עולש (אנדיב): כל הסיבות לשלב אותו בתזונה היומית שלנו

עולש, אנדיב, הוא אחד הירקות הכי מפתיעים! מצד אחד יש לו טעם מובהק, מצד שני הוא ממש משתלב עם לא מעט מרכיבים. תמצאו אותו במסעדות הכי מפוארות וגם במשלוחי ירקות מהחקלאי עד הבית. בואו לגלות הכל על עולש ותבינו למה כדאי לכם לשלב אותו בתוזנה שלכם.

עולש (אנדיב): כל הסיבות לשלב אותו בתזונה היומית שלנו
בכתבה הזו תקראו על:

עולש, אנדיב או צמח הצ'יקורי?

לפני שנצא לדרך חשוב לי להבהיר משהו – עולש ואנדיב הם אותו הדבר! מעבר לכך… עולש ו”צמח הצ’יקורי” גם הם אותו הדבר. מדובר בלא פחות מ – 3 שמות שונים לאותו הירק. זהו שורש המפתח ניצן שממנו גדל הירק אותו אנחנו אוכלים מהשדה לצלחת שלנו. עולש שייך למשפחת המורכבים (כן, יש משפחה כזו) אליה משתייכת גם החסה האהובה והמוכרת.

כמו כל הדברים הטובים, גם עולש התגלה בטעות על ידי האיכר הבלגי יאן לאמרס. זה קרה בתקופה שהכובשים ההולנדים רדפו את המורדים הפלמיים שבבלגיה. יאן לאמרס נאלץ לברוח מביתו, אך לא לפני שהסתיר במרתף כמה שורשי צ’יקורי (ששימשו אז כתחליף לקפה) מכוסים באדמה לחה. כששב לביתו הופתע לגלות שבמרתף החשוך אותם שורשים הצמיחו ניצן שהתפתח לירק בעל עלים מוארכים וסגורים בעלי טעם מריר במקצת. האיכר החל להפיץ את הירק הזה שהיום נקרא עולש, ברחבי המדינה שם הפך לירק הלאומי.

עולש אנדיב צמח הצי'קורי הם אותו האחד

עולש ערך תזונתי ומרכיבים מיוחדים

דל קלוריות ומקור לסיבים

עולש שייך למשפחת הירקות ולכן באופן טבעי רוב הקלוריות שלו מגיעות מפחמימה. עם זאת, בניגוד לירקות אחרים עולש מכיל גם חלבון. 100 גרם עולש יכילו רק 17 קלוריות (לפי אתר ה USDA), 3.4 גרם של פחמימה ו 1.3 גרם חלבון. אותם 100 גרם עולש יכילו גם 3.1 גרם של סיבים תזונתיים בניהם הסיב התזונתי הייחודי אינולין. סיבים תזונתיים ידועים כמסייעים לפעילות מערכת העיכול, מצע לשגשוג חיידקי מעי טובים וגם עוזרים בסילוק עודפי סוכר וכולסטרול מהדם.

חיזוק מערכת החיסון

מערכת החיסון שלנו היא מערכת מורכבת אשר כוללת בין היתר תאי דם לבנים. בעזרת ויטמינים ומינרלים מסויימים אותם תאים נוצרים, משגשגים וגם מאריכים ימים. כך, תורמים לחיזוק מערכת החיסון.  עולש מכיל כמה וכמה מאותם ויטמינים ומינרלים הדרושים לתפקודה של מערכת החיסון שלנו;

  • ברזל ואבץ מזרזים את את ההתפתחות של תאי מערכת החיסון.
  • ויטמין A אחראי על הנושא של התחלקות תקינה של אותם התאים שנוצרים.
  • ויטמין C הוא נוגד חמצון, בהיותו כזה מגן על תאי מערכת החיסון מפני נזקי החמצון.

מקור לברזל וחומצה פולית

מאכלים עם ברזל מסייעים לנו לשמור על מלאות מאגרי הברזל ובכך למנוע התפתחות של אנמיה. המקורות העיקריים לברזל הם כמובן בשר, נתחי הודו אדומים, ביצים וקטניות. בנוסף, ירקות ובניהם עולש גם הם מספקים לנו ברזל ממקור צמחי. לכן חשוב לשלבם בתפריט היומי שלנו.

עוד מרכיב תזונה שמסייע במניעת אנמיה (מסוג אחר) הוא חומצה פולית. חומצה פולית חשובה בעיקר לנשים המתכננות הריון, לכן יש שים לב לכמות של חומצה פולית במזון בנוסף לתוספים (ולא במקומו!).

אדום או ירוק האם יש הבדל?

אל תתנו לתמונות פה לבלבל אתכם העולש לא תמיד היה שייך למשפחה של ירקות אדומים. במקור הוא גדל ללא אור כך שיוצא לבנבן, בהמשך עם החשיפה לשמש מייצר כלורופיל וכך מקבל פגמנט ירוק. עם השנים התפתח זן אדמדם ורדרד והיום עולש מגיע בשני צבעים אלה. מדובר אותו הירק ובטעם כמעט זהה. ההבדל היחיד הוא בסוג נוגדי החמצון שהוא מכיל. נוגדי חמצון (הזכרנו אותם קודם) מגינים על הגוף שלנו מפני תהליכי החמצון העודפים אליהם אנחנו חשופים. תהליכי חמצון עודפים (מעבר להתרחשות הטבעית שלהם בגוף) קורים בעקבות חשיפה לקרינה, זיהום אוויר עישון ועוד. ירקות ופירות בצבעים שונים מכילים סוגים שונים של נוגדי חמצון. וכך גם עולש. 

מה עושים עם עולש?

טעמו של העולש הוא מריר. למרבה הפלא כשהוא מבושל מרירותו נעשית יותר מובהקת. לכן, תמצאו אותו הרבה פעמים בגירסתו הטריה. אפשר להכין מאנדיב סלט ואפשר להשתמש בעלים שלו כמו סירות ממולאות בכל טוב (כמו עלי חסה…). אם אתם דווקא אוהבים את המרירות שלו הוא יכול להיות תוספת נהדרת למנה עיקרית כמו חזה עוף, דג או טופו.

בגלל המרירות הטבעית שלו נחמד לשלב עולש עם פרי העונה ולמען האמת, הוא מסתדר היטב עם גבינות. טריק קטן שיגרום לעולש שלכם להיות קצת פחות מריר הוא לקטום כסמטימטר מהקצה התחתון שלו, כמו שעושים עם למון גראס.

אם לסכם, עולש, אנדיב, או בשמו השלישי צמח הצ’יקורי,הוא ירק מעניין בעל טעם ייחודי ושלל יתרונות תזונתיים. כשהוא בעונה כדאי לשלב אותו בתפריט היומי ולהנות מכל הטוב שיש לו להציע לגוף.

עולש (אנדיב): כל הסיבות לשלב אותו בתזונה היומית שלנו

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

4 תגובות

  1. מעניין לעניין באותו עניין:) – מה דעתך על חסה סלנובה? אגב את העולש בגלל המרירות (כן, יש אנשים שאוהבים קצת מרירות) אני משלבת בסלט עם חסה – ואוהבת…
    שמחתי לגלות שבעולש יש ברזל, כאנמית – שלא אוכלת בשר – מבחינתי זה בונוס אדיר. תודה

    1. הי אילנה,
      תודה ששיתפת אותי בתגובה הזו! זה בהחלט בונוס של ברזל בעיקר למי שלא אוכל בשר. לגבי חסה סלנובה… הנה רעיון לפוסט חדש! גם היא ללא ספק ירק ששווב מאוד לשלב בתזונה שלנו.

  2. שלום ,האם צמח העולש בצורתו האבקתי (משקה הציקוריה) מתאים גם לאנשים לאחר ניתוח לבבי? יש איזו התווית נגד?
    כיוון שקפה לא מומלץ מחפשים תחליף .
    תודה רבה

    1. הי נדיה, על התשובה הזו אוכל לענות רק בקליניקה שלי במפגש אישי בו נכיר. אי אפשר לתת המלצה אישית כך בחטף 🙂

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: