מאקה הוא אמנם שורש אך רובנו מכירים אותו בתור אבקת מאקה. תוסף תזונה שיכול להגיע גם בכמוסות או נוזל. המחקר על מאקה עדיין בשלביו הראשונים ובעיקר בבעלי חיים. האם כבר ניתן כבר ללמוד משהו מהם?
צמח המאקה, Lepidium meyenii בלועזית, או ג'ינסנג פרואני – גדל בעיקר בהרי האנדים שבמרכז פרו. תאני הגידול שם קשים ונמצאים בגבהים של מעל ל -4,000 מטר (לשם פרופורציה, מחלת גבהים יכולה לקרות כבר ב 3000).
מאקה הוא למעשה ירק ממשפחת המצליבים ממש כמו ברוקולי, כרובית, כרוב וקייל. כמו מאכלים אחרים הנחשבים סופר פוד, גם למאקה יש היסטוריה ארוכה של שימוש קולינרי ורפואי בפרו.
החלק האכיל העיקרי של מאקה הוא השורש. הוא גדל מתחת לאדמה וקיים במספר צבעים.
שורש מאקה מיובש בדרך כלל נצרך בצורת אבקה, אך זמין גם בכמוסות ובתמצית נוזלית בשלל חנויות טבע.
כאמור, הדרך הנפוצה לצריכה של מאקה היא אבקת מאקה. טעמה אגוזי וכמעט אדמתי (מה שלא כולם אוהבים). אנשים לרוב יוסיפו אותה לשייק בריאות, למתכונים עם שיבולת שועל, פודינג צ'יה ולשלל מאפים.
סביב מאקה מגוון רחב של אימרות; מאקה יכולה לסייע לפרויות הגבר, מאקה עשויה לעזור במניעת תסמיני המנפאוזה בנשים, מאקה יכולה לסייע בהגנה מפני השמש וגם אימרה כי מאקה יכולה לעזור בשימור הזיכרון. האימרות האלה אכן נתמכות במדע, אולם המחקרים שנעשו עד היום הם בעיקר בבעלי חיים. המחקרים הם גם בעלי מדגם קטן ולרוב במימון חברות אשר בעצמן מכרות שורש מאקה ומוצריו. על מנת להגיע להמלצה ברורה על מינון כזה או אחר בו כדאי לצרוך מארה, נדרש עוד מחקר בתחום. זאת גם כדי לומר בביטחון מה התועלת שבכך. היות והמחקר עוד חדש באופן יחסי, ייתכתן ואכן נראה מחקרים משמעותיים בעתיד.
שורש מאקה ומוצרים (כמו אבקת מאקה) נחשבים בד"כ בטוחים לצריכה (על פי מאמרים שפוסרמו בתחום) עם זאת, אין ליטול מאקה ללא התייעצות עם גורם מקצועי לפני השימוש בפרט עבור 2 אוכלוסיות עבורן שימוש במאקה יכול להיות בעל השפעה שלילית:
אם התייעצתם עם הדיאטנית שלכם והחלטתם כי מאקה הוא תוסף עבורכם כדאי לדעת שאם בחרתם בשורש מאקה, מומלץ להרתיחו לפינ האכילה. בנוסף, הנה כמה דרכים לשלב אותו בתזונה שלכם:
המינון של אבקת מאקה המשמש במחקרים נע בדרך כלל בין 1.5 – 5 גרם ליום (זיכרו שוב כי המחקרים עדיין לא בסדר גודל מהם ניתן לקבל מסקנות משמעותיות).
מאקה אפשר למצוא בעיקר בחנויות טבע וממשווקים מקוונים שונים.
הוא זמין בצורת אבקה, כמוסות של 500 מ"ג (בד"כ) או כתמצית נוזלית.
בעוד שמאקה צהובה היא הסוג הזמין ביותר, דווקא הסוגים הכהים כמו אדום ושחור עשויים להיות עשירים בערכים התזונתיים והתכונות שמיחסים לשורש מאקה באופן כללי.
מאכלים, צמחים, כמוסות ואבקות הם בעלי יכולות עצמתיות. לכן, אנחנו בחיפוש מתמיד אחר הדבר הטבעי הבא שיועיל לבריאות שלנו. בגלל אותן העצמות שבצמחים אין לזלז בהם ("מקסימום זה לא יזיק…"). כוונתי איננה להפחיד, להפך- היא לעודד אתכם להפעיל שיקול דעת. כל כמוסה, אבקה או שורש חדש דורשים הבנה ובדיקת התאמה לצרכים שלכם. אם מאקה מוצאת חן בעניכם ואתם מעוניינים לצרוך אותה. וודאו שהצמח מתאים למטרה ועשו זאת בחכמה. זכרו שבמקרה של מאקה רב הנסתר על הגלוי.
הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה
שתפו את זה ברשת:
טלפון – 054-7556657
[email protected]
קליניקה – דרויאנוב, 5 ת"א
תקנון האתר ופרטיות
כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה
אפשר למצוא אותנו :
בטלפון 0547556657
ובאימייל [email protected]
נשמח לחזור אלייך:
7 תגובות
אהבתי את הכנות והיושר שלך, ניכר מאוד מהכתבה.
קראתי באחד האתרים שלאישה שיש שרירנים לא כדאי לצרוך את המאקה,
האם ידוע לך על כך? אם כן, אשמח לדעת למה.
חנה, המון תודה לך. אני לא מכירה התוויה כזו וכדאי להתייעץ עם רופא הנשים שלך בנידון! בריאות
האם מאקה יכול לייבש מאוד את העור ?
זו שאלה שכדאי להפנות לרופא עור 🙂
אני משתמשת בקמוסות של מאקה כבר חודשיים ,חודש ראשון עם מינון של כמוסה 1 ליפניי הארוחה והחודש לקחתי 2 כמוסות פעמיים ביום ,יש לי גיל מאבר מוקדם ואני סובלת מי תת פעילות בלוטת הטריס שאותה הורידו לי בגיל 23 ,רוצה להגיד שאני בינתיים מרוצה כי חזרתי להיות אישה נורמלית ויוטר נמרצת אך בצורה מטונה ,נראה לי שאמשיך במאקא
תודה על מאמר מאוזן.
רוצה להוסיף את השיקול האקולוגי- מאקה איננה גידול מקומי ולהביא אותו לארץ כרוך ביבוא מרחוק על כל השלכותיו..
ואפשר למצוא שפע של אוכל בריא מזין ומקומי בעל יתרונות דומים
דר נטע ויס
רופאת משפחה
תודה רבה, זה מאו דמעניין כי זה פרט שבכלל לא ידעתי.
הפן האקולוגי חשוב לא פחות מהפן הבריאותי.
תוד על ההעשרה 🙂