במילים פשוטות “חלון ההזדמנויות” בתכנית תזונה לספורטאים, מתייחס לפרק הזמן המגיע אחרי אימון בו כדאי לאכול כדי למקסם את פוטנציאל האימון (בנייה של מסת שריר למשל).
בעבר נהוג היה לחשוב שיש לתזמון האכילה משמעות גדולה מאוד בתכנית תזונת ספורט. אז נולד המיתוס לפיו כדאי לקחת קופסת טונה איתנו לחדר הכושר ולפתוח אותה כבר במלתחות. כעבור כמה שנים איבד חלון ההזדמנויות את התוקף שלו והפך למיתוס. החל משנת 2013 ועד היום ולאור מחקרים חדשים בתחום אנחנו אנשי המקצוע מבינים שחלון ההזדמנויות אכן קיים אבל באופן אחר משחשבנו.
לאחר אימון השריר אכן מגיב לצריכת חלבון אלא שהאפקט תקף אפילו עד 24 שעות אחרי האימון (כתלות בעצימות ובנפח) לכן עדיף לדחות את האכילה ולאכול ארוחה מלאה מאשר עוד קופסת קוטג’ וקרקר בזמן שמתלבשים.
עם זאת, יש מצבים מסוימים בהם יש חשיבות לתזמון קרוב למועד סיום האימון: באימון כוח שנעשה אחרי צום או אם הארוחה המקדימה לאימון רחוקה מאוד ממועד סיום האימון.
“חלון ההזדמנויות” לא חל רק על אימוני כוח אלא גם על אימונים אירוביים (ריצה, אופניים, שחייה ושעירוי סטודיו). אכילה נכונה בתום אימון אירובי מסייעת לייצור מהיר יותר של גליקוגן ושמירתו במאגרים. חידוש מאגר הפחמימה תלוי באכילת כמות פחמימה מספקת או לחילופין כמות פחמימה קטנה יותר לצד תוסף של חלבון. גם במקרה הזה לתזמון אין חשיבות גדולה במיוחד אלא אם נקיים באותו היום אימון במרווחי זמן של שעות בודדות ואז נרצה לאכול את ארוחת ההתאוששות בסמיכות לסיום האימון.
12 תגובות
בתור מישהי שמתאמנת שלוש פעמים בשבוע כיצד אני יכולה לשלב שייק חלבון בתפריט היומי שלי?
נ. ב אני ממש אוהבת לקרוא את התכנים באתר!
הי שיר,
ראשית המון תודה, כיף לי שאת כאן איתי!
ולשאלתך… השימוש בשייק חלבון הוא בהחלט מאוד נפוץ. כל כך נפוץ עד שגופים רשמיים מעולם תזונת הספורט הכריזו לפני שנתיים FOOD FIRST. יש משמעות להשגת רוב החלבון שלנו (אם לא כולו) ממאכלים טבעיים ושלמים. לכן, אם התפריט שלך מאפשר זאת לאו דווקא הייתי משלבת שייק חלבון כלל.
אם את אוהבת את השייק ולא רוצה לוותר עליו, אולי אפשר לקחת אותו רק בימים בהם את מתאמנת – במקרה כזה חשוב לשים לב שאת לא מכניסה כמות חלבון גדולה מידי באותו היום (לעתים גם אוכלים יותר חלבון וגם מוסיפים שייק וזה מצטבר לכמות גדולה מידי).
כמו שאת מבינה התשובה מורכבת ומאוד אישית, אבל אלה כיוונים טובים עבורך להמשך החקירה.
מצטרף לשיר לגבי המחמאות 🙂
רציתי לשאול, מה לגבי מתאמנים צמחונים/טבעונים? זה די בלתי אפשרי להגיע לכמויות חלבון הנדרשות ללא תוסף חלבון.
האם היית ממליצה לאוכלוסייה הזאת לצרוך תוסף חלבון צמחי על בסיס יומי?
הי רומן,
אני מסמיקה פה ורוב תודות.
יש לי כתבה על חלבון מהצומח בדיוק בשביל לעזור לך להבין איך בכל זאת אפשר להגיע לכמות טובה של חלבון. אבל! אם בכל זאת אתה רואה שזה לא עובד, בנוסף (ולא במקום) אין שום בעיה לתסף באבקת חלבון כפי שהצעת. https://www.karenann.co.il/%d7%97%d7%9c%d7%91%d7%95%d7%9f-%d7%9e%d7%94%d7%a6%d7%95%d7%9e%d7%97/ זו הכתבה. ספרי לי אם היא עזרה לך
היי,
תכניים מאוד מקצועיים ונגישים. תודה.
מה לגביי מתאמניי בוקר וארוחה מקדימה? שעתיים לפני האימון אני יישן. האם יש דרך אחרת להתמודד עם הסוגייה הזאת?
הי גיא,
לפני תחרות למשל או אירוע ספורטיבי רצםוי להשקים קום.
כשמדובר באימונים שבשיגרה אפשר גם לאכול רק את הארוחה המקדימה הסמוכה לאימון (כחצי שעה פני) זזאת בתנאי שהתפריט היומי כולו בריא ותומך בתוכנית אימון.
שלום
נער בן 17 שעוסק באצנות , חדר כושר ועוד.
אוכל הרבה מזון , לטענתו כי הוא מוציא הרבה אנרגיה עקב עיסוקו בספורט, לא גאנק פוד. אך הולך להתפנות בין 3 ל 4 פעמים ביום.
האם זה תקין ? או מרמז שישנה לו צריכת מזון מופרזת?
תודה
הי יוסי, לצערי אי אפשר לתת אבחנה מדוייקת על פי מעט המידע שמסרת, אך אני מבינה שאתה מודאג.
צריך להגיע באופן מסודר לקליניקה, להבין מה הוא אוכל, לערוך תשאול מסודר ולצאת בהמלצות.
חשוב לעשות את זה כדי שכולכם תהיו בטוחים שהתזונה שלו בריאה ומזינה.
לקבלת פרטים וקביעת תור נא לשלוח וואטסאפ למספר הזה 051535-8932
תודה על כל הפירוט שאלה איך להתייחס לתרגולי אשטנגה יוגה בקטגוריית תזונה ?
תודה
אני חושבת שיותר אימון אימון כוח 🙂 את מסכימה?
שלום
ציינת ש”נטילת תוספי חלבון ללא שכלול כל כמות החלבון בתפריט תזונת ספורט, יכולה להוביל אותך לצריכה של כמות גדולה מידי ולכך ייתכנו השלכות שאינן בריאות.” באילו נזקים מדובר?
תודה
הי ליאור כתלות בכמות החלבון ובמצב הבריאותי זה יכול לנוע מעלייה במשקל לנזק לכליות. לכן יש להתייעץ באופן אישי ולעשות שיוי דיאטה בצורה מבוקרת