אגבה: ממתיק בריאות, האמנם? ערך תזונתי וכל האמת שתרצו לדעת!

על פנקייקס או בכוס תה, במקום סוכר או בנוסף: אגבה היא ממתיק (קצת) חדש והיא כאן כדי להישאר. בואו נעשה סדר בערכים התזנתיים וכל העובדות לגבי אגבה:

אגבה: ממתיק בריאות, האמנם? ערך תזונתי וכל האמת שתרצו לדעת!
בכתבה הזו תקראו על:

מה זה סירופ אגבה?

אם השם אגבה או ליתר דיוק צמח האגבה מצלצל מוכר – אתם כנראה חושבים על הצמח ממנו מפייקם טקילה! ובכן, אתם לא טועים. אותו הצמח ששמו המלא הוא אגבה כחולה (כן, יש כמה סוגים) הוא המקור ליצירת טקילה וסירופ אגבה. סירופ אגבה המשמש אותנו כממתיק בשנים האחרונות, תחליף לסוכר.

באופן טבעי סירופ אגבה מיוצר קרוב למקור הצמח – מקסיקו. לכן פופולרי יותר במרכז אמריקה וארה”ב. לישראל הגיע בשנים האחרונות (יחסית) וכבר מאוד שנוי במחלוקת. 

מבחינת מראה אגבה דומה לדבש. הנוזל צהבהב אך דליל משמעותית. בדומה לדבש הוא מתוק יותר מסוכר. כך צריך כמות קטנה יותר על מנת לחוש את אותה המתיקות של הסוכר.

סירופ אגבה

איך מפיקים אגבה?

הפקת אגבה נעשית בכמה שלבים:
1. מפיקים מצמח האגבה נוזל.

2. לאחר  ההפקה מסננים ממנו את המיץ.

3. בשלב הבא מחממים את המיץ המסונן כדי לפרק את הרכיבים שלו לכדי חד הסוכר פרוקטוז.

4. הנוזל המתקבל עובר ריכוז ואז הופך לסירופ.

למעשה עד שמגיעה לבקבוק שאנחנו רוכשים בסופר, אגבה דורשת שלבי עיבוד לא מעטים. כולנו יודעים שמזון מעובד פחות מומלץ לצריכה לעומת מזון גולמי. אבל לנקודה הזו עוד נגיע.

אגבה ערך תזונתי

הנה כמה עובדות מעניינות על התכולה של אגבה:

אגבה קלוריות

מבחינה קלורית, אגבה דומה לדבש. כף אגבה וכף דבש מכילות כ- 64 קלוריות בלבד. זה למעשה יתרון מובהק על פני סוכר לבן למשל, היות והם מתוקים פחות. נצטרף פחות אגבה ודבש כדי להגיע לאותה מתיקות של סוכר. לכן, שימוש באגבה חוסך קלוריות. 

אגבה: תכולה גבוה של פרוקטוז

אגבה מכילה בעיקר פרוקטוז. כמה?  מ-75-90 אחוז מכלל הסירופ. זאת בהשוואה ל -50 אחוזים בלבד שמכיל סוכר השולחן ול -55 אחוזים שיש בסירופ התירס.

עובדה זו חשובה היות וצריכה מוגברת של פרוקטוז קשורה בהגברת הסיכון לתחלואה:

  • סוכרת
  • השמנה (בעיקר בטנית)
    טריגליצרידים גבוהים
  • כבד שומני


וזו רק חלק מהרשימה…

גם פירות מכילים פרוקטוז בשיער גבוה. בניגוד לסירופ אגבה הפרוקטוז שמגיע מפרי טרי לא משפיע על הגוף באותו האופן. לכן התשובה לשאלה כמה פירות מומלץ לאכול ביום? התשובה תהיה אפילו 10. ולגבי אגבה התשובה תהיה – כמה שפחות.

ההשוואה לסיפור התירס חשובה היות והוא אחד מרכיבי התזונה הכי מזיקים. אגגבה, מכיל אפילו יותר פרוקטוז ממנו וכזכור אגבה נחשבת למזון מעובד.

אגבה בריא?

אין מאכל אחד בעולם שהוא בריא או לא בריא. הכל תלוי מי האדם שמחפש את הבריאות ומה ההגדרה שלו לכך. לחם מקמח חיטה לבן למשל, באופן עקרוני הוא לא המוצר כי מזין ועשיר בערכים תזונתיים. על כן ניתן לומר בבטחון שלחם לבן אינו בריא.

אנשים המתמודדים עם מחלת מעי דלקתית למשל, לא יוכלו לאכול לחם מחיטה מלאה בתקופות מסויימות היות וסיבים תזונתיים שיש בו עלולים לגרום לכאבים עבורם. לכן, עבורם לחם לבן הוא דווקא כן בריא.

אגבה היא לא ממתיק טבעי, אז מדוע בכל זאת משווקת בחלופה בריאה לסוכר? הכל טמון בהיותה בעלת אינדקס גליקמי נמוך.

אגבה אינדקס גליקמי

אינדקס גליקמי (GI) מודד עד כמה מזון עשיר בפחמימות (כמו אגבה שהיא במהותה סוכר) עשוי להעלות את רמות הסוכר בדם. סוכר מבחינת אבות המזון הוא פחמימה. אינדקס גליקמי הוא כלי חשוב במיוחד לאנשים עם סוכרת או טרום סוכרת, שצריכים לשלוט ברמות הסוכר בדם כדי להישאר בריאים. 

האינדקס הגליקמי של אגבה נמוך משל דבש וסוכר. למעשה אגבה תעורר תגובה גליקמית נמוכה לעומת האחרים. על פניו נראה כי אגבה בעל יתרון. אבל רק אם משתמשים בכמות קטנה. האינדקס הגליקמי הנמוך לא גורם לסירופ אגבה להיות מוצר שניתן לצרוך יותר ממנו היות ועדיין מדובר לסוכר. זאת על פי איגוד הסוכרת האמריקאי (וגם ההיגיון הבריא).

אם כן, אגבה משווקת בשל האינדקס הגליקמי הנמוך שלה כאלטרנטיבה בריאה יותר, אך תכולת הפרוקטוז הגבוהה מבטלת את היתרון הזניח הזה עבור הקהל הרחב. 

לסיכום, עושה רושם שלמרות השיווק האגרסיבי רכישת אגבה כמוצר בריאות פשוט לא תהיה רכישה חכמה. סוכר הוא סוכר וכמעט לא משנה מה עוד מכיל או כמה נמוך המדד הגליקמי שלו. השתמשו בסוכר או אגבה או דבש – במתינות.

אגבה: ממתיק בריאות, האמנם? ערך תזונתי וכל האמת שתרצו לדעת!

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

10 תגובות

  1. כתבה מבולבלת ומבלבלת. במקום לתת תשובה עניינית כן או לא להשתמש באגבה כממתיק, הסיכום שלך הוא שאגבה היא כן, אבל בעצם לא מומלצת לשימוש.
    הקורא הממוצע ימשיך לחפש במקום אחר תשובה פשוטה לשאלה: עדיף לשים בקפה כפית סוכר, כפית אגבה, או טבליית סוכרלוז.
    מבאס

    1. הי סלמה,
      אני מבינה את התסכול שלך. בעולם התזונה מעטות הן הפעמים שהתשובה היא כן או לא.
      זה תלוי מי האדם, מה ההרגלים שלו ומה המטרה שלו.
      תשובה חד משמעית כמו כן או לא לכלל האנשים שקוראים את הכבתה הזו משמעותה תשובה לא מקצועית ולא רצינית בכלל.

  2. היי קרן
    בשנים האחרונות אני מקפידה על תזונה עם מעט מאוד סוכר, יש לגוף שלי תגובה מהירה ושירה לסוכר בכל מיני דרכים וצורות ואחרי נסיונות שונים הבנתי ממה להימנע ומה עדיף לי לאכול, סוכר יש בכל דבר, מה שכן, אני מודה שהגעגוע למאפים גדל ואני מכינה לי עוגות ועוגיות ובמקום סוכר אני שמה אגבה, ברור לי שאני לא יכולה להגזים איתה אבל השאלה אם יש אבדל בין אגבה לדבש וסילן, אני אשמח להבין מה הבדלים בינהם אולי אין צורך שהקפיד כל כך, עד היום חשבתי שאגבה מתפרקת בגוף בצורה אחרת ולכן אני לא סובלת מאי נוחות כאשר אני צורכת אותה מה שכן קורה לי עם סוכר וסוכר פירותי ובכלל אם יש המלצה אחרת עבורי? שהיא לא תחלפי סוכר כמו סטיביה

  3. היי קרן יקרה,
    כתבה מעניינת, ויהיה מועיל אם תוכלי לשתף את כולנו בתשובה החשובה ששאלה שני,
    הרי לכולנו כאן תשובתך הינה בעלת תועלת ואשמח להתעדכן כאן ולא במיייל..
    תודה מראש ויום טוב.

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: