פולי סויה: ערך תזונתי, כל היתרונות הבריאותיים ומדוע יש אנשים שמגיבים אליהם לא טוב

פולי סויה הם מאכל סופר פופולרי במטבח הישראלי, אנחנו פשוט מכירים אותם בתור אדממה. בואו להכי מקרוב פולי סויה. את כל היתרונות באכילתם וגם כמה חסרונות

פולי סויה: ערך תזונתי, כל היתרונות הבריאותיים ומדוע יש אנשים שמגיבים אליהם לא טוב
בכתבה הזו תקראו על:

פולי סויה - הקדמה קצרה

פולי סויה מגיעים אלינו ממזרח אסיה. והם בהחלט מרכיב חשוב בדיאטות המגיעות ממדינות אסיה השונות כמו הודו למשל. גם היום פולי סויה גדלים בעיקר באסיה ובדרום וצפון אמריקה, אבל לגמרי נמצאים במטבחים רבים יותר, כולל המטבח הישראלי.

באסיה, פולי סויה לרוב נאכלים לעתים קרובות בשלמותם, אך במדינות המערב נאכלים בעיקר מוצרי סויה כמו טופו ומשקה סויה (חלב סויה) למשל.

פולי הסויה עשירים בשפע של נוגדי חמצון הקשורים ליתרונות בריאותיים שונים. עם זאת, בעבר עלו חששות לגבי תופעות בלתי רצויות העלולות להופיע כתואה מאכילת מוצרים המבוססים על פולי סויה. ספויילר- החששות האלו הופרכו לחלוטין.

קערת פולי סויה

פולי סויה ערך תזונתי

פולי הסויה בניגוד לקטניות אחרות מכילים בעיקר חלבון לצד כמויות משמעותיות של פחמימות קצת ושומן.

ב 100 גרם של פולי סויה מבושלים תמצאו בממוצע:

קלוריות: 173
חלבון: 16.5 גרם
פחמימות: 10 גרם (יש לציין כי פולי סויה בעלי אינדקס גליקמי נמוך)
סיבים תזונתיים: 6 גרם
שומן: 9 גרם
אומגה 3: 0.6 גרם

פולי סויה - מקור לחלבון מלא

פולי סויה הם בין המקורות הטובים ביותר לחלבון מהצומח.

תכולת החלבון של פולי הסויה היא 36–56% מהמשקל היבש של המוצר (וזה הרבה).

הערך התזונתי של חלבון פולי סויה הוא טוב, כמו גם רמת ספיגתו ביחס למקוורת אחרים של חלבון מהצומח. החלבון של פולי סויה נחשב לחלבון מלא, כלומר מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. בדומה לחלבון מן החי. לכן, חלבון פולי סויה מהווה מרכיב חשוב בעיקר במטבח הטבעוני.

פולי סויה וחיידקי המעי הידידותיים

פולי סויה מכילים כמות לא מבוטלת של סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים כאחד.

על אף העובדה שסיבים תזונתיים בריאים עבורנו חלקם עלולים להוות בעיה עבור אנשים רגישים. הסיבים הבלתי מסיסים בפולי הסויה נקראים אלפא-גלקטוזידים והם שייכים לסוג של סיבים הנקראים FODMAPs. סיבים אלו  עלולים להחריף את הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז או לגרום לתחושת נפיחות אצל מי שרגישים אליהם. בדיאטת FODMAP נוהגים להוציא את פולי הסויה ובכלל מוצרי סויה מהתפריט.

לעומתם הסיבים המסיסים של פולי סויה נחשבים בדרך כלל לבריאים ולא מעוררים רגישות.
הם מותססים על ידי חיידקים במעי הגס, מה שמוביל ליצירת חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA), שעשויות לשפר את בריאות המעיים ולהפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. 

פולי סויה - מקור לשלל ויטמינים ומינרלים

פולי סויה מהווים מקור טוב לוויטמינים ומינרלים חשובים:

חומצה פולית: פולי סויה הם מקור של חומצה פולית במזון. היא ידועה גם בשמה הנוסף ויטמין B9. לחומצה פולית תפקידים שונים בגוף, והיא נחשבת חשובה במיוחד במהלך ההריון.

נְחוֹשֶׁת: צריכת נחושת היא לעתים קרובות נמוכה באוכלוסיות המערביות. למחסור עשויות להיות השפעות שליליות על בריאות הלב, על כן פולי סויה יכולים להוות מקור תזונה משמעותי לא רק לקהילת הטבעוניים.

תיאמין: תיאמין, המכונה גם ויטמין B1, ממלא תפקיד חשוב בתפקודים גופניים רבים. אחד המקורות הפופולרים יותר לויטמין זה הוא החיטה.

פולי סויה ובריאות העצם

אוסטאופורוזיס מאופיין בצפיפות עצם מופחתת ובסיכון מוגבר לשברים, במיוחד אצל נשים מבוגרות. אוסטאופניה הוא מצב מקדים אשר יכול להופיע בגיל צעיר יותר. מעבר לכך, העוסקים בפעילות גופנית גם הם עלולים להיות בסיכון לפתח שברי מאמץ. בשל כל הסיבות הנל ונוספות של ציינתי יש חשיבות גדולה להבטיח תזונה אשר מקדמת את בריאות העצמות.

מחקרים מהשנים האחרונות מראים לנו , כי צריכת מוצרי סויה עשויה להפחית את הסיכון לאוסטאופורוזי, למשל אצל נשים שעברו גיל המעבר.

ייתכן והסיבה לכך טמונה בעבודה כי פולי סויה מכילים שלל מינרלים החשובים לשמירה על בריאות העצם; חלבון, זַרחָן 
ותרכובת בשם איזופלבונים השייכים למשפחת נוגדי החמצון מסוג פוליפנולים (כמו או המצויים בתה ירוק).

אכילת פולי סויה תורמת לבריאות העצם

חששות לגבי פולי סויה ומוצרי סויה באופן כללי

כתבתי על הנושא הזה בהרחבה במאמר ייעודי על טופו. למעשה לפני כשני עשורים התגלו בפולי סויה פיטואסטרוגנים. מדובר בתרכובת צמחית אשר דומה במבנה לאסטרוגן – הורמון המין הנשי. 

כתוצאה מכך עלו חששות כי אותה תרכובת צמחית עלולה להתנהג בגופנו כמו אסטרוגן ולגרום לשלל תופעות נלוות כמו הגדלת הסיכון לסרטן השד, התפתחות מינית מוקדמת ועוד. אבל! טענות אלו הופרכו לחלוטין בנייר עמדה רשמי שפורסם על ידי איגוד התזונאים האמריקאי ובהמשך על ידי משרד הבריאות בישראל. נייר העמדה כלל את כל המחקרים שנעשו ונמצא כי אותו פיטואסטרוגן אינו מתפקד בגופנו כהורמון המין הנשי אסטרוגן והוא בטוח לשימוש בכל שלבי החיים.

פולי סויה: ערך תזונתי, כל היתרונות הבריאותיים ומדוע יש אנשים שמגיבים אליהם לא טוב

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: