הדרישה למקורות חלבון מהצומח נמצאת בעלייה מתמדת, בעיקר לנוכח שינוי האקלים שקורה בעולם. יש חשיבות גדולה לא רק לאיתור מאכלים צמחיים המכילים חלבון, אלא גם להעריך זמינותו הביולוגית בהם. כלומר, עד כמה הגוף שלנו יכול לעכל ולספוג אותו. משקלו היבש של מנקאי כולל כ- 45% חלבון. אותו חלבון נתגלה כחלבון מלא, ממש כמו זה שמגיע מן החי.
בשלב הבא נערך מחקר שמטרתו להעריך את הזמינות הביולוגית של אותן חומצות האמינו החיוניות בנמצאו בירק מנקאי.
אותו מחקר ערך השוואה בין 3 סוגי ארוחות שוות ערך מבחינה קלורית. כל ארוחה סיפקה 30 גרם חלבון ממקורות שונים (גבינה, אפונה, מנקאי)
- ארוחה הכוללת 333 גרם גבינה לבנה עם 9% שומן
- ארוחה הכוללת קציצות אפונה ירוקה במשקל 600 גרם
- ארוחה הכוללת קציצות מנקאי במשקל 410 גרם
כ-30 משתתפים לקחו חלק בניסוי. המשתתפים הונחו לאזן דיאטה המכילה כ- 2000 קלוריות ליום לפני שהתחילו את הניסוי ולצום ערב הניסוי. זאת כדי לערוך מדידה מדוייקת ככל הניתן של רמת חומצות האמינו החיוניות זהה בדמם בטרם יחל הניסוי. לאחר הארוחה, בוצע מעקב אחר ספיגת כל אחת מחומצות האמינו החיוניות בדמם של הנסיינים : 30, 90 ו – 180 דקות מתום הארוחה.
ממצאי המחקר הראו כי פרופיל העליה בריכוז חומצות האמינו החיוניות בדמם של הנסיינים במהלך 3 שעות מהארוחה היה דומה בין שלושת הקבוצות, כלומר ספיגת חומצות האמינו במנקאי היתה דומה לאלו שמקורן בסוגי חלבון האחרים.
אותה עלייה של חומצות אמינו (שהן יחידות היסוד של חלבון) בדם מלמדת אותנו כי הן נספגו והגוף יכול להשתמש בהן. למעשה ניתן לומר כי חלבון מנקאי בעל זמינות טובה בדומה למוצרים שנבדקו במחקר. זה מאוד מרשים עבור מזון שמקורו בעולם הצומח.
18 תגובות
אדמח להצטרף
בשמחה ציפי 🙂 את בפנים!
שלום רב, האם ניתן להשיג בכמוסות? האם מתנגש עם יוטירוקס? תודה מרב
הי מרב,
נכון להיום אין כמוסות אלא רק תצורה אחת קפואה. ממה /שהבנתי מהחברה בהמשך תהיה צורה של הצמח החי.
לגבי יוטירקס, בגלל שזה צמח חדש יחסית אין מחקר בנושא. לכן עלייך להתייעץ אישית עם הרופא \ דיאטנית שלך כדי לקבל החלטרה.
שלום קרן,
יש לי סכרת סוג 2 והבנתי שהצמח הזה יודע לאזן את הגלוקוז בגוף
האם זה נכון?
המחקרים לא מדגימים את זה שהמנקאי מאזן סוכר כפתרון בלעדי, אלא כחלק ממערך תרופות (אם צריך) ותזונה מאוזנת הכוללת גם אותו ברשימה 🙂
כתבה עצובה. כמה שילמו על הכתבה? אין דבר כזה מאנקי,
כאחד שחוקר אצות מעל 25 שנה עצוב לי לקרוא כתבות כאלו.
הי סרגיי,
לי עצוב שכך אתה כותב תגובות מבלי להעמיק בפרטים.
אם תקרא עליי תדע שאני היועצת המקצועית לחברה שהביאה את מנקאי לישראל (וגידלו את הצמח בצורה ייחודית בקיבוץ בארי). כל המאמרים המדעיים המצוטטים פה איכותיים (אתה מוזמן להקליק עליהם ולקרוא בעמך). ולשאלתך, על הכתבה הזו קיבלתי 0 ש”ח.
לצערי החברה לא צלחה והייצור הישראלי פסק.
היי
האם ידוע למי אסור להשתמש במנקאי?
ו..האם יש דרך לגדל מנקאי בבית? אם כן, איך משיגים זרעים?
הי לימור,
ממה שידוע לי מנקאי גדל בנחלים בטבע או בבתי גידול ייעודיים עם טכנולוגיה שנדרשת לשם כך.לכן, לצערי לא ניתן לגדלו לבד בבית (ככל הנאה). בגלל שהוא מאוד חדש לא נחקר מספיק בשביל להגיד באופן גורף למי אסור לאכול. לכן, הייתי מתייעצת עם אשת מקצוע בעניין בפגישה אישית בה ניתן לאסוף נתונים נוספים על התזונה שלך.
זהירות : כתבה שיווקית במסווה מדעי !!!!
כל הכתבות נכתבו על ידי בעלי עניין, (לדוגמה כתבה זו של קרן אן המעידה על עצמה כי היא “היועצת המקצועית לחברה שהביאה את מנקאי “).
הי דבי,
ראשית זו איננה כתבה שיווקית” במסווה מדעי” היות וכתבתי גילוי נאות שאני היועצת המקצועית. זה אומר שאני עשיתי את הסקירה המדעית של המאמרים.
שנית, זו איננה כתבה שיווקית. אילו הייתה זו כתבה שיווקית הייתי מציינת שהכתבה היא “בשיתוף פעולה ממומן” כפי שאני עושה תמיד.
ולך יקירה, אני ממליצה לבדוק היטב את העובדות לפני שאת כותבת תגובות משמיצות.
רק בריאות
היי
מתי מומלץ להשתמש במקנאי
בוקר צהורים או ערב
הי מוני,
מדובר למעשה בירק ולכן יש לאכול אותו מתי שתרצה 🙂
בתור לקוח קבוע,
האם ייצור המנקאי ישוב מתישהו ?
הי,
אי מודה שאינני יודעת. נקווה שכן
שלום, נראה לי מאוד מעניין
זו פעם ראשונה שאני שומעת על הצמח הזה מנקאי.
אשמח לשמוח יותר .
תודה .
לצערי הרב הייבוא שלו לישראל וגם הייצור פה פסקו :\ הבריכות היו בבארי…