אני מודה שכשחושבים על סופר פוד בטטה היא לא המאכל הראשון שעולה לראש. ועדיין, אני חושבת שאחרי שתקראו את הכתבה הזו תגלו שבטטה היא לגמרי אחת מגיבורות העל של עולם התזונה.
לפני שניגש לערכים התזונתיים המדהימים שבה בואו ונעשה לרגע אחד יישור קו: מבחינת אבות המזון, בטטה שייכת למשפחת הפחמימות. נכון, היא נקרא ירק שורש. אך האופן בו הגוף שלנו משתמש בה לצורכי אנרגיה שונה מירקות כמו עגבניה ומלפפון. לכן נתייחס אליה כאל "תוספת פחמימה" בהרכב הארוחה שלנו.
בדומה לתפוח אדמה הפחמימות העיקרית של בטטה הן עמילנים הנחלקים ל 3 סוגים:
למרות שעיקרה פחמימה בטטה מכילה גם חלבון במידת מה. בטטה בגודל בינוני מכילה כ – 2 גרם חלבון.
עם כמות חלבון כזו בטטה כמובן לא משחקת תפקיד של מקור עיקרי לחלבון בתזונה שלנו, אבל בהחלט תוספת מכובדת.
בטטה בגודל בינוני (גם מבושלת) יחסית עשירה בסיבים תזנתיים – בכמות של כ 3.8 גרם.
סיבים תזונתיים בבטטה נחלקים לשני סוגים:
1. סיבים מסיסים (15-23%)
2. סיבים בלתי מסים (77-85%)
סיבים מסיסים, עשויים לספוח נוזלים ולהגדיל את נפחם. כך מסייעים לנו לשבוע ולצרוך את כמות המזון המתאימה לנו. בנוסף סיבים מסיסים מסייעים לעלייה איטית יותר של הסוכר בדם שלנו.
גם לצריכה של סיבים בלתי מסיסים יתרונות מסויימים; הפחתת סיכון לפתח סוכרת ושיפור בריאות המעיים למשל.
באמת שלא ניתן למנות את כל הויטמינים והמינרלים שיש בבטטה. אלה כמה מהוויטמינים והמינרלים העיקריים שאנחנו נמצא ביותר בתוך בטטה:
ב 100 גרם בטטות גולמיות נוכל למצוא:
בטטה קלוריות: 86
מים: 77%
חלבון: 1.6 גרם
פחמימות: 20.1 גרם
סוכר: 4.2 גרם
סיבים: 3 גרם
שומן: 0.1 גרם
אז מה נעדיף? זו אחת השאלות החשובות נכון?
גם בטטה וגם תפוח אדמה מכילים כמויות דומות של מים, פחמימות, שומן וחלבון. בגלל תכולה גבוה יותר של סיבים הערך הגליקמי של בטטה נמוך משל תפוח אדמה (על אף העובדה שהיא מכילה קצת יותר סוכר).
שניהם מהווים מקור טוב של ויטמין C ואשלגן, אך בטטה מספקת בטא קרוטן, אשר גופכם יכול להפוך לוויטמין A. זאת בניגוד לתפוח האדמה.
לכן, אם מוכרחים להשוות לרוב בטטה תהיה הבחירה שכדאי לעשות לעתים קרובות יותר.
עכשיו אחרי ששכנעתי אתכם לאכול בטטה הנה כמה מתכונים מעולים ובריאים שיעזרו לכם להנות ממנה:
הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה
שתפו את זה ברשת:
טלפון – 054-7556657
[email protected]
קליניקה – דרויאנוב, 5 ת"א
תקנון האתר ופרטיות
כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה
אפשר למצוא אותנו :
בטלפון 0547556657
ובאימייל [email protected]
נשמח לחזור אלייך:
4 תגובות
שלום קרן, ותודה על המידע רב הערך.
האם ניתן לאכול בקביעות בטטה ללא בישול (כמו גזר, או מרוסקת)?
אגב, אני תמיד מסתכל בנוטריישן או ב USDA. אבל שם אין את הפירוט שהבאת במאמר. ולדוגמה – שם כתוב שיש X גרם עמילן וY גרם פרוקטוז וכו', אבל אין פירוט על 3 סוגי העמילן שהזכרת. אודה מאוד על קישור למקורות שנותנים את המידע המפורט שהבאת (בבטטה ובכל מזון אחר)
תודה מאוד וחג שמח!
הי רם,
באתרים כמו ה USDA לא ייתנו את פירוט הסוג של העמילן אלא באמת את הכמות הכוללת שלו במזון.
הפרטים על הסוגים של העמילנים בבטטה נלקחו מתוכנות פירוט מזון בשימוש של דיאטנים ממאגר המידע של משרד הבריאות (שמתחדש מעת לעת)
היי, האם ניתן לאכול בטטה לא מבושלת?
אני לא ממליצה- זה לא מאוד טעים בעיניי