אנחנו מכירים אותו כתבלין שהופך את האורז שלנו לכתום. שמענו שיש לו סגולות נוגדות דלקת.. בואו לגלות מיהו כורכום והאם באמת שווה לצרוך אותו כחלק משמירה על אורח חיים בריא הכולל גם תזונה נכונה.
שורש כורכום מגיע אלינו (איך לא?) מהודו שם נמצא בשימוש מזה אלפי שנים ושמו הוא "כורכומה ארוכה". השימוש המוכר ביותר לכורכום הוא כמובן תיבול. כמעט אין מישהו או מישהי שלא מכירים את תבשילי הקארי הכתומים ואת האורז הכתום הבוהק. מה שלא רבים יודעים הוא – שורש כורכום נמצא בשימוש בהודו גם כ "צמח מרפא". אם המילים האלה נשמעות לכם מוכרות, אתם לא טועים. שורש כורכום מגיע מאותה משפחה אליה משתייך ג'ינג'ר, משפחת הזנגביליים. גם שורש כורכום נחשב כבעל תכונות נוגדות דלקת וכזה להלקח בחשבון כחלק מתזונה אנטי דלקתית. האמנם?
החומר הפעיל של שורש כורכום נקרא – כורכומין. הוא למעשה אחד מתוך מספר תרכובות שנקראות כורכומינואידים. מדובר בתרכובות בעלות תכונות נוגדות חמצון שניתן למצוא באותו שורש כורכום. חקר הכורכומין נרחב. רק בשנת 2017 לבדה פוסרמו כ 9,000 מחקרים לגביו. הפוטנציאל של כורכום ובפרט כורכומין ככלי טיפולי גדול, אך המדע עדיין לא הצליח לפצח אותו לגמרי. האם הוא באמת סופר פוד? מה מידת היעילות שלו. התשובות האלה מקבלות תשובה, כמעט מלאה.
מחקרים מעבדה הם כאלה בהן נלקחים תאים והם נשמרים במבחנה. בעזרת תאים אלו נבדקים חומרים שונים ומתגבש כיוון מעניין להמשך מחקר. אם כן, במחקרי מעבדה נמצא כי לכורכומין יכול להקשר לחלבונים שונים בגופנו. אחד החלבונים האלה הוא חלבון בשם NFKB. במהלך דלקת, נוצרים בגופנו ציטוקינים, חלבון זה אחראי על יצירת אותן ציטוקינים. עת נקשר הכורכומין לחלבון ה NFKB הוא למעשה מעכב את פעילותו ובכך חלה ירידה בהפרשת ציטוקינים מה שמוביל להפחתת הדלקת. זו רק דוגמא אחת למנגון אפשרי.
ומה קורה בגוף האדם? כשפעילות זו נבחנת הלכה למעשה בגף האדם (ולא רק בתאים מבודדים בתנאי מעבדה) נראה שקיים פער בין ממצאי המעבדה לממצאים בגוף. הסיבה לכך היא אחת עיקרית – ספיגתו הנמוכה של הכורכומין (אותו מיצוי של כורכום) בגוף.
בפועל, רק אחוזים נמוכים מאותו הכורכומין נספגים בתאי המעי אל מחזור הדם. התחנה הראשונה במטבוליזם של כורכומין הוא הכבד. שם הוא עובר פירוק מהיר. הפירוק המהיר לא מאפשר זמן הגעה אל תאי המטרה בהם אנו מעוניינים שיפעל.
על מנת להתגבר על מגבלת הספיגה של החומר הפעיל של כורכום פותחו לאורך השנים שלל טכנולוגיות אשר מהותן להגדיל את ספיגתו בגוף האדם. באופן כללי ניתן לומר כי כורכום טרי בכל צורותיות יכול להוות תוספת קולינרית משובחת. אך מבחינת יעילות כשליח נוגד דלקת, ככל הנראה במקרה זה יש עדיפות דווקא לתוסף.
הטכנולוגיה המוכרת ביותר להגברת ספיגתו של תוסף כורכום היא שילוב עם פיפרין. זהו החומר הפעיל בפלפל 🙂 שילובו עם כורכומין מגביר את יכולת הספיגה של כורכומן- בין היתר על ידי עיכוב האנזים שמפרק את הכורכומין בכבד. כך יימצא בדם יותר זמן וכך עשוי להגיע לאברי המטרה.
למרות שהשילוב הזה שמע מבטיח האותיות הקטנות ספרות סיפור אחר. חברי הטוב גיא שלמון הוא דיאטן ופיזיולוג של המאמץ. הוא בחן את הנושא לעומקו ומצא כי בעולם המחקר המינון המקובל להגברת ספיגתו של הכורכומין הוא 20 מ"ג פיפרין. זאת בעוד שתוספי התזונה מכילים עד 5 מ"ג בלבד. הסיבה לכך היא מגבלה של משרד הבריאות. פיפרין ידוע כמסייע חזק ועל כן עלול להוביל לאינטראצקיות נוספות, עם תרופות למשל. לכן, לשם זהירות הוטלה הגבלה של עד 5 מ"ג תוסת פיפרין בכל תוסף תזונה. מינון זה נחשב לבטוח.
מבלבד פיפרין קיימים מעל 30 דרכים נוספות שפותחו לאורך השנים להגברת הספיגה של כורכומין. חלקם פיתוחים ביוטכנולוגיים מתקדמים ביותר (שניתן לראות בתוספי תזונה נוספים, כמו ברזל). אחת מהן היא הטכנולוגיה הליפוזומלית. מדובר בעיטוף של החומר הפעיל בשכבה של פוספוליפידים (המרכיב המרכזי של קרום התאים שלנו). שכבה זו מאפשרת את כניסת הכורכומין לגופנו באופן ייחודי אשר עשוי להגביר את ספיגתו פי 30 ואף יותר. זאת על פי הדיווחים מהמחקרים.
למרות שהשילוב הזה שמע מבטיח האותיות הקטנות ספרות סיפור אחר. חברי הטוב גיא שלמון הוא דיאטן ופיזיולוג של המאמץ. הוא בחן את הנושא לעומקו ומצא כי בעולם המחקר המינון המקובל להגברת ספיגתו של הכורכומין הוא 20 מ"ג פיפרין. זאת בעוד שתוספי התזונה מכילים עד 5 מ"ג בלבד. הסיבה לכך היא מגבלה של משרד הבריאות. פיפרין ידוע כמסייע חזק ועל כן עלול להוביל לאינטראצקיות נוספות, עם תרופות למשל. לכן, לשם זהירות הוטלה הגבלה של עד 5 מ"ג תוסת פיפרין בכל תוסף תזונה.
לשורש כורכום ערך תזונתי מעניין מאוד. לצד כורכומין ניתן למצוא בכף (15 גרם) כורכום טחון כ 53 קלוריות, 1.1 גרם חלבון, כמעט 10 גרם בפחמימה ופחות מגרם של שומן. למרות שהפך לאבקה עדיין מכיל סיבים, כ 3 גרם וסדר גודל של 2 גרם מים. כורכום טחון מכיל גם ויטמין C, הוא נמצא ברשימת המאכלים עם ברזל ואפשר לומר שהוא מקור לאבץ במזון.
כדי לענות על השאלה כמה כורכום לצרוך ביום, כדאי להבין קודם מה המטרה. אין כמות "כללית" שצריך לקחת מתוסף תזונה. הכמות שיש לצרוך תלויה במטרה. במקרה הזה של כורכום התשובה חמקמקה עוד יותר. אמנם המחקר נרחב אך התוצאות אינן חד משמעיות.
יעילות הטיפול בעזרת כורכום (והכורכומין) בתופעות שונות טרם בוסס, על כן קשה לדעת מה המינון. אם אתם חושבים שאתם צריכים לצרוך כורכום הדרך היחידה (נכון לכתיבת הכתבה הזו) היא לגשת לאשת או איש מקצוע ולבחון האם ז מתאים למטרה ולהגיע לכמויות המתאימות.
הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה
שתפו את זה ברשת:
טלפון – 054-7556657
[email protected]
קליניקה – דרויאנוב, 5 ת"א
תקנון האתר ופרטיות
כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה
אפשר למצוא אותנו :
בטלפון 0547556657
ובאימייל [email protected]
נשמח לחזור אלייך:
15 תגובות
תודה על הכתבה וההסברים.
אני אישית סבלתי שנים מקרע בכתף. 8 שנים של סבל.
לימים התחלתי לקחת כפית כורכום עם פלפל שחור ותוך זמן קצר הכאבים נעלמו.
מסתבר שכל השנים סבלתי מדלקת בכתף שהקרינה לאורך הזרוע.
ממש נס.
מדהים לשמוע ! תודה רבה על השיתוף
שלום, כמה פלפל שחור את מוסיפה לכורכום?
כשאנחנו מדברים על בישול הכמויות לא צריכות מדוייקות. כשמדובר בתוסף נרצה לפחות 5 מ"ג חומר פעיל
הייתי שמחה להמלצה על כמוסות כורכום לטיפול בדלקת כרונית על איזה מהם את ממליצה??
הי תמר,
מהי הדלקת?
אשמח לשמוע כמוניות של כורכום ושל פלפל
הי , אם זה בתוסף כורכום תרצה שהחומר הפעיל של הפלפל יהיה כ 5 גרם. אם זה בבישול אין משמעות כי לא ממש ניתן למדוד
איך לקחת את זה? כמה כורכום כמה פלפל שחור?….מה בדיוק עשית-עם מים פושרים/לימון….איך בדיוק?
איך לקחת?
אם התייעצת עם אשת מקצוע והחלטתך לרכוש תוסף- לרוב יש הוראות יצרן 🙂
שורש כורכום טרי, כמה לצרוך ביום?
הי טובה
אין כמות אוניברסלית מומלצת
הרופא המליץ לי על 2 גרם כורכום ביום .
אם אני לוקחת תוסף מזון כורכום , כמה מ"ג עלי לקחת ?
הכוונה לשורש? אם הרופא המליץ 2 גרם הוא התכוון לתוסף 🙂 לדעתי אבל את צריכה לבדוק איתו