שמן קוקוס: סופר פוד אמיתי או בכלל לא בריא?

על פי סקר של ניו יורק טיימס 72% אחוז מהציבור רואים שמן קוקוס כמאכל בריא, בהשוואה ל 37% בלבד מאנשי המקצוע בתחום הבריאות. מדוע קיים פער גדול? האם שמן קוקוס באמת בריא? התשובות בכתבה הבאה:

שמן קוקוס: סופר פוד אמיתי או בכלל לא בריא?
בכתבה הזו תקראו על:

ההיסטוריה של שמן קוקוס

כמו שכתבתי בעבר כאן בבלוג הבריאות  על מים עם לימון בבוקר, כל מיתוס נולד ממקור מהימן שעבר כמה גלגולים. רגע לפני שנדון בשאלה האם שמן קוקוס בריא או לא, בואו נבין תחילה מאיפה נולדה השמועה…

הטיעון הכללי בעד שמן קוקוס הוא העובדה שהוא נמצא בשימוש במשך מאות שנים במדינות דרום מזרח אסיה ושם, כולם מאריכים ימים.

שמן קוקוס הוא מרכיב עיקרי במגוון מטבחים כמו המטבח ההודי, הפיליפיני וגם האינדונזי. אבל לא רק! שמן קוקוס פופולרי גם בשיגרת הטיפוח של השיער והעור במדינות אלה בעיקר.

בחמש השנים האחרונות (פלוס מינוס), שמן קוקוס הפך לטרנד סופר פופולרי במדינות המערב. עד כדי כך ששמן קוקוס זכה למעמד הנדיר “סופר פוד“!

כמו כל טרנד, גם יומו של שמן קוקוס הגיע ולפני כשנה זכה דווקא לגינוי.

מה יש בשמן הקוקוס שכל כך שנוי במחלוקת?

שמן קוקוס מופק מה”בשר” הלבן של הפרי הטרופי, זאת בניגוד למי קוקס אשר מופקים מקוקוס צעיר.

היות ושמן קוקוס הוא באמת – שמן, אורך חיי המדף שלו ארוכים באופן יחסי. שמן קוקוס יכול להחזיק מעמד עד 6 חודשים מבלי להתקלקל. הסיבה לכך היא שהוא מחזיק בקצב חמצון נמוך ולכן אינו מתעפש באותה מהירות כמו שמנים אחרים.

על אף העובדה שמקורו בצומח שמן קוקוס עשיר בשומנים רוויים. מסיבה זו הוא מתגבש באופן טבעי בטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת החדר. כ 80% מתכולתו של שמן קוקוס מקורו שומן רווי. לשם השוואה, בשר אדום מכיל 50% שומן רווי וחמאה מכילה כ 65%.

מחקרים הראו שצריכת כמות גדולה מדי של שומנים רוויים עלולה  להוביל בסופו של דבר ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם . אקדים ואומר, השומן הרווי שמקורו שמן קוקוס שונה במעט משומן רווי שמקורו בחי. מיד נגיע גם לזה.

שמן קוקוס מופק מהבשר הלבן של הקוקוס

שמן קוקוס: תחילתו של הבאז

אם ערכו התזונתי כה עשיר בשומן רווי, איך הפך שמן קוקוס להיות כל כך טרנדי? עושה רושם שהתשובה טמונה במחקר שפורסם אי שם בשנת 2003.

בשנת 2003 פורסם דו”ח אודות היתרונות הבריאותיים של חומצות שומן בעלות אורך שרשרת בינוני.

שומן הוא למעשה מבנה אשר מורכב מתתי יחידות שנקראות חומצות שומן. (בדומה לחלבון שמרכב מחומצות אמינו). שומן רווי שמקורו בחי לרוב יכיל מבנה ארוך יותר של חומצות שומן. לעומת שומן רווי שמקורו בבשר, קיים מבנה אחר של שומן המורכב מחומצות שומן בינוניות שרשרת. הדו”ח המדובר הראה שסוגים אלה של חומצות שומן יכולים לעזור לאנשים להגביר את חילוף החומרים בגופם. במילים אחרות סוג של בוסט מטבולי.

בהיותו עשיר בחומצות שומן בינוניות שרשרת, הפך שמן קוקוס (כמעט בין לילה) לכוכבר ברשתות החברתיות.

למרות שלמעשה רק כ-14% מחומצות השומן של שמן קוקוס הן כאלה. יתר חומצות השומן הן מסוג טריגליצרידים ארוכי שרשרת -בדומה לשומן שמקורו בחי.

מחקרים רבים ניסו לענות על הדיון הציבורי המתמשך על היתרונות של שמן קוקוס, אך נראה כי נכון להיום עדיין אין מספיק מחקרים איכותיים אשר יכולים להאיר את הנושא בבירור.

כמה שמן קוקוס כדאי לצרוך?

כמו תמיד, יש לקחת בחשבון את כל מרכיבי התפריט היומי בכדי להתייחס לכמויות מדוייקות. עם זאת עושה רושם שכדאי להתייחס לשמן קוקוס כאל שומן רווי לכל דבר ולהגביל את צריכת השומן הרווי בתפריט לעד 10%. אבל…. יש משהו מעניין. ייתכן כי חומצות שומן בינוניות שרשרת כן יתורגמו לאנרגיה מהר יותר בהשוואה לשומן רווי על חומצות שומן ארוכות שרשרת. על כן, החלפת שומן רווי מן החי בשומן רווי שמקורו שמן קוקוס אולי דווקא כן תהווה יתרון.

בתחילת דרכו של הטרנד, אנשים הוסיפו שמן קוקוס לתפריט דיאטה שלהם ולמעשה הגדילו משמעותית את צריכת סך השומן הרווי בתפריט שלהם. אחרי מספר שנים, התחילו להגיע עדויות להרעה במצבם הבריאותי של אנשים שצרכו שמן קוקוס בכמות גדולה שכזו. לא בגלל שמן קוקוס עצמו – אלא בשל צריכה גדולה מידי של שומן רווי.

על פי ניירות העמדה של ארגון הלב האמריקאי ואיגוד הקרדיולוגים בישראל, ההמלצה להפחתת כולסטרול בדם עדיין כוללת צריכה של שומן בלתי רווי על פני שומן רווי. גם אם מקורו שמן קוקוס.ה מלצות אלה, כמובן, התקבלו לאחר סקירה משמעותית של מגוון מאמרים, אשר השוו בין ההשפעות השונות של סוגי שמנים.

שמן קוקוס: לא הכל שחור

למרות שנושא מקור השומן של שמן קוקוס עדיין שנוי במחלוקת עדיין ניתן לומר כי בתוך שמן קוקוס גם רכיבים איכותיים. למשל, שפע של נוגדי חמצון.

נוגדי חמצון הם תרכובות אשר מסייעים בנטרול מולקולות מזיקות הנקראות רדיקלים חופשיים. זה, עוזר לגופנו להדוף מספר מחלות כרוניות וניוניות שמקורן סטרס חמצוני.

כמה מהסוגים העיקריים של נוגדי חמצון של שמן קוקוס הם (היזהרו שמות מורכבים לפניכם):

  • טוקופרולים
  • טוקוטריאנולים
  • פיטוסטרולים
  • פלבנואידים
  • פוליפנולים

נוגדי חמצון של שמן קוקוס מעניקים לו השפעות אנטי דלקתיות פוטנציאליות.

חשוב לציין כי למרות הנוכחות של נוגדי חמצון אלה, שמן קוקוס עדיין אינו מכיל נוגדי חמצון בריכוז אשר מצדיק את מעמדו כסופר פוד או מזון שיש לצרוך בתדירות גבוה.

שמן קוקוס טוב לטיגון! אמת או מיתוס?

אם אתם אוהבים את הטעם הקוקוסי הנלווה לחביתה שלכם, כנראה שלא תהיה בעיה להשתמש בשמן קוקוס. ומה לגבי טיגון משמעותי יותר? לשמן שמן עמוק?

ובכן, שמן המתאים לטיגון הוא כזה בעל נקודת עישון גבוהה. מדובר בטמפרטורה בה השמן מתחיל להישרף. כתוצאה מכך עולה ממנו עשן. הרכבו משתנה ואיכותו יורדת.

השמן בעל נקודת העישון הגבוה ביותר הוא דווקא שמן אבוקדו. אחריו בתור שמנים כמו שמן חרדל, שמן חמניות וגם שמן קנולה. גם זנים איכותיים של שמן זית מגיעים לנקודות עישון גבוהה כמו גם חמאה.

נקודת העישון של שמן קוקוס נחשבת לנמוכה באופן יחסי. אם נדבר במספרים, 171 מעלות לעומת סדר גודל של 230 בשמני זית איכותיים. לכן, שמן קוקוס מתאים בעיקר לטיגון קצר במחבת. אם ברצונכם לבצע טיגון בשמן עמוק, שמן קוקוס איננה בחירה ראויה.

שמן קוקוס: סופר פוד אמיתי או בכלל לא בריא?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

2 תגובות

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: