חלמון ביצה הידוע גם בכינויו "הצהוב של הביצה" עשיר בכולסטרול, אבל אל תמהרו לוותר עליו! חלמון ביצה מכיל גם שלל ויטמינים ותרכובות שדווקא מאוד כדאי לכם להכניס לגוף.
אם הייתי צריכה לבחור את המאכל הכי שנוי במחלוקת הייתי הולכת בלי צל של ספק על ביצים. מצד אחד הן מזינות מאוד, לא יקרות ובעלות פוטנציאל קולינרי גובה. מצד שני – כולסטרול. על זה שהביצים ובפרט חלמון ביצה עשירים בכולסטרול אין מחלוקת, המחלוקת היא סביב צריכת כולסטרול במזון.
בשנת 1968 אגוד הלב האמריקני קבע בהמלצותיות שאין לאכול יותר מ – 3 ביצים בשבוע. המחשבה מאחורי ההמלצה הייתה שהכולסטרול בביצים יגרום לעלייה בכולסטרול בדם וזה כמובן, לא בריא. אבל היות והביצה היא מאכל מזין ביותר, משביע ובר השגה נעשו מחקרים רבים על מנת לבחון מחדש את ההמלצה. ובכן, אחרי חצי מאה של מחקר אנחנו מבינים שאותו הכולסטרול שנמצא בתוך חלמון הביצה לא משפיע על רמות הכולסטרול בדם שלנו לעומת צריכה של שומן מן החי למשל. לא רק שהביצים אינן מזיקות כמו שחשבנו הן אפילו מוצר צריכה חשוב בתזונת האדם (בהנחה ואינכם טבעוניות או טבעוניים).
עם התפתחות המחקר הביצים התגלו כמזון על של ממש בעלות ריכוז מפתיע של ויטמינים, מינרלים ותרכובות פעילות בעיקר באיזור אחד – חלמון ביצה.
הערכים התזונתיים של הביצה תלויים בגורמים רבים: גודל הביצה, התזונה של התרנגולת אשר הטילה אותה, סוג האקלים באיזור, טיב האדמה ועוד ועוד. לכן המספרים עשוים להשתנות מביצה לביצה אך העקרונות דומים.
את החלוקה לערכים תזונתיים בחל הצהוב של הביצה- חלמון ביצה אעשה באופן דומה של חלוקת אבות המזון: מאקרונוטריינטים ומיקרונוטריינטים. מאקרונוטריינטים הם אבות המזון מהם אנחנו צריכים לאכול כמות גדולה על בסיס יומי (פחמימות, שומנים וחלבונים). מיקרונוטריינטים הם מרכיבי תזונה מהם אנו צריכים רק כמות קטנה על בסיס יומי והם לרוב ויטמינים ומינרלים.
כל השומן שבביצה מתרכז בחלמון ביצה והיא נעה בין 8.2- 12.2 גרם ב 100 גרם ביצים. במילים אחרות סביב 11% שומן. השומן הזה מורכב מחומצות שומן רוויות כראוי למזון מן החי. חלמון ביצה מכיל באופן מפתיע גם חומצות שומן בלתי רווית בריכוז גבוה. כמובן שכולסטרול מהווה מרכיב מחלמון הביצה, בכל 100 גרם ביצים 400 מ"ג כולסטרול.
כיום יש מספיק מחקרים על מנת לראות כי אין קשר בין צריכת ביצים (לכמויות נגיע ממש עוד מעט) לסיכון מוגבר לתחלואה לבבית באנשים בריאים כפי שחשבו פעם. עדיין, יש לקחת בחשבון פלח מסויים מהאוכלוסיה (15%-25%) שצריכת כולסטרול במזון כן משפיעה על רמות הכולסטרול בדם ולהם דווקא כדאי להגביל צריכת חלמון ביצה. הם נקראים hyper responders to dietary cholesterol.
כמות הפחמימה בביצה זניחה בהחלט, מדובר בכמות ב 0.7% ולכן אני לא מתייחסת אל הביצה כמקור של פחמימה עבור האוכלוסיה הבריאה.
חלמון ביצה הוא החלק שמכיל כמות גבוהה של ויטמין מסוגים שונים: קבוצת ויטמיני B בניהם גם B9 לכן מהווה חלמון ביצה מקור לחומצה פולית במזון. ויטמין B12 וגם ויטמין D , וויטמין A, E, K בעיקר. יש לציין שגם חלבון הביצה מכיל חלק מהויטמינים האלו אך בשיעור נמוך משמעותית. אכילה של שתי ביצים שלמות מכסה 10- 30 אחוז מצריכת הויטמינים להם אנו זקוקים ליום.
על פי ה USDA המאריקאי חלמון ביצה נמצא ברשימה המכובדת של מאכלים עם ברזל וגם מהווה מקור לאבץ במזון שלוקחים תפקיד חשוב בחיזוק מערכת החיסון שלנו. עוד מינרלים שנמצאים בחלמון הביצה הם סידן, מגזיום, אשלגן וזרחן.
אם כן, אחרי כמה שנים טובות של חשש מחלמון ביצה, היום אנחנו מבינים שחבויים בו ערכים תזונתיים שמאוד כדאי לנו לצרוך. כמובן שאכילה של חלבון ביצה לבדו לא יתרום לנו לתחושת השובע וכמובן לא יעניק לנו את כל הערכים התזונתיים הנהדרים שבחלבון הביצה. לכן, יש לצרוך ביצים בשלמותן וכמובן לא להגזים.
חלמון ביצה הוא מקור לברזל ואבץ, את זה כבר אמרתי. שניהם לוקחים חלק חשוב בשמירה על מערכת החיסון שלנו. שני המינרלים האלו מעודדים חלוקה של תאי מערכת החיסון. ברגע שכמות התאים שמשתתפים במערכת החיסון בעלייה כך גם התפקוד שלה. בנוסף, חלמון ביצה מכיל חומרים בעלי השם הקליט גליקופפטידים סולפטיים! אלה עשויים לעודד ייצור של תאי מערכת חיסון (מסוג מאקרופגים) וגם במנגנון הזה יחזקו את מערכת החיסון שלנו.
איגוד הלב האמריקני קובע כי חלמון ביצה הוא מקור משמעותי של שני חומרים מעניינים: לוטאין וזאקסנטין.
אלה נוגדי חמצון מסוג קרוטנואידים והן עשויים להגן מפני שתי בעיות עיניים נפוצות העלולות להתפתח אחרי גיל 55: קטרקט וניוון מקולרי.
על פי עקרונות של תזונת ספורט נצליח להפיק את המקסימום מהאימון שלנו על ידי תזונה נכונה. אחד ממרכיבי המזון החשובים ביותר לבניית מסת שריר הוא חלבון כמובן. המטרה שלנו, אם כן, לאתר את אותם החלבונים שמעודדים יצירה (סינתזה) של חלבון בשריר וניחשתם נכון הביצה היא אחד מהמאכלים האלו. יש כמובן להקפיד על צריכה של הכמות המתאימה.
ביצים הם מקור חשוב לויטמין B12, לברזל ולחומצה פולית בדיאטה צמחונית. כמובן שאין הביצה לבדה יכולה להבטיח מניעה של אנמיה אלא שילובה הנכון בתפריט היומי יעניק לנו את הערכים התזונתיים האלו והם אלו שחשובים למניעה של אנמיה על רקע חסרים תזונתיים.
כפי שכבר הבנתם מהכתבה גם חלבון ביצה וגם חלמון ביצה מכילים שלל ערכים תזונתיים שכדאי לנו לאכול. אם נפריד בין שני מרכיבי הביצה נגלה שחלבון ביצה לא מכיל ערכים תזונתיים העלולים להגביל את תדירות האכילה שלנו, לעומת זאת חלמון ביצה כן. אמנם המגבלה לפיה אין לצרוך מעל ל 3 ביצים בשבוע כבר לא רלוונטית אך עדיין יש להפעיל שיקול דעת ולא להגזים.
הצטרפו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל עדכונים לגבי כתבות חדשות שעולות, מתכונים מיוחדים, הנחות מגניבות ובעיקר כדי לספר לי על תכנים שאתם הכי רוצים שאצור עבורכם. איך עושים זאת? משאירים את כתובת האימייל שלכם כאן ↓ ומצטרפים לקהילה
שתפו את זה ברשת:
טלפון – 054-7556657
[email protected]
קליניקה – דרויאנוב, 5 ת"א
תקנון האתר ופרטיות
כמה כיף שהחלטת ליצור קשר- קדימה הולכים על זה
אפשר למצוא אותנו :
בטלפון 0547556657
ובאימייל [email protected]
נשמח לחזור אלייך:
7 תגובות
באיזה צורת בישול עדיף לאכול הביצה.
האם הבישול הורס רכיבים כמו b12 וכו'?
הי סילויה,
בניגוד לויטמינים עדינים כמו ויטמין C ויטמין B12 עמיד יותר. בגלל הפוטנציאל של חיידקים כמו סלמונלה באופן כללי רצוי לאכול את הביצה דווקא מבושלת למשל -ביצה קשה.
חביתה למשל מוסיפה שמן לתפריט, אז צריך לקחת אותו בחשבון בחישובים.
בהצלחה 🙂
החשש לסלמונלה הוא גם בחלבון או רק בחלמון?
הי ענבר,
זה למעשה חסר משמעות כי ברגע שיש זיהון כל המאכל לא אכיל
החשש לסלמונלה הוא גם בחלבון או רק בחלמון?
הי ענבר, אני מודה שאני לא יודעת 🙂
הי ענבר, האמת היא שאני לא יודעת. אני מניחה שאם הזיהום בביצה הוא עובר לכל התכולה שלה ולא נמצא רק בחלק