מה זה אכילה רגשית ואיך אפשר להתמודד?

אכילה רגשית היא אכילה המתרחשת בתגובה לסיטואציות או רגשות שחווים ללא קשר לרעב או צורך פיזיולוגי. לעתים אכילה רגשית עלולה להזיק לנו ולעתים לאו דווקא. טיפול באכילה רגשית הוא מערך שלם והנה כמה רעיונות לחקור עם התזונאית שמטפלת בכם

מה זה אכילה רגשית ואיך אפשר להתמודד?
בכתבה הזו תקראו על:

הכתבה הזו מבוססת על פרק מתוך הפודקאסט שלי ששמו ‘חטיפי בריאות’. אם אתם מעדיפים לקרוא- המשיכו לכתבה. אם אתם מעדיפים שמע הקליקו ממש כאן ↓  והאזינו לפרק בו אני מארחת את פרופסור רונית אנדוולט, ראש אגף התזונה במשרד הבריאות על אכילה רגשית בעתות משבר

מה זה אכילה רגשית?

אכילה רגשית היא מושג הכולל עולם ומלואו. אבל אם עליי לפשט את המונח ההגדרה המדוייקת ביותר היא כזו: אכילה רגשית היא אכילה הנעשית על מנת לעמעם רגשות או להעצים אותם, ואינה על רקע צורוך גופני כמו רעב.

אכילה רגשית יכולה להיות כזו שקורית בתגובה לקשת גדולה של רגשות ותחושות. אכילה כתגובה לעצבנות, לפחד, לכעס, תסכול ועוד. אכילה רגשית יכולה לקרות כתגובה לרגשות חיוביים כמו התרגשות. לצד אלה אכילה רגשית היא גם כזו הקורית כתלות בסיטואציה מסויימת למשל אכילה מול טלוויזיה, כשמעיגים הבייתה אחרי איום עבודה, בסוף יום, כשרק מגיעים למשרד וכדומה. 

למרות הקשת הרחבה של ההתנהגיויות שיכולות לגרור אכילה רגשית ישנו מכנה משותף בולט – אין בעת הזו צורך פיזי לאכילה (אין רעב וזו לא השעה בה אנחנו בדרך כלל אוכלים).

אכילה רגשית איך מתמודדים איתה ?

ראשית יש להבחין אם אותה אכילה רגשית פוגעת בנו. קשה למצוא אנשים ללא אכילה רגשית כלל. מהינקות אנחנו עושים קשר בין אכילה לרגשות. בין אם זה הבכי שמודיע להורים על הרצון שלנו לאכול ועד להאכלה דרכה נוצר הקשר הרגשי עם ההורים. 

אם יש לנו מזונות מנחמים, או אם אנחנו קושרים אכילה בהתנהגות מסויימת כמו הגעה הבייתה אחרי יום עבודה – זה או דוקא דורש טיפול. התנהות כזו ככל הנראה לא תפגע בבריאותנו או תגרום להשמנה. 

כאשר אכילה היא הדרך היחידה שלנו לעורר רגשות או להתמודד איתן, כשזה קורה באופן כרוני ויש חשש לפגיעה בבריאות, אז כדאי למצוא דרכים להתמודד עם אכילה רגשית.

התמודדות עם הרגשות שלנו היא דרך המלך להתמודדות עם אכילה רגשית. יש מגוון טכניקות טיפוליות יעילות כמו מיינדפולנס, NLP ועוד. 

בנוסף קיימים כמה כלים התנהגותיים ראשוניים אשר עונים לא רע על השאלה ” אכילה רגשית איך מתמודדים איתה ?” לפני שאמנה אותם אציין שהכתבה הזו איננה תחליף לקבלת טיפול פרטי ואישי. המטרה היא להעלות אפשרויות אותן יש לחקור עם התזונאית שלכם בפיקוח. 

1. מציאת פעולה חלופית

היות ואכילה רגשית עשויה להיות קשורה ברצון להרחיק רגש או תחושה כמו לחץ למשל, הטכניקה הראשונה כוללת מציאת אקט חלופי;
לנקות את הבית, להקשיב לפודקאסט או לצפות בסרטונים, לשמוע מוזיקה של זמרים אהובים, לקרוא, לטפל בעציצים, להתקשר לחברים או משפחה אפילו לשיחת חולין רגילה.

זה נשמע קצת תמים, הא?  ואכן, זה לא תמיד קל. הטכניקה הזו איננה מטפלת בשורש הבעיה אבל יכולה לעזור במישור ההתנהגותי. עם זאת, היא איננה קסם. לפעצים תעבוד ולפעמים לא. מה שכן, יש גרף של שיפור. אם הצלחתם לדחות אכילה רגשית. לא רצויה בעזרת פעולה חלופית, אפילו “רק” ב 5 דקות. המשיכו לנסות גם בפעם הבאה. אולי תדחו אותה ב 10 דקות וכך תתקדמו עד להצלחה מספקת.

2. שינוי מיקום

במבצע ‘צוק איתן’ אחת המטופלות שלי סיפרה לי שבכל פעם ששמעה בחדשות על היחידה בה הבן שלה משרת, היא התחילה לאכול בלי תחושה של שליטה.
שאלתי אותה לאן היא רצה כשיש חדשות. התשובה הייתה למטבח- זה האיזור בו היא מרגישה בנוח ומוגנת. הצעתי לה לבחור מקום אחר בבית, החלטנו יחד על החדר שלו. שם תוכל להסתכל בתמונות שלו ולהרגיש אותו עד שתשמע ממנו. זה פתר את האכילה הנקודתית הזו עבורה.
העיקרון הוא תפיסת מרחק ממקום שיעשה טריגר לאכילה. 

3. גיוס קבוצת תמיכה

אחת הסיבות העיקריות לאכילה רגשית על רקע תחושות לא נעימות כמו לחץ, חרדה וכדומה, היא הרצון שלנו לצאת מהסיטואציה וכך להרגע. יש מאכלים (בעיקר מתוקים) שגם פיזית עוזרים לגופנו לייצר סרטונין שמשרה רוגע, לכן דווקא הם אלו שנרצה לאכול. אחת הטכניקות להתמודד היא להשהות את הרצון. במקום לשבת עכשיו לאכול לחכות רגע ודווקא לאפשר לרגשות האלה להגיע. התמודדות עם הרגשות עשויה להרגיע את הרצון העז לאכול.

הבעיה היא שלרוב אנחנו לא מעוניינים לתת לרגשות האלה להגיע. בעיקר כשאנחנו לבד או בקרבת אנשים שלאו דווקא נרצה לחלוק את הקושי איתם. לכן כדאי לגייס סביבה תומכת כמו מטפלים, בני משפחה. אוחברים שנרגיש נוח לחלוק איתם את הרגשות שלנו במקום למסך בעזרת אכילה.

4. תנועה

סעיף זה דומה לסעיף 1, אך כאשת כושר חשוב לי להרחיב על הקשר בין אימון גופני לתחושה טובה. לא מדובר באימון הכי מטורף שתעשו ואפילו אולי רק תנועה כמו הליכה או קצת מתיחות, במקום ממש אימון.  פעילות משחררת שפע של תרכובות שיגרמו לשיפור מצב הרוח. אחרי תנועה החשיבה צלולה יותר וקל לקבל החלטות שיותר מתאימות למטרות שלנו. שימו בגדי ספורט והחליטו מראש מה עושים ולכו על זה.

5. הערכות

הקפידו לצייד את הבית באוכל ונשנושים בריאים לעת הצורך במקום כאלו שלא מתאימים למטרות שלכם. צ’יפס קייל הוא אפשרות טובה, מאפינס בריאים יותר כמו מאפינס בננה בריאים יותרשתמיד יהיו במקפיא של הבית.

אכילה רגשית טיפול

כפי שציינתי לאורך כל הכתבה אכילה רגשית אמנם מתבטאת באכילה, אך מקורה כמובן רגשי. טוב יהיה לקבל טיפול תזונתי התנהגותי לצד סוגים נוספים של טיפול כמו NLP, פסיכותרפיה, מיינדפולנס, טיפול פסיכולוגי ועוד. מערך טיפול הכול גישות שונות וטיפול בעומקים שונים יכול לתת את המענה האפקטיבי עבור המתמודדים עם אכילה רגשית.

מה זה אכילה רגשית ואיך אפשר להתמודד?

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: