ביצים הן מאכל מאוד ישראלי שנמצא בכל בית. בין אם אם בוחרים בהן כחלק מארוחת בוקר, שקשוקה בערב, או אפילו סתם ביצה קשה תשמחו לגלות שיש בהן הרבה מאוד ערך לבריאות שלנו. בואו לגלות הרבה עובדות מעניינות וחלקן מפתיעות על ביצים!
ביצים הן ללא ספק מבין המזונות המזינים ביותר על פני כדור הארץ. למרות כמה חסרונות שנדון בהם עוד מעט.
אחת הסיבות לכך שביצים כל כך מזינות היא העושר התזונתי שבה. לאותן ביצים ערך תזונתי מרשים. בביצה אחת בגודל L נמצא:
לסיכום, ביצים מכילות כמעט מכל רכיב תזונתי שגופנו צריך.
מבחינת אבות מזון הביצה משתייכת למשפחת החלבון. הרכב הביצה תלוי בגודלה:
1. ביצה מבושלת בגודל L תכיל בממוצע:
84 קלוריות מתוכן 7 גרם חלבון ו-5.8 גרם שומן וכגרם אחד של פחמימה.
2. ביצה מבושלת בגודל M תכיל בממוצע:
70 קלוריות מתוכן 6 גרם חלבון ו-4.8 גרם שומן וכגרם אחד של פחמימה.
3. ביצה מבושלת בגודל S תכיל בממוצע:
55 קלוריות מתוכן 4.8 גרם חלבון ו-3.8 גרם שומן וכגרם אחד של פחמימה.
זה נכון, ביצים בהחלט מכילות כולסטרול.
ביצה מכילה בממוצע 200 מ"ג של כולסטרול.
נכון להיום ההנחיה של משרד הבריאות היא לצרוך עד 300 מ"ג כולסטרול ליום.
על כן, ביצה אחת מהווה יותר ממחצית הצריכה היומית המומלצת של כולסטרול.
בואו נדייק לרגע:
בביצה בגודל S תכיל כ 180 מ"ג כולסטרול, ביצה בגודל M תכיל כ 215 מ"ג, ביצה בגדול L כתכיל 250 מ"ג כולסטרול בממוצע וביצה בגודל XL תכיל כ 290 מ"ג.
ההנחייה להגבלת הכולסטרול היא מאוד ותיקה. עוד מהימים בהם חשבו שכולסטרול מוביל לעלייה של רמות הכולסטרול בדם. אך היום ידוע כי זה לא המצב. למעשה, שומן רווי הוא הגורם לרמות גבוהות של כולסטרול- לפחות אצל רובנו.
ההנחה היא שהכבד מייצר כמות מסויימת של כולסטרול מידי יום. כאשר אנו מגדילים את צריכת הכולסטרול בתזונה עושה רושם שהכבד מייצר פחות כולסטרול כדי "ליישר קו".
עם זאת, כפי שיינתי קודם המצב שונה באנשים שונים:
ב-70% מהאוכלוסיה, ביצים לא יעלו את הכולסטרול כפי שחשבו בעבר.
לעומתם, ב-30% מהאוכלוסיה ביצים עלולות להעלות במידת מה את הכולסטרול הכולל בדם ופרט את וה-LDL (המכונה הכולסטרול הרע).
בנוסף לאנשים אלו המכונים "מגיבי היפר" יש אוכלוסיות עבורם הגבלת הביצים חשובה למשל במקרים של מחלות לב או סיכון מאוד גבוה, היפרכולסטרמיה ועוד. לכן, חשוב להתייעץ עם דיאטנית לפני שמגבירים צריכה של ביצים.
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
בהמשך ישיר לסעיף הקודם הכולסטרול נמצא אך ורק בחלק הצהוב- חלמון ביצה.
אין לחשוש ממנו היות והוא מכיל גם מגוון רחב של מינרלים וויטמינים בניהם ויטמין B12 (שזו בשורה חשובה עבור צמחוניים), ויטמין D ועוד.
מה שחשוב לזכור הוא שהתייחסות לכולסטרול בביצים היא לחלק של חלמון ביצה בלבד. את חלבון הביצה (החלק הלבן) נכון להיום אפשר לצרוך תיאורטית ללא הגבלה.
אז כמה ביצים מותר לאכול ביום? התשובה היא מורכבת, וכמובן שונה מאדם לאדם. אבל בכל זאת, בכדי לעשות טיפה סדר:
עושה רושם שאדם בריא יכול לאכול אפילו 2 ביצים ליום.
עם זאת יש להדגיש כי ההמלצה של משרד הבריאות היא לצרוך עד ביצה שלמה אחת ליום.
אנשים המתמודדים עם מחלות כמו סוכרת ו\ או מחלה לבבית יאלצו להסתפק ב 3-4 ביצים שלמות בשבוע בלבד.
מסתבר שאחסון ביצים זה נושא מאוד חשוב שלא כולם מכירים.
יש לאחסן ביצים אך ורק במקרר (ולא על השיש במטבח למשל).
כדאי למנוע מגע בין ביצים (ואריזה שלהן) לבין מזונות גולמיים שיש במקרר (הכוונה למאכלים לא מבושלים כמו ירקות ופירוקת טריים, עוף לא מבושל וכדומה).
כדי להשיג הפרדה אפשר לאחסן ביצים בכלי פלסטיק סגור או במקום המיועד לכך במקרר (בתנאי שהוא נפרד ממזונות גולמיים).
אם רוצים לבשל ביצה רצוי להוציא אותה מהמקרר סמוך למועד שימוש.
טעות נפוצה היא שטיפת הביצים לפני האיחסון. ממש אסור לשטוף ביצים, היות והדבר עלול לגרום לחדירת החיידקים דרך הקליפה לביצה עצמה.
אם אתם מעוניינים להכין תבשיל עם ביצים אפשר לשטוף את הביצה רגע לפני הכנסתה לסיר ולהתחיל בבישול. באופן זה הסיכוי להתפתחות חיידיקים קטן משמעותית.
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
היות וביצה היא באמת מאכל מאוד מזין וקל להכנה מבחינתי היא חלבון קלאסי לשילוב על בסיס יומי (עבור אלו שאינם טבעוניים כמובן).
עוד יתרון שיש לביצה הוא שניתן לבשל אותה (הכוונה שלי היא לביצה קשה) ולשמור אותה מוכנה בקירור.
כך ניתן לשלוף אותה ולקחת לעבודה כדי לשדרג כמעט כל ארוחה בחלבון איכותי וזמין.
ניתן לאחסן ביצים מבושלות במקרר למשך כ 3 ימים.
הרכב הנוטריינטים (רכיבים תזונתיים) של ביצים משתנה בהתאם לאופן ההאכלה והגידול של התרנגולות.
ביצים של תרנגולות שגודלו במרעה ו/או שניזונו במזון מועשר באומגה 3 נוטות להכיל יותר חומצות שומן מסוג אומגה 3.
הדרך לדעת האם ביצים מכילות אומגה 3 היא לפי הכיתוב על האריזה.
חלבונים הם אבני הבניין העיקריות של גופנו. רקמות העצם והשריר מכילות חלבון. אנזימים שונים בגופנו מורכבים מחלבון ואפילו מערכת החיסון שלנו – זקוקה לחלבון.
אכילה של מספיק חלבון בתזונה היא חשובה מאוד והכמות הנדרשת משתנה בהתאם למטרה. אם אנחנו מתאמנים נגלה כי תזונת ספורט מכוונת לאכילה מרובה יותר של חלבון לעומת קהל האנשים אשר אינם מתאמנים.
ביצים הן מקור מצוין לחלבון והוא נמצא כמובן בחלק הלבן של הביצה.
אבני הבניין של חלבון נקראות חומצות אמינו. את חלקן גופנו יודע להרכיב ואת חלקן יש לצרוך על בסיס יומי. מאכל המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות (אלה שיש לצרוך על בסיס יומי) הוא כזה שמכיל "חלבון מלא".
ובכן, ביצים מכילות גם את כל חומצות האמינו החיוניות ביחסים הנכונים חלבון ביצים נחשב לחלבון מלא. ומהווה גולד סטנדרט לחלבון איכותי.
כולין הוא רכיב תזונתי שרוב האנשים אפילו לא יודעים על קיומו, ובכל זאת הוא חומר חשוב להפליא.
כולין משמש לבניית ממברנות תאים (קרום התא) ויש לו תפקיד בייצור מולקולות איתות במוח.
מחסור בכולין ממש לא נפוץ, אין סיבה לדאגה. ועדיין טוב לדעת כי ביצים שלמות הן מקור מצוין לכולין.
ביצה בודדת מכילה יותר מ-100 מ"ג של חומר תזונה חשוב זה.
אחת ההשלכות של ההתבגרות (וההזדקנות כמובן) היא שהראייה נוטה להחמיר.
ישנם מספר רכיבים תזונתיים שעוזרים לנטרל חלק מהתהליכים הניווניים שעלולים להשפיע על העיניים שלנו. שניים מהם נקראים לוטאין וזאקסנטין. הם נוגדי חמצון רבי עוצמה המצטברים ברשתית העין.
מחקרים מראים שצריכת כמויות נאותות של לוטאין וזאקסנטין עשויה יכולה להפחית באופן משמעותי את הסיכון לקטרקט ולניוון מקולרי, שתי הפרעות עיניים נפוצות מאוד בגיל המבוגר.
עוד קשר מעניין בין ביצים לחוש הראייה הוא נוכחות של ויטמין A. מחסור בוויטמין A הוא הגורם השכיח ביותר לעיוורון, על כן נוכחותו בביצים חשובה.
מרבית הכתבה עוזקת ביתרונות הביצים וכנראה שלפחות לחלקכם עולה השאלה למה לא לאכול ביצים?
האם יש חסרונות? ובכן, סיבה אחת מובהקת היא טבעונות. במידה ואתם טבעוניים מסיבה מצפונית או נדרשים לכך רפואית – ביצים לא יהיו בסל הקניות שלכם.
אל חשש, קיימים מקורות נוספים לחלבון מלא כמו למשל טופו המופק מפולי סויה.
תשובה נוספת לשאלה למה לא לאכול ביצים ? היא אלרגיה. אלרגיה לביצים נפוצה בקרב ילדים קטנים, ולרוב גם עוברת עם הגיל. אך עדיין יש אולכוסיה אשר האלרגיה ממשיכה איתם. במקרים כאלו אין לאכול ביצים.
יש לא מעט סוגי ביצים (למשל ביצי אומגה 3 שהזכרתי קודם), אחד מהסוגים הפופולריים בשנים האחרונות הוא: ביצי שליו.
ביצי שליו הן חלופה מפתיעה וטרנדית לביצי תרנגולת. מלבד העובדה שהן מאוד יפות, הן מאוד קטנות ועשירות בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
חיסרון מובהק של ביצי שליו הן המחיר. ועוד נקודה שיש לבדוק היטב לפני השימוה הוא האם הביצים האלה עבור פיסטור.
במידה ולא יש לקחת בחשבון שאינן מתאימות לאכילה ללא בישול עבור נשים בהריון או אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת באופן ספציפי.
קרה לכם מקרה בו שברתם ביצה וגיליתם חלמון ביצה כתום ומיוחד?
ובכן, כנראה תופתעו לגלות שצבע החלמון מושפע מהאוכל ממנו ניזונה התרנגולת!
החלמון מושפע ממה שאכלה התרנגולת. כאשר בתערבות ההאכלה של התרנגולות יש יותר נוגדי חמצון מסוג קרטנואידים (כמו בטטה או גזר) וכך צבע החלמון משתנה בהתאם לנוכחותם.
לתיאום פגישת ייעוץ עם קרן אן וצוות הדיאטניות השאירו פרטים
לצורך ביצוע מבחן הטריות תזדקקו לביצה מתוך החבילה שקניתם וכוס מלאה במים.
הניחו את הביצה בכוס המים. אם הביצה צפה, היא כנראה קצת ישנה או מאוד טרייה.
בין הקליפה לבין הביצה עצמה יש קרום דק. ככל שעובר זמן מרגע הטלת הביצה, נאגר עוד אוויר ברווח שבין הקליפה לקרום מה שגורם לביצה לצוף.
אם הביצה שלכם שוקעת, המשמעות היא שלא הספיק להצטבר אוויר ברווח בין הקליפה לקרום, והיא טרייה יותר.
כך תדעו האם המקום ממנו אתם רוכשים ביצים מציע ביצים טריות או פחות.
תאריך פקיעת התוקף יופיע על גבי האריזה של הביצים (על הקרטון) וגם על כל ביצה! תגלו שם שני תאריכים:
קליפת הביצה עלולה להכיל חייקדים (לכן מפרידים ביצים ממזונות גולמיים ולא שוטפים אותן).
לכן ,אם ביצה נשברה יש לזרוק אותה לפח (עם כל הצער). אם תוכן הביצה זלג לאחרות עדיף לזרוק גם אותן.זאת על מנת להמנע מזיהום.
הכל מתנקז לאותו נושא של זיהום. אם ביצים בסופר מגיעות עם שיכבה מכובדת של לכלוך עדיף לבחור ביצים אחרות במידה ורכשתם ביצים מלוכלכות- אזכיר שלא שוטפים ביצים.
זה אמנם לא מאוד קשור לתזונה ושלנו ועדין לדעתי מרתק לגלות איך ביצים נוצרות?
מרגע שהביצית משתחררת מהשחלה של התרנגולת (כאשר הביצית היא למעשה החלמון הצהוב) נדרשת כיממה בלבד עד שהביצה מתגבשת לצורתה הסופית ומוטלת.
אחד הגורמים המשפיעים ביותר על התהליך זהו אור יום. ככל שיש יותר שעות אור, הסיכויים שהתרנגולת תטיל גדלים ועל כן בלולים עלולים להשתמש באור מלאכותי גם בשעות הלילה.
סימון גודל הביצה על גבי הקליפה מעיד על משקלה:
ובכן, זה היה מדריך מקיף ביותר להיכרות מעמיקה עם ביצים. אני מקווה שלמדתם המון וכמו תמיד אפשר לשאול אותי שאלות בתגובות.
הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה
שתפו את זה ברשת:
טלפון – 054-7556657
[email protected]
קליניקה – דרויאנוב, 5 ת"א
תקנון האתר ופרטיות
כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה
אפשר למצוא אותנו :
בטלפון 0547556657
ובאימייל [email protected]
נשמח לחזור אלייך:
2 תגובות
אהלן, תודה על המאמר.
פעם אמרו לי שככול שהביצה גדולה יותר – היא מגיעה מתרנגולת מבוגרת יותר ולכן בריאה פחות כי זו תרנגולת שכבר אכלה הרבה אנטיביוטיקה והורמונים, ולכן עדיף ביצים במידה סמול או מקסימים מדיום. האם זה נכון?
הי איה, ממה שאני יודעת זה לא נכון. אבדוק לעומק!