זוטה לבנה: ערך תזונתי, והאם היא באמת יעילה לשמירה על הבריאות שלנו?

זוטה לבנה מוכרת לנו מהרפואה העממי העתיקה וסביבה לא מעט שמועות. האם כדאי לשתות תה זוטה לבנה? האם מיצוי של השמן האתרי שלה בטוח לצריכה? התשובות בכתבה הבאה

זוטה לבנה: ערך תזונתי, והאם היא באמת יעילה לשמירה על הבריאות שלנו?

כמה מילים רוני: רוני היא תזונאית קלינית, בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, בוגרת הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית. בעלת רישיון משרד הבריאות. רוני התמחתה בבית החולים ברזילי ובמרכז השיקומי ״רעות״. כיום דיאטנית בצוות "קרן אן גיימן" ומתאמת מחקר בבי"ח בלינסון.

תוכן עניינים

זוטה לבנה: מרפואה עממית למחקר מודרני

זוטה לבנה היא עשב תיבול, אתם ודאי מכירים עוד עשבי תיבול מהמשפחה שלה כמו עלי מליסה, נענע, לבנדר, מרווה וגם רוזמרין.  העלים של זוטה לבנה קטנים מכוסים בשכבה דקיקה של שערות דמויות קטיפה, ממש כמו עלי מרווה. עלי זוטה לבנה מכילים באופן טבעי שמנים אתריים המעניקים לה ניחוח שמזכיר עלי מנטה. אך אל דאגה, השילוב הייחודי בין עלים קטיפתיים, הניחוח המתקתק והפרחים הלבנים לא משאירים מקום לבלבול. 

זוטה לבנה נחשבת כצמח מרפא ברפואה העממית, המשייכת לה סגולות ריפוי. על פי הרפואה העתיקה יש באפשרותה לסייע בהורדת לחץ דם, כאבי בטן, הצטננות, שיעול וכאבי ראש. תמציות זוטה לבנה נחשבות למסייעות בריפוי פצעים ואף דלקות עור ועיניים. האם טענות הרפואה העממית עומדות במבחן המחקר המודרני? 

בשונה מתרופות, צמחים מכילים מגוון רחב של תרכובות וחומרים פעילים אחרים. חומרים אלו פועלים יחד בגוף בכמה מסלולים במקביל. לכן, נדרש מחקר רב על מנת להבין כיצד להפיק את התמצית האפקטיבית ביותר בהצמח כדי לייצר תרופה או תכשיר שבכמות ידועה יעניק לנו אפקט רצוי. במילים אחרות בתעשיית התרופות, צמחי מרפא והשימושים שלהם ברפואה העממית, נחקרים בניסיון לפענח מה מנגנון הפעולה וכמובן כדי לפתח בבוא היום תרופות על בסיס טבעי.

לאורך השנים (והמחקר) התגלו כמה השפעות של תרכובות צמחיות על גוף האדם. תגליות אלה מהוות צעדים ראשוניים ביותר להבנה מלאה של מנגנוני הפעולה של אותם הצמחים. על המחקרים נרחיב בהמשך. נתחיל בהיכרות עם הערכים התזונתיים של זוטה לבנה:

זוטה לבנה ערך תזונתי: 0 קלוריות והרכב תרכובות ייחודיות

זוטה לבנה היא עשב תיבול. כראוי לתבלין היא משמשת בעיקר בחליטות תה ולא כחלק עיקרי במנה, לכן ערכה הקלורי זניח כלומר בפועל שווה ל 0 קלוריות.

היא לא מכילה אחד משלושת אבות המזון מסוג מאקרונוטריינטים (כלומר אין בה חלבון, שומן או פחמימה) אלא רק ויטמינים, מינרלים ועוד כמה תרכובות מעניינות וייחודיות שנמנה כאן בהמשך הכתבה.

זוטה לבנה: שמנים ארומטיים ואנטי דלקתיים

שמנים ארומטיים, כאלה המצויים בצמחים באופן טבעי התגלו כעשויים להיות בעלי תכונות  אנטי- דלקתיות.
כמו במקרה של עשבי תיבול אחרים ושלל מזונות המצויים באזורים מוגבלים על כדור הארץ, מחקרים מעטים מאוד קיימים על זוטה לבנה.

מחקרים אשר בחנו את הרכב הצמח בתנאי מעבדה ואת השפעת תמציות שלו בעכברים, נמצא כי לשמן האתרי של זוטה לבנה עשויות להיות שפע תכונות מעניינות; יכולות אנטי חיידקיות, אנטי פטרייתיות, פעילות נוגדת חמצון ואפילו משככות כאבים.

כל אלה מקושרים במחקרים השונים לתכולת הפוליפנולים בצמח. כן, אותם פוליפנולים שהזכרנו כאן בשפע כתבות בבלוג הבריאות. מדובר בתרכובות צמחיות הפועלות בגוף האדם (והחי) כנוגדי חמצון. נוגדי חמצון אלה נמצאים גם בפירות וירקות, בתה ירוק, בקפה וביין. האם זוטה לבנה יכולה להיכלל כחלק מתזונה אנטי דלקתית? הפוטנציאל קיים.

פוליפנולים נוגדי חמצון

באחד המחקרים הקיימים, ניתנה תמצית זוטה לבנה במינונים שונים לעכברים במטרה לבחון את הפעילות האנטי דלקתית והאפקט המגן של זוטה לבנה על מערכת העיכול. התמצית הראתה אפקט אנטי דלקתי ויכולת הגנה מפני אולקוס (כיב קיבה), המצביעים על האפשרות להשתמש בתמצית כתוסף או כתחליף לתרופות נוגדות דלקת. התרופות האנטי דלקתיות המוכרות כמו אדוויל ונורופן, עלולות לגרום לאולקוס בשימוש ממושך, ככל הנראה מכאן נובע הרצון למצוא להן תחליף.

חשוב להזכיר כי המחקר התבצע בעכברים ובנוסף שמדובר בתמצית (מעין תוסף תזונה) בכמות גבוה מזו שניתן להשיג על ידי שתייה של  חליטת תה על בסיס זוטה לבנה. למעוניינים במספרים: המינון שנמצא כבעל פעילות מיטיבה עומד על  100-200 מ״ג לכל ק״ג משקל גוף, מינון גבוה כאשר מתרגמים אותו למשקלם של בני אדם.

שמנים אתרים של זוטה לבנה במקום סוכר?

השמן האתרי המצוי בזוטה לבנה מעניק לה ניחוח וטעם עדין המזכיר את טעמה של מנטה, לטעם זה מתלווה אפקט מרענן במתיקות עדינה, ללא סוכר.

פעמים רבות משולבת זוטה לבנה בחליטות המכילות מגוון צמחי תבלין. מתיקותה של הזוטה הלבנה סותרת את טעמם המר של צמחים איתם היא משולבת בחליטות שונות ומעניקה מתיקות עדינה. 

תופתעו לשמוע שבזכות האפקט המרענן, בתרבות הערבית, צרורות זוטה לבנה ניתנים בשמחות לחוגגים כדי לשמור על ערנות! 

זוטה לבנה בחיי היום יום

נכון להיום, לא התבצעו מספיק מחקרים על זוטה לבנה ועל רכיביה, מעט הראיות הקיימות מבוססות על מחקרים בעכברים במינונים גבוהים של תמציות הצמח. אז כמו שבטח כבר הבנתם, אין מספיק ראיות מחקריות כדי להמליץ על שימוש בתמצית זוטה לבנה או שתיית חליטה של הצמח במטרה לשפר את הבריאות או להקל על כאבים שונים. אבל האם בכל זאת כדאי לשקול להוסיף את החליטה לשגרת היום-יום שלנו? 

הדרך המומלצת, הפשוטה והכי משתלמת כלכלית היא לצרוך זוטה לבנה בחליטה. בערבית עלי זוטה לבנה אפילו נקראים ״עישבת אלשאי״ – בתרגום ישיר ״עשב התה״. באמת השימוש העיקרי בה הוא להכנה של חליטות תה. אפשר לחלוט עלים טריים ישר מהצמח או עלים מיובשים (שהם גם העלים הלבנים יותר). כאשר משתמשים בעלים יבשים כדאי לשים לב שהעלים שרכשתם יובשו בצל! זאת מלא על מנת שיכילו את מירב החומרים הפעילים בצמח. על עלים טריים או מיובשים, מזגו מים חמים שאינם רותחים (ממש כמו בהכנה של תה ירוק). כסו את הכוס במשך רבע שעה לפחות. ככל שתחכו יותר זמן, יותר חומרים פעילים ישתחררו אל החליטה. כדי ליהנות מטעמה של זוטה לבנה גם בימי הקיץ החמים, אפשר להכין תה קר: הכנת תמצית מרוכזת של זוטה לבנה אליה מוסיפים מים קרים וקוביות קרח. 

מים הם אחד המרכיבים החשובים ביותר לגופנו. הם מהווים כ 60% ממשקל גופנו, מרכיבים את מרבית רקמות הגוף ומשתתפים כמעט בכל תהליך המתרחש בגופנו. התשובה לשאלה כמה ליטר מים צריך לשתות ביום?  עומדת כ-2 ליטר לפחות ביום לאדם בוגר ומשתנה בהתאם למשקל, עונות השנה ופעילות גופנית.

ההמלצה מדברת על צריכת מים, אבל גם חליטת תה נחשבת בספירה! צריכת חליטות תה יכולה לעזור בהגדלת נפח הנוזלים שאנחנו צורכים ביום וכך לסייע לנו להתקרב להמלצה ואולי אפילו להגיע אליה, במיוחד בימים חורפיים וקרים בהם אנחנו נוטים להרגיש פחות צמאים

זוטה לבנה אסורה לצריכה בהריון ובהנקה

אחד המרכיבים העיקריים בשמן אתרי של זוטה לבנה הוא פולגון. בעבר ההנחה הייתה כי פולגון, גורם להתכווצות של הרחם.

כיום נראה שאין לחומר השפעה על התכווצות הרחם, אך השימוש בזוטה לבנה ובצמחים המכילים פולגון עדיין נחשב אסור בהריון וגם בחודשים הראשונים לאחר הלידה. אם כך למה? מסתבר כי בתהליך הפירוק של פולגון נוצרים חומרים אשר בכמויות גבוהות עשויים להיות רעילים לכבד ולריאות.

אמנם מדובר על מינונים גבוהים מאד, אבל בהריון, במטרה להגן ולמנוע פגיעה בעובר המתפתח, נעדיף תמיד להימנע מצמחים וחומרים בעלי פוטנציאל רעילות. לכ זוטה לבנה נכנסת לרשימה של “מה אסור לאכול בהריון?” במקרה הזה גם לשתות.

זוטה לבנה השורה התחתונה

נכון להיום נראה כי צריכתו של מיצוי שמן אתרי מצמח זוטה לבנה אינו מומלץ. מצד שני, בין אם אתם מכירים ואוהבים את הטעם או סקרנים להתנסות בחליטת הצמח, אין מניעה לשתות חליטה של זוטה לבנה. ממש כמו תה.

כמות השמן האתרי המתמצה מהעלים למים נמוכה יחסית ונחשבת בטוחה.

עם זאת, כמו בכל רכיב או תוסף תזונה, מומלץ לא להפריז בצריכה שלו. כן, גם בתור תה. יחד עם הדיאטנית שלכם, החליטו כמה, מתי ואיך לשלב את חליטה של זוטה לבנה בתוכנית התזונה שלכם.

התנסיתם בחליטת זוטה לבנה? ספרו לי איך היה! המקום זה פה בתגובות

זוטה לבנה: ערך תזונתי, והאם היא באמת יעילה לשמירה על הבריאות שלנו?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: