דיאטת אטקינס: כל העקרונות, התועלות וגם החסרונות

דיאטת אטקינס המפורסמת. לא משנה כמה שנים יעבור היא עדיין תשאר בכותרות. האם כדאי? האם יש חסרונות? בואו לגלות

דיאטת אטקינס: כל העקרונות, התועלות וגם החסרונות
בכתבה הזו תקראו על:

דיאטת אטקינס: ההתחלה

דיאטת אטקינס היא דיאטה דלת פחמימות, המיועדת בדרך כלל לירידה במשקל. תומכי דיאטת אטקינס זו טוענים כי ניתן לרדת במשקל תוך אכילת חלבון ושומן ככל שתרצו, כל עוד תימנעו ממאכלים עתירי פחמימות.

למרות שמדובר בדיאטה מאוד ותיקה, הלך הרוח של הפחתה בפחמימות שהחל בשנים האחרונות החזיר אותה לרלוונטיות יותר מתמיד.

דיאטת אטקינס קודמה במקור על ידי הרופא ד”ר רוברט סי אטקינס, שכתב על דיאטה זו גם רב מכר בשנת 1972.

מאז, דיאטת אטקינס הפכה פופולרית בכל רחבי העולם, כמובן שגם פה בישראל.

דוגמא לארוחה דיאטת אטקינס

בתחילת דרכה דיאטת אטקינס נחשבה מאוד לא בריאה. ארגוני הבריאות אף הזהירו מפניה בעיקר בגלל תכולה גבוה של שומן רווי אשר מלווה אותה. בשנת 2003 באופן מפתיע מייסד השיטה ד”ר אטקינס הלך לעולמו כאשר החליק על קרח ברחוב. במותו היה רק בן 72 במשקל 117 ק”ג ולאחר ארוע לבבי.

מספר חודשים אחרי מותו קבוצה של חוקרים אשר עבדו עם הדוקטור הצהירו כי דיאטת אטקינס אינה בריאה ויש לאזן אותה על-ידי אכילת כמות מצומצמת של פחמימה. לטענתם ידעו זאת כבר תקופה ארוכה אך נמנעו מיציאה בהצהרה הדרמטית עד לאיסוף עוד ראיות התומכות בה. 

הגיסה ה “מאוזנת” של דיאטת אטקינס אמנם כוללת פחות שומן רווי מבעבר ומעט פחמימה ועדיין, יש צורך במעקב וליווי אם מבצעים אותה. הפחתה גדולה מידי של פחמימה וצריכה מוגזמת של שון רווי עדיין עלולות שלא להיטיב עם הבריאות. דיאטת אטקינס היום דומה יותר ויותר לדיאטה דלת פחמימות למעשה.

4 השלבים של דיאטת אטקינס

דיאטת אטקינס מחולקת לארבעה שלבים שונים:

שלב 1: אינדוקציה

בשלב זה יש לאכול מתחת ל – 20 גרם פחמימות ביום למשך שבועיים. אפשר לאכול יותר מזון עתיר שומן וחלבונים, עם ירקות דלי פחמימות כמו עלים ירוקים. לטענת תומכי השיטה זה מעניק בוסט ראשוני לירידה במשקל.

בשלב זה אפשר לאכול מגוון דגים, עוף, ביצים, בשר בקר ומאכלים עשירים בשומן איכותי כמו שמן זית למשל. וכאמור גם כ 3 כוסות סלט ירוק או שתי כוסות סלט ירוק וכוס ירקות לא עמילניים, כמו ברוקולי או כרובית. 

שלב 2: איזון

בשלב זה מוסיפים לתפריט בהדרגה אגוזי מלך, שקדים, אגוז ברזיל וכדומה ירקות דלי פחמימות וכמות קטנה של פירות. 

שלב 3 : כוונון עדין

בשלב זה אמורים להיות דיי קרובים למשקל היעד. לכן, יש להוסיף עוד פחמימות איכותיות לתפריט עד להאטת  הירידה במשקל. יש להוסיף מידי שבוע כ 5 גרם פחמימות נטו ביום מדי שבוע,כך קצב ההרזייה יירד עד שלבסוף ייעצר. באופן הדרגתי זה עוברים מצריכה של 20 גרם פחמימות ביום לצריכת 25 גרם פחמימות ביום, וכן הלאה. 

ברגע שמפסיקים לרדת במשקל בשלב 3, שוב מפחיתים כ 5 גרם פחמימה מכמות הפחמימות היומית. כך מגלים את כמות הפחמימות שאפשר לאכול ועדיין – להמשיך בירידה. אצל רוב האנשים כמות זו היא 50 גרם פחמימות ביום בממוצע. ממשיכים בדרך זו עד שמגיעים למשקל היעד. 

שלב 4 : תחזוקה

בשלב זה אפשר לאכול כמה פחמימות שרוצים כל עוד לא עולים במשקל. כלומר – מוצאים את כמות הפחמימה הדרושה לכך. 

דיאטת אטקינס: מה אומר המחקר?

בשנת 2020 פורסמה מטה אנליזה משמעותי שמטרתה לבחון את סוגי הדיאטות השונות בשוק. הסקירה ביצעה השוואה בין 14 סוגי דיאטות נפוצות מ 121 מחקרי התערבות. נבדקו דיאטות כמו אטקינס, שומרי משקל, דיאטה קטוגנית, דיאטת דש, דיאטה נטולת גלוטן ועוד. בנוסף סוגו הדיאטות לקטגוריות על פי הרכבן והעיקרון על פיו מבוססות (למשל דיאטות דלות פחמימה, דיאטות בהן נמנעים ממרכיב מסוים וכדומה).

בעוד שלדיאטות מסויימות היה אפקט זניח, דיאטת אטקינס כמו גם דיאטה קטגנית ודומות להן הראו יתרון בירידה במשקל ב 6 החודשים הראשונים. בתום חצי השנה האפקט נעלם ונמצא. כידיאטות אלה אינן יעילות יותר מתזונה מאוזנת – ואני מדגישה לצורך ירידה במשקל בלבד.

מחקרים אחרים מציעים כי ההתמדה בדיאטת אטקינס לא גבוה וכי אי ההתמדה במשטר הדיאטה הוא גורם נוסף ליעילות נמוכה לצורכי ירידה במשקל.

ומה בפן הבריאותי? למרות יעילותה של דיאטת אטקינס בירידה במשקל קיים סיכון לפתח מחסור בויטמינים ומינרלים חשובים לבריאות. על כן, לפני תחילתה של דיאטה זו (או כל דיאטה אחרת) חשוב לקחת בחשבון את כל המשתנים. לרדת במשקל זה חשוב (במידה וצריך כמובן) אבל לשמור על הבריאות תוך כדי חשוב לא פחות.

האם כדי לנסות את דיאטת אטקינס?

אם אתם מעוניינים בבוסט לירידה במשקל, מאזנים את דיאטת אטקינס ושומרים על הבריאות תוך כדי. אולי… אם דיאטת אטקינס תהיה מאוד קשה כי אתם חובבי פחמימה. אם תסבלו כדאי לשאול האם זה שווה את זה. בין אם כן ובין אם לא הלכתם על זה – יש לשמור על תזונה בריאה אשר מתאימה לכם באופן אישי.. כדי להצליח בטווח הארוך. במידה ואתם עושים פעילות גופנית חשוב לדעת שיש לבצע אדפטציות לדיאטה הזו על מנת שלא לפגוע באימונים או חלילה בבריאותכם.

דיאטת אטקינס: כל העקרונות, התועלות וגם החסרונות

הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה 

כן! אני רוצה להצטרף לקהילה
רוצה להצטרף

2 תגובות

  1. אני רוצה לשאול ספציפית על שילוב ירקות ירוקים, בכל תפריט שהוא, או ייעודי לדיאטה מסויימת.
    זאת המלצה מצויינת כנראה, תמיד,
    ושאלתי היא אלו ירקות לשלב, כמה לגוון, ומהי הכמות ליום, כדי שזה יהיה אפקטיבי.
    אני חוזרת על חסה, כרוב, סלרי, שמיר, פטרוזיליה, כוסברה – בסלטים ובמרקים, לא כל יום, ולעיתים מקפיצה קייל, מנגולד או תרד.
    אשמח למענה. תודה.

    1. הי פרח,
      ראשית כן- ירקות ירוקים טובים תמיד. אבל… חשוב לא “להתקע” רק עליהם כי לכל צבע של ירק ופרי יתרונות ייחודיים.
      הכמויות תוליות בהרבה משתנים (כמו כל רכיב מזון) וצריך להתאים את זה אלייך. את מוזמנת לקבוע פגישה בקליניקה ונעשה את התאמת התפריט במדוייק!

שתפו את זה ברשת:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
רוצים להמשיך לקרוא? הנה כמה כתבות שאולי תאהבו

כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה

אפשר למצוא אותנו :

בטלפון 0547556657

ובאימייל [email protected]

נשמח לחזור אלייך: