כולנו אוהבים טחינה גולמית, נכון? אז הגיע הזמן ללמוד על כל היתרונות התזונתיים שבה וגם מדוע היא נחשבת בעיניי לסופר פוד של ממש!
טחינה גולמית היא ממרח העשוי משומשום קלוי וטחון. יש לו טעם קליל ואגוזי שמשדרג כל מנה, בעיקר מנות של תפריט דיאטה ים תיכונית.
מלבד יתרונותיה התזונתיים יש לה לא מעט יתרונות קולינריים: טחינה גולמית ידועה בעיקר כמרכיב עיקרי בחומוס שמכינים מגרגירי חומוס, חומוס שעועית או חומוס עדשים כתומות. עם זאת, טחינה גולמית נמצאת בשימוש נרחב במנות רבות לא רק בישראל – אלא ברחבי העולם כולו.
טחינה גולמית מבחינת אבות המזון נחשבת למנת שומן. היא מלאה בשומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים. למעשה, כף אחת בלבד (שמשקלה כ 15 גרם) מספקת יותר מ -10% מהערך היומי המומלץ לצריכה- של חומרים מזינים במיוחד.
בכף אחת (15 גרם) של טחינה גולמית נמצא בממוצע:
טחינה גולמית מכיל גם תיאמין (ויטמין B1) וויטמין B6 המשתתפים בתהליך יצירת האנרגיה. טחינה נכללת ברשימה של מאכלים עם ברזל היות וכף אחת מכילה כ 2.5 מ"ג ברזל.
בנוסף, כ -50% מהשומן של טחינה גולמית מגיע מחומצות שומן חד בלתי רוויות. לאלה יש תכונות אנטי דלקתיות והן נקשרו במחקרים לירידה בסיכון לפתח מחלות כרוניות.
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
כולנו יודעים שחלבון, סידן וויטמין D חשובים לשמירה על בריאות העצמות. מה שלוא כולם יודעים הוא שגם זרחן ומנגן הם שחקנים חשובים בשמירה על העצמות שלנו. הזרחן נספג אל העצם יחד עם הסידן ומהווה אחד מהמינרלים החשובים במבנה. המנגן הוא מינרל המשפיע על צפיפות העצם, על כן חשוב גם הוא לבריאותה. טחינה גולמית היא מקור מצוין לסידן, זרחן ומנגן.
הטחינה הגולמית, מכילה נוגדי חמצון הנקראים ליגנים. הם מסייעים במניעת נזקי הרדיקלים החופשיים בגופנו ועשויים להפחית את הסיכון למחלות מסוגים שונים על רקע חמצוני.
רדיקלים חופשיים הם תרכובות לא יציבות אבל מצויים בגופנו באופן טבעי. כנגדם הגוף מפתח נוגדי חמצון- אשר שומרים איזון בגופנו. כאשר רדיקלים חופשיים נמצאים ברמות גבוהות מידי בגוף, הם עלולים לפגוע ברקמות ולתרום להתפתחות מחלות, כגון סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכמה סוגי סרטן. מדוע שתגדל כמותם? ובכן, יש לא מעט גורמים סביבתיים אשר מגבירים את היווצרות הרדיקלים וכתוצאה מכך את תהליכי החמצון בגופנו. חלקם הם: זיהום אויר, קרינת השמש עישון ועוד.
על כן, עלינו ספק לגוף תרכובת נוגדי חמצון- מהמזון. טחינה גולמית עשירה במיוחד בסזמין הליגאן; תרכובת שהראתה פוטנציאל נוגד חמצון מבטיח בכמה מחקרים במבחנות ובעלי חיים; הקטנת הסיכון לסרטן והגנה על הכבד מפני פגיעה ברדיקלים חופשיים.
כמובן שיש צורך במחקר נוסף בבני אדם כדי להבין את ההשפעות הללו במלואן. ועדיין, זה מעניין ביותר.
בדומה לשום טחינה ושומשום עשויים להיות בעלי תכונות אנטיבקטריאליות, זאת בשל נוגדי החמצון החזקים שהם מכילים.
למעשה, בחלק ממדינות מרכז אירופה והמזרח התיכון, שמן שומשום משמש כתרופה ביתית לפצעים בכף הרגל, על רקע סוכרת- בתאום עם הרופא המטפל כמובן.
עם זאת, זהו תחום מחקר מתפתח, ויש צורך במחקרי אנוש מספק כדי לקבוע אפקטיביות בבני אדם.
חלק מהתרכובות של טחינה גולמית עשויות להיות גם אנטי דלקתיות. למעשה טחינה גולמית יכולה להיות חלק מתזונה אנטי דלקתית.
למרות שדלקת לטווח קצר היא תגובה בריאה ותקינה לפציעה, דלקת כרונית עלולה לפגוע בבריאות שלנו.
מחקרים בבעלי חיים גילו ששלל נוגדי חמצון של השומשום (ממנו עשויה טחינה גולמית) עשויים להקל על דלקות וכאבים הקשורים לפציעה, מחלות ריאה ודלקת מפרקים שגרונית.
דוגמה אחת היא ססמין. מדובר בנוגד החמצון העיקרי בשומשום, הוא נחקר גם בבעלי חיים כטיפול פוטנציאלי באסתמה. חשוב לזכור שרוב המחקר בוצע בבעלי חיים באמצעות נוגדי חמצון מרוכזים משומשום – לא על ידי אכילה של טחינה גולמית עצמה.
הטחינה מכילה נוגד חמצון זה ואחרים, אך בכמויות קטנות בהרבה ממה שמשתמשים במחקרים. בנוסף, יש צורך במחקר נוסף כדי להבין עד כמה השומשום משפיע על מדדי הדלקת בבני אדם. ועדיין, כמו תמיד – מעניין לעקוב.
כולנו יודעים כמה קל להוסיף טחינה גולמית לתזונה. אפשר להשתמש בה כממרח ללחם, כתיבול לסלט ואפילו כמרכיב מעניין לקינוחים שונים (בעיקר כאלו שמקפיאים).
טחינה גולמית היא מאכל צפוף אנרגטית, לכן אם אתם מעוניינים לרדת במשקל כדאי לערבב אותה עם מים ולימון וכך להשתמש בה. כמו כן, לגוון בינה לבין ממרחים שונים בתפריט שלכם.
הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה
שתפו את זה ברשת:
טלפון – 054-7556657
[email protected]
קליניקה – דרויאנוב, 5 ת"א
תקנון האתר ופרטיות
כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה
אפשר למצוא אותנו :
בטלפון 0547556657
ובאימייל [email protected]
נשמח לחזור אלייך:
22 תגובות
הי קרן אן
כמו תמיד אני נהנית לקרוא את המאמרים שלך.
גם הפעם קיבלתי מידע שלא היה לי.
נדמה לי שלא רשום כמה טחינה מומלץ לאכול ביום…
תודה
הי ורד יקרה, המון תודה לך!
כומת הטחינה שכדאי לאכול ביום תלויה במי שאוכל אותה 🙂
בניגוד לתרופות למשל אין מינון מומלת למאכלים. צריך להתחשב בכל מה שאוכלים לאורך היום ובסופו של דבר שכמות הקלוריות מתאימה למטרה.
כאשר חלק מהקלוריות האלו מגיעות מטחינה .
הי קרן תודה על המידע. האם טחינה מאבדת ערכים תזונתיים בחימום בתנור. אני מוסיפה אותה לקציצות וזה נהדר השאלה אם האפייה פוגעת בערכים. תודה
הי רותם,
לא 🙂 מינרלים לרוב עמידים לחום סביר של תנור. לעומת זאת ויטמינים, כמו ויטמין C בהחלט נפגעים אבל הם אינם נמצאים בטחינה מלכתחילה. תאפי בביטחון
שלום קרן היקרה, תודה רבה לך על כל המידע מומלץ לאכול טחינה עם תבשיל משולב דגן וקטניה? תודה רבה(:
כמה כפות טחינה מעורבבת במים מומלץ לתת לילדים בגילאי הגן?
הי חנה תודה על השאלה,
אין תשובה חד משמעית, זה תלוי ביתר התפריט של הילדים
תודה על האינפורמציה
אשמח לקרא עוד מידע על תזונה בריאה
הי רחל,
יש פה באתר עשרות כתבות- כנסי לבלוג הבריאות ופשוט תהני 🙂
היי קרן
לא הבנתי אם אני מערבבת את כף הטחינה עם מים ולימון זה יוצא פחות קלוריות?
אם את מערבבת וממה שערבבת לוקחת כף- כן
היי קרן איך אפשר לדעת כמה קלוריות יש בטחינה לאחר העירבוב עם לימון ומים?
הי סיון
הכמות של הלימון כנראה זניחה. אז זה תלוי כמה טחינה שמת 🙂
הי קרן ,
יש טריק עם הסידן והברזל לא ? ממליצים לא לאכול מאכלי חלב כשרוצים לעלות ברמות ברזל , והטחינה מכילה את שניהם ?
הי דני 🙂 אכו יש עניין כזה אבל… לא במון הטבעי
אם צורכים תוסף ברזל למשל אז יש משמעות גדול המאוד להפרדה ממוצרי חלב.
שמעתי שטחינה פחות מומלצת במצבים מסויימים בגלל רמה גבוהה של אומגה 6.
מה דעתך?
הי עופר,
יש עדויות לכך שבמידה גדולה מאוד אומגה 6 עלולה ליצור דלקתיות בגוף (אם כי, תחילים להפריך את הטענה הזו). כמו תמיד סוד הוא באיזון
היי קרן האם זה נכון שהאומגה 6 בטחינה מתחרה עם האומגה 3 שיש בעיקר בדגים ולמעשה מנטרלת את היתרונות שבו?
הי עדי,
לא בדיוק…. זה נכון שכשהיחס בין אומגה 6 לאומגה 3 הוא לטובת אומגה 6 תתכן מידה מסויימת של דלקתיות בגוף. עם זאת, לאחרונה יצאו כמה מחקרים שמפריכים זאת.
אז אני עוקבת אחרי המידע ומקווה שבקרוב תהיה תשובה מבוססת יותר
הי קרן לגבי טחינה האם מומלץ לצרוך טחינה מונבטת או טרום מונבטת בגלל החומצה האוקסלית והפיטית? או שאין באמת יתרון לכך
כי הוא פחות טעימה
לדעתי ההבדל זניח ויש משמעות לטעם ולהנאה שלך
הי קרן, אני בגיל המעבר ובבדיקת צפיפות העצם מצאו תחילה של אוטואופניה , אני אוכלת כמעט כל יום יוגורט עם כף טחינה גולמית
האם הסידן שביוגורוט ובטחינה נספגים נכון ? או צריך לאכול יוגורט בנפרד וטחינה בנפרד על מנת שיספגו נכון?
תודה