך לבחירת לחם בריא:

במידה ואתם רוכשים לחם בריא בחנות, הנה ההנחיות שיעזרו לכם לעשות בחירה מושכלת. אחרי המדריך מגיעה הבחירה שלי ללחם הבריא ביותר:

1. 100% מסך הקמחים מלאים

 לחם בריא מבחינתי הוא כמעט תמיד לחם מקמח מלא. לחם כזה עשוי מקמח מלא בלבד ויכול להכיל סוג אחד או כמה סוגים. סוג הקמח יכול להיות ממקורות רבים: קמח שיפון, קמח חיטה, קמח כוסמין או קמח שעורה – מלאים.

מבחינת התקן בישראל גם לחם המכיל רק 80% קמחים מלאים יכול להקרא לחם מלא. מסיבה זו, אנחנו לא יכולים להסתפק בכותרת, אלא נאלצים לחפש את האותיות הקטנות. אני מתכוונת כמובן לתוית המזון.

במידה והלחם שלם מכיל 100% כוסמים מלא – הוא אכן לחם בריא (לפי ההגדרה של כתבה זו). אם הוא יכיל 80% קמח חיטה מלאה וגם 20% קמן שיפון מלא, גם זה הוא לחם בריא. במידה והלחם שבחרתם מכיל 70% קמח שיפון מלא וגם 30% שמח חיטה לבן, לפי ההגדרה שלי הוא לא לחם בריא, לא יותר מאחרים. ולכן אולי כדאי להשאירו על המדף.

מה זה לחם בריא

2. לחם בריא ללא חומרים משמרים

אם בעבר היה צורך לשלב חומרים משמרים בתהליך הייצור של הלחם (כדי להעניק לו חיי מדף ארוכים יותר) הרי שהיום הטכנולוגיה מאפשרת אחרת. לחם בריא מבחינתי הוא כזה שלא מכיל חומרים משמרים. אגב… לחם מחמצת בהגדרה לא יכיל חומר משמר. ה PH הנמוך שלו מהווה דרך שלמירה על הלחם באופן טבעי.

3. משווים את הסיבים

כפי שציינתי בתחילת הכתבה, במידה ואינכם מתמודדים עם מעי רגיז סיבים תזונתיים הם אחד המפתחות שמבחינתי הופכים לחם להיות – לחם בריא. 

סיבים תזונתיים עוזרים לנו להגיע לשובע ולהסתפק בכמות אכול המתאימה לנו (ולא יותר מידי). סיבים תזנתיים מעשירים את אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו, מסייעים בשמירה על רמות תקינות של כולסטרול וסוכר בדם. ועוד ועוד. ועוד.

לכן, ברגע שמצאתם מגוון לחמים עם 1005 קמחים מלאים וללא חומרים משמרים – השוו את כמות הסיבים בניהם ובחרו את העשיר ביותר.

לחם בריא - שיפון!

לחם העשוי מקמח שיפון הוא לחם בריא המיוחד. לקמח השיפון כמה יתרונות תזונתיים שאין באחרים:

1. קמח שיפון עשיר במינרלים כמו מגנזיום וברזל.

2. קמח שיפון עשיר בליגננים. מדובר בחומרים שעוזרים לשמירה על רמה תקינה של כולסטרול בדם שלנו וגם ע לחץ הדם.

3. קמח מכיל יותר סיבים תזונתיים לעומת לחמים אחרים (זוכרים שביקשתי מכם להשוות?) עובדה זו הופכת לחם שיפון לבעל אינדקס גליקמי נמוך, המוביל לעליה מתונה יותר ברמות הסוכר בדם לאחר אכילתו.

4. לחם העשוי מקמח שיפון מכיל חומצת אמינו ששמה טריפטופאן. היא מהווה בסיס ליצירות חומר בשם לסרוטוני! הוא תרכובת המאפשרת לנו לחוש רוגע וגם שובע. לכן לחם שיפון כחלק מארוחת הערב אולי יסייע לשינה טובה יותר.

לחם בריא - סיכום שימושי

לסיכום, לחם בריא הוא בעל כמה קריטריונים שבהחלט תוכלו לזכור. ועדיין, לפעמים לא בדיוק מצליחים. לכן, הכנתי עבורכם פוסט מאוד שימוש והוא מחכה באינסטגרם שלי. תוכלו לשמור אותו בפוסטים המועדפים שלכם, ולשלוף אותו בכל ביקור בסופר.  הקליקו על הפוסט ממש כאן, והצטרפו אליי גם באינסטגרם:

לחם בריא: מה הוא לחם בריא ואיך נבחר אותו?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

6 תגובות

  1. אני מתעניין לדעת איזה לחם בריא יותר ? לכן קראתי את הכתבה ואני מקווה להפיק תועלת .
    בדרך כלל קונה לחם חיטה עם דגנים מתוך ידיעה שזה בריא, זה גם משביע אותי .

    מבקש לדעת אם להמשיך לקנות חיטה עם דגנים או לעבור לשיפון ??

    בברכה, מיכאל

    1. הי מיכאל,
      אין בריא או לא בריא. לכל לחם איכות אחרת.
      לחם דגנים מלא הוא נהדר ובלחם שיפון יש סיבים תזונתיים ייחודיים לו- לכן ההמלצה שלי לגוון! פעם כך ופעם כך. באופן הזה תהנו מכל היתרונות שיש לכל לחם להציע

  2. הבנתי שלחם מלא יכול להיות לבן עם סיבים שאז מורידים את הנבט, או עם סיבים בלי הנבט, אז האם צריך לבדוק שרשום גרעין ניטחן בשלמותו? או מכיל כך וכך אחוז גרעין בשלמותו? נורא מבלבל. והאם יש מאה אחוז שנטחן בשלמותו?

    1. הי אלון,
      ובכן, לחם מקמחים מלאים 100% הוא הלחם הרצוי.
      אם הנבט נטחן בשלתומות זה בונוס! אבל לא תנאי ללחם מלא.
      בנבט יש עוד כמה ויטמינים שמקבלים.

  3. היי קרן,
    מצאתי את האתר שלך מאוד אינפורמטיבי ומעניין.

    אני עובר עכשיו לתזונה קצת יותר מוקפדת ורוצה לשלב לחם מקמח מלא. כנראה לחם ארוז שאפשר לקרוא את המרכיבים שלו.
    על המדף בסופר יש הרבה מאוד סוגים שעונים על הקריטריונים שלי:
    1. שיהיה כתוב עליו 100% מסך הקמחים/נטחן מהגרגיר בשלמותו
    2. שבטבלת מרכיבים יהיה עם הכי הרבה סיבים תזונתיים (מעל 7)
    3. שלא יהיה במרכיבים שלו E-150 (שזה קרמל שנותן צבע חום)

    האם יש לך המלצה קונקרטית ללחם מסויים ? אשמח לשם המאפייה ושם הלחם (אם יש).

    1. הי אביב, בגדול כל לחם שעונ העל הקריטריונים האלה הוא טוב. אין המלצה אחת שטובה מאחרת

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: